Jak zabránit přehřívání dřevostavby

Jak zabránit přehřívání dřevostavby

Komerční sdělení | Úterý, 22. únor 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Jak zajistit příjemné klima v dřevostavbě v horkých letních dnech a jak účinně zamezit jejímu přehřívání?

Budoucí majitelé dřevostaveb se často obávají, že během léta v domě nebude k vydržení. Dřevo má totiž nízkou akumulační schopnost – rychle se zahřívá a rychle chladne. Zatímco tepelněizolačním vlastnostem bránícím v zimě průniku tepla ven je věnována velká pozornost, na omezení průniku letního tepla do interiéru se často tak trochu zapomíná. U dřevostavby je důležité myslet na kvalitní izolaci, venkovní stínění a na správně načasované větrání.

Ideální je světlá střecha s přesahem


Ochlazování dřevostavby začíná už při plánování domu. Projektant by měl navrhnout dostatečně kvalitní izolaci, která zabrání tomu, aby teplo zvenčí rychle pronikalo do dřevěné konstrukce.

Typicky se k izolaci používá například celulóza a dřevovláknité desky, vy jako zákazník se zajímejte zejména o fázový posun teplotního limitu. Ten zjednodušeně říká, za jak dlouho se teplo zvenčí dostane dovnitř. U kvalitních dřevostaveb to trvá až 16 hodin, což je srovnatelné se zděnou stavbou. Máte tak dostatečnou záruku, že dřevostavba se přes den nestihne přehřát.

Důležitou roli hraje také konstrukce a barva střechy. Ideální je, když střecha přesahuje obvod domu – pak totiž v době, kdy je slunce na obloze nejvýše, budovu zastiňuje. Roli hraje také barva střechy, černé nebo tmavé barvy pohlcují světlo a hodně se přehřívají. Naopak světlejší barvy světlo odrážejí. Když se podíváte na domy v jižanských zemích, uvidíte, že nejčastěji mívají světlé střechy.

DrevoaStavby.cz | Jak zabránit přehřívání dřevostavby

obr.: Pokud je dům vícepatrový, může stínicí funkci plnit také vyšší patro, které je širší než základna.

Bez venkovního stínění to nepůjde


Trendem dnešních dřevostaveb jsou velké prosklené plochy. Pokud máte velkoformátová okna (a zejména pokud jsou orientovaná na jih), bezpodmínečně potřebujete venkovní stínění. Venkovní žaluzie nebo rolety odrážejí světlo i teplo ještě předtím, než pronikne dovnitř, a tím citelně ochlazují interiér. Opět volte spíše žaluzie ve světlejší barvě, které lépe odrážejí světlo a tolik ho nepohlcují. Venkovní stínění v extrémních případech ochladí interiér až o 10 stupňů Celsia.

DrevoaStavby.cz | Jak zabránit přehřívání dřevostavby

Také nad venkovními žaluziemi nebo roletami přemýšlejte už ve fázi projektu. Je ideální, když vám projektant nachystá dostatečný prostor ve fasádě nad okny. Do tohoto prostoru následně montážní firma namontuje kastlík a žaluzie či rolety tak budou skryté ve fasádě. Dodatečná montáž je sice také možná, ale v takovém případě se obvykle musíte spokojit s variantou, kdy předokenní žaluzie zajíždí pod viditelný krycí plech či schránku.

DrevoaStavby.cz | Jak zabránit přehřívání dřevostavby

obr.: Pokud máte před domem velkou terasu, zastiňte také tento prostor – například pomocí markýzy, stromů, vinné révy nebo screenových rolet.

Nezapomeňte správně větrat


Aby byla v dřevostavbě udržena příjemná teplota, omezte během horkých dní větrání a vždy, když jdete ven na zahradu nebo balkon, za sebou hned zavřete. Ideálně větrejte pouze v noci a okno nechte otevřené celou noc. Tím se dovnitř dostane více chladného vzduchu a dřevo se stihne vychladit. Ráno pak bude v domě příjemně. Do moderních dřevostaveb si pak doporučujeme pořídit rekuperační jednotku, díky které nemusíte větrat, a přesto si do dřevostavby vháníte chladný vzduch.

DrevoaStavby.cz | Jak zabránit přehřívání dřevostavby

Velký výběr venkovních žaluzií→

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop