Průvodce rozumnými půjčkami aneb kdy si půjčit a v jakém případě si zbytečný luxus raději odpustit?

Průvodce rozumnými půjčkami aneb kdy si půjčit a v jakém případě si zbytečný luxus raději odpustit?

Komerční sdělení | Pondělí, 20. červen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

U půjček platí v zásadě jedno základní pravidlo: Pokud si půjčovat nemusíte, nedělejte to. Jestliže se ale ocitnete v životní situaci, která si takovéto řešení žádá, není nutné propadat panice. Některé půjčky vám totiž mohou vytáhnout trn z paty. Poradíme vám, jak se v půjčkách co nejlépe zorientovat a ujasnit si, kdy se toto řešení vyplatí.

Ujasněte si, co je v životě důležité


Dovolená v tropickém ráji, renovace kuchyně nebo sportovní vybavení pro celou rodinu mohou být opravdovým lákadlem. Nenechte se ale opít reklamou nebo pohledem na zbrusu nové sousedovo auto. Štěstí přece přichází z mnoha jiných zdrojů než jen z majetku. Zamyslete se nad svými výdaji a potřebami a ujasněte si, co je pro vás v životě opravdu důležité. Možná zjistíte, že domácí kino nebo zapuštěný bazén stojí až na samém konci seznamu.

Základem je rozumná investice


Půjčky na elektroniku, dovolenou u moře či vánoční dárky pro vaše ratolesti mezi pádný důvod půjčky tedy určitě nepatří. V jakém případě je ale rozumné po půjčce sáhnout? V první řadě se jedná o věci či služby, které ke svému životu nezbytně potřebujete. Pojďme si to prakticky vysvětlit například na domácích spotřebičích. Pokud se vám rozbije například pračka, lednice nebo sporák a vy na jejich opravu nemáte dostatečný finanční polštář, bez půjčky se pravděpodobně neobejdete.

Jestliže se ale porucha týká například kávovaru, sušičky nebo televize, pravděpodobně se bez těchto spotřebičů život nějakou chvíli zvládnete a v takovém momentě je rozhodně lepší chvilku počkat, na opravu našetřit a půjčce se tak s lehkostí vyhnout. Jednoduše řečeno, nezadlužujte se kvůli zvýšení životního standardu, který neodpovídá vašim finančním možnostem.

Nemovitost nebo auto? Bez půjčky to většinou nejde


Poněkud jinou situací je potřeba koupě či rekonstrukce bydlení nebo jiné podobně zásadní životní investice. Pokud bydlíte v nájmu, zjistěte, jak velký finanční rozdíl by byl mezi splátkami hypotéky a vaším současným nájmem, a zamyslete se, zda jste schopni toto navýšení pokrýt. Podobným příkladem může být například i půjčka na nové auto, bez kterého při každodenní činnosti již zkrátka nezvládnete. Vždy ale mějte na paměti, že prioritní je funkce, nikoli reprezentace. Vyberte si vůz, který odpovídá vašim potřebám a finančnímu zázemí.

Když je půjčka nevyhnutelná


Při zvažování půjčky může být dobrým vodítkem váš měsíční příjem. Spočítejte si, kolik měsíčně vyděláte. Měsíční splátky by v ideálním případě měly činit pouze 25 % z celkové sumy. Pak si můžete být poměrně jisti, že vám splácení půjčky v budoucnu nezpůsobí zásadní problémy. Toto pravidlo samozřejmě platí pouze u drobných půjček pokrývajících malé opravy či pořízení nového spotřebiče.

V případě koupě či rekonstrukce nemovitosti je třeba přemýšlet v dlouhodobém horizontu a nastavit půjčku tak, aby vás nezahnala do úzkých. A nakonec jedna dobrá rada: Hospodařte s rozumem. Pokud se vám podaří každý měsíc odložit alespoň malý finanční obnos, postupem času si vytvoříte finanční polštář, do kterého budete moci při nečekaných událostech sáhnout. Šetrnost a uvažování v širší perspektivě se vždy vyplatí.

Více informací o online výhodných půjčkách od mBank→

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop