Jak se žije ve srubech a roubenkách? Zeptali jsme se odborníků

Jak se žije ve srubech a roubenkách? Zeptali jsme se odborníků

Dana D. Daňková | Pondělí, 22. listopad 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Pokud položím tuto otázku majitelům srubu či roubenky, odpoví v drtivé většině něco v tom smyslu, že se ten pocit vlastně ani vypovědět nedá, protože na to slova nestačí. Ovšem vůbec to neznamená, že v takovém domě bude tak nevyslovitelně krásně každému. Záleží vždy na tom, co každý z nás od svého domu a domova očekává a jak si své bydlení představuje. A jaké má pocity, když si představí, že „můj dům, můj hrad" je srub či roubenka.

Komentář odborníka


Já jsem chtěl srub od malička, byla to pro mě přirozená volba. Bydlení v dřevěném domě je přece jen jiné než v domě zděném, těžko se to popisuje. Z mého pohledu je v masivní dřevostavbě prostě teplo, dřevo je pro mne velmi příjemný materiál – i když mám srub v zimě vytopen stejně, jako by byl zděný dům, je to „jiné" teplo, útulné. Ve zděném domě se opřu o stěnu, která je pocitově chladná, i když je v domě teplo, zatímco když se opřu o stěnu ve svém srubu, je teplá, prostě příjemná...

Ing. Daniel Vlček projektant masivních dřevostaveb
Ing. Daniel Vlček
projektant masivních dřevostaveb

Dřevostavba masivně-moderní


Možným problémem se může jevit „příliš dřeva" v interiéru, což by mohlo někoho odradit. Není však pravdou, že masivní dřevostavba musí být ze své podstaty nutně pouze „velmi rustikální". Roubenky jsou z tohoto pohledu v určité výhodě, rovné stěny a trámy poskládané v ukázněné pravidelnosti budí dojem podobnosti se zděnou stavbou.

Srub to má v tomto ohledu těžší, kulaté klády odkazují spíše na „zálesácké" bydlení, ovšem pouze prvoplánově, neboť i srub může být vzdušný a světlý, velice moderní a s množstvím prosklených ploch, aby mohl směle konkurovat i soudobému bydlení. Podle mého „moderno" ve srubu dělají právě okna.

Srubová stěna je stále stejná, ale pokud do ní uděláte okna jako do chaloupky, moderní dům z něj nikdy nebude. Ovšem prosklený štít a velká okna bez dělicích mřížek dají stavbě zcela odlišný vzhled. Také je důležité dřevo „odlehčit", toho lze dosáhnout vhodnou kombinací s kamenem, sklem, vnitřními zděnými příčkami s omítkou a podobně.

DrevoaStavby-moderni-srub-s-bohatym-prosklenim

Foto: Martin Zeman

Nic není přesné a rovné a není to chyba


Když přemýšlím nad možnými omezeními, která by mohly přinášet masivní dřevostavby, nenapadají mne žádná, snad kromě problematického věšení obrázků na srubovou stěnu – kuláče nemají na milimetr stejný průměr, takže obrázky asi nebudou nikdy viset rovně. Masivní dřevostavba má prostě určitá specifika, která člověk musí přijmout. Například v případě srubu či roubenky ze syrového dřeva jde o sedání, povolování šroubů, práci se stavbou v čase...

Pokud člověk o takový dům opravdu stojí, nebudou mu tyto povinnosti, odlišnosti a specifika vadit, bude s nimi počítat a vezme je za své. Komu by byly zatěžko, neměl by si takovou stavbu pořizovat. Je třeba prostě počítat s tím, že ve srubu nebude nic v rovině. Nikdo nemůže slíbit, že podlahy v podkroví dřevostavby ze syrového dřeva budou ve vodorovině, dřevo je živý materiál – sedá, zároveň však nesedá všude na milimetr stejně, všechny rohy nemusí být stejně vysoko.

Současně ke dřevostavbám ze syrového dřeva patří praskliny. Určitým omezením by mohlo být i řešení interiéru. Pozornost je třeba věnovat například podlahám – jde o velké plochy, stejně jako ve zděném domě je proto nezbytné vybírat podlahu s citem a s ohledem na barvu a texturu na stěnách... K zařizování masivní dřevostavby obecně je třeba přistupovat velmi citlivě, aby nepůsobila kýčovitě nebo nesourodě.

DrevoaStavby-srub-Beskydy

Foto: Martin Zeman

Komentář odborníka


Již v první chvíli, kdy vejdeme do masivní dřevostavby zjistíme, že mikroklima je (alespoň z mého pohledu) naprosto fantastické. A právě takovéto zjištění může být pro potenciální zájemce jedním ze základních kritérií pro výběr masivní dřevostavby jakožto rodinného domu. Sruby a roubenky totiž umí velmi dobře pracovat s teplotami, vlhkostí i nepříznivými parami ve formě zkondenzované vody ve stavebních konstrukcích, výsledné ovzduší je proto velmi příjemné.

Ing. Pavel Říha stavitel srubů, roubenek a dřevostaveb
Ing. Pavel Říha
stavitel srubů, roubenek a dřevostaveb

Život v masivních dřevostavbách a legislativa


Dnešní legislativa posuzuje budovu obecně pouze z hlediska součinitele prostupu tepla obálkou budovy, což je nejen velice zkreslující pro výpočet, ale současně tento přístup zcela pomíjí výhody domů z masivního dřeva – například to, že dřevo dokáže vlhkost nejen pohlcovat, ale i vydávat, což zaručuje kvalitní a stálé mikroklima v domě. Nižší akumulační schopnost dřeva lze s výhodou vyvážit vhodnou kombinací materiálů s vysokou pohltivostí tepla.

V reálných podmínkách tak mohou masivní dřevostavby díky svým vlastnostem vykazovat energetickou spotřebu staveb kategorie B (velmi úsporné), mají tedy energetickou spotřebu srovnatelnou s domy nízkoenergetickými, a to i přesto, že výpočet průkazu energetické náročnosti budovy řadí tyto domy do kategorie D (méně úsporné).

DrevoaStavby-srub-Pacak

Foto: Martin Zeman


„V čem je bydlení ve srubu či v roubence jiné? Krása těchto staveb je v jejich nedokonalosti..."


DrevoaStavby-srub-penzion-viktorie-jidelni-stul

Foto: Martin Zeman

Není pocit jako pocit


Další výhodou života v masivní dřevostavbě je estetika. Množství přírodních materiálů v příjemném prostředí dokáže člověka nejen uklidnit, ale ve vhodné kombinaci i pocitově přívětivě naladit a tvoří podstatnou část jeho fyzické, psychické i tepelné pohody. Tento pocit mohu potvrdit nejen z vlastní letité zkušenosti, ale i na základě referencí jiných majitelů těchto staveb.

Ne každý si vybere masivní dřevostavbu jako svůj domov, ale ti, kteří se pro ni rozhodnou, zažijí vyrovnané mikroklima, nižší náklady na energie, pocitově skvělé prostředí, svůj vysněný domov se vším všudy. Každému, kdo si masivní dřevostavbu pořídí a bude v ní bydlet, mohu doporučit jediné: Užijte si to!

DrevoaStavby-moderni-srub-vyhled

Foto: Martin Zeman

SaR 3-2017
Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop