Stavíme dřevostavbu 1. – Proč?

Stavíme dřevostavbu 1. – Proč?

Redakce | Pondělí, 27. duben 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Pokud patříte k těm, kdo o dřevostavbách zatím moc nevědí, případně ještě ani nevíte, zda vůbec dřevostavbu chcete, co to vlastně je, z čeho a jak se staví, na koho se obrátit, když se rozhodnete dřevostavbu stavět, pak právě pro vás je určen tento seriál o dřevostavbách.


Oblíbenost dřevostaveb neustále přibývá

Ještě před dvaceti lety byly dřevostavby popelkami – na stavebním trhu byl jejich podíl jen dvě procenta z ročně postavených rodinných domů. Podle údajů Českého statistického úřadu, zveřejněných v roce 2019, se od té doby vyšvihly na osmi násobek.

Jedním z hlavních důvodů tohoto nárůstu je dlouhodobá a stále odbornější osvěta a řada těch, kteří postavili nebo se chystají stavět dřevostavbu, má často velmi hluboké znalosti o technologiích i konstrukčních materiálech.

Na otázku, proč stavět právě dřevostavbu, můžeme odpovědět protiotázkou – a proč ne? Dřevostavby musejí splňovat stejné vyhlášky, normy a předpisy jako stavební konstrukce z jiných materiálů. Je tedy jen na posouzení investorů, jakou technologii zvolí. Co může ovlivnit jejich rozhodování?

stavime-drevostavbu (1)

obr.: Tak se staví dřevostavba – nikde žádný stavební odpad, nikde hromady materiálů a stavebních zbytků. Jednotlivé díly přiveze kamion, vlastní montáž probíhá odebíráním jednotlivých prvků pomocí jeřábu přímo z návěsu. Foto: Martin Zeman, realizace: Domesi


"Jaká jsou tedy nejčastější hlediska pro volbu výstavby dřevostavby?"


stavime-drevostavbu (2)

obr.: Míru využití pohledového dřeva lze přizpůsobit individuálním představám: v tomto případě majitelé dřevo skutečně milují. Vyšší povrchová teplota dřeva a jeho optická hřejivost přispívají k útulnosti interiéru i při minimálním množství mobiliáře. Foto: Martin Zeman, realizace Archteam

1. Ekonomické hledisko

Říká se, že peníze, potažmo cena, jsou až na prvním místě. Co tedy z ekonomického hlediska hovoří ve prospěch dřevostaveb, když cena dřevostavby je srovnatelná s cenou stavby z betonových nebo zděných prvků?

  • Stejných technických parametrů jako stavby z betonových nebo zděných prvků dosáhnou dřevostavby při použití menší tloušťky stěn. To přináší finanční úsporu.
  • Tím, že je tloušťka stěn dřevostavby menší než u jiných stavebních konstrukcí, „vyšetří" na stejném půdorysu dřevostavba zhruba desetinu plochy, což je jeden menší pokoj.
  • Dřevo a desky na jeho bázi mají podstatně nižší hmotnost, proto se výrazně snižují náklady na přepravu materiálu a na zemní práce.
  • Výstavba formou „suché technologie" umožňuje stavět po celý rok, takže stavebník není vázán příznivým počasím, teplotami a podobnými faktory.
  • Při suché technologii výstavby se radikálně snižuje množství a zejména hmotnost stavebního odpadu, takže náklady na jeho likvidaci jsou nízké.
  • Stavební proces zlevňuje také krátká doba výstavby montované dřevostavby bez technologických přestávek a mokrého procesu. Na základovou desku, pásy nebo zemní vruty se jednotlivé prvky nainstalují za velmi krátkou dobu. V případě panelové výstavby trvá stavba domu od objednání zpravidla tři až osm týdnů, při větších odchylkách od původní koncepce je vše hotovo do tří měsíců.
  • S rychlostí výstavby souvisí i finanční úspory, kterých se dosáhne tím, že investoři nemusejí platit nájem ve stávajícím bydlení, případně mohou rychle prodat svůj současný byt či dům a přestěhovat se do nového bydlení.
  • Cenu dřevostavby může zvýšit použití přírodních izolačních materiálů na bázi dřevité izolace, ovčí vlny, lnu, konopí atd., které jsou finančně náročnější než průmyslově vyráběné syntetické materiály. V tomto případě je však přidanou hodnotou zaměření na ekologicky udržitelnou výstavbu.

stavime-drevostavbu-foto-drevostavba

2. Ekologické hledisko

Jak už bylo řečeno, je cena jedno z nejdůležitějších kritérií pro rozhodování. V posledních letech však přibývá stále více stavebníků, kterým záleží na tom, jak a v čem žijí, jakou stopu jejich bydlení zanechá na planetě Zemi a zajímá je tedy, jak hodně je stavba nejen ekonomická, ale i ekologická. Jak jsou na tom dřevostavby?

  • Dřevostavby jsou šetrné k životnímu prostředí. Pro výrobu stavebních částí se spotřebuje méně energie než pro dobývání cihlářské hlíny, pálení cihel a jejich transport.
  • Dřevostavby jsou ekologické. Mají nízkou energetickou náročnost a stavějí se v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu. Výhodných parametrů se dosahuje správně navrženou konstrukcí, vrstvou izolace, oken a dveří atd. Jak hodně bude dům úsporný, záleží na typu a použití konkrétních stavebních materiálů.
  • Energetické úspory a s nimi spojené ekologické efekty lze u dřevostaveb dosáhnout ve všech fázích stavby: těžba, přeprava a zpracování surovin; výroba a přeprava stavebních materiálů a výrobků; vlastní výstavba.
  • Případná likvidace staveb na bázi dřeva je energeticky nenáročná a nezatěžuje životní prostředí.

navsteva-drevostavby-spokojene-proti-zvyklostem-3ae-novahome-exterier-zahrada-jezirko-tinified

3. Estetické hledisko

Dřevo a materiály ze dřeva v nás většinou evokují příjemný pocit spojený s přírodou, dětstvím, volností. Proto také dřevostavby vyvolávají pocit libosti a hezkosti. Čím to je?

  • Většina dřevostaveb je prostě „uživatelsky sympatická". Nově postavený objekt nepotřebuje vyschnout po mokrém procesu a působí tak příjemně a útulně ihned po dokončení. Při použití součástí z rostlého dřeva (obkladové palubky, podlahy, biodesky, spárovky) je příjemný i čichový vjem, protože dřevo pěkně voní.
  • Dřevostavby umožňují velkou variabilitu půdorysu a vzhledu.
  • Různorodé prvky na bázi dřeva umožňují elegantní řešení stavby – obklad fasády nebo její části, posuvné protisluneční clony apod.
  • Stavby s dřevěnými prvky v exteriéru bývají synonymem kvalitní architektury.
  • Architektonické pojetí dřevostaveb je možné umocnit použitím kombinace skla a dřeva, zasazením objektu do terénu a celkovým provedením venkovních úprav.

masivni-roubenka-z-cedru


Zeptali jsme se: Proč jste se rozhodli právě pro dřevostavbu?


Renata a Ladislav, realizace ATRIUM s.r.o.

renata-a-jaroslav-majitele-drevostavby-ATRIUM kopie
Renata a Ladislav
majitelé dřevostavby

Dřevostavba vydrží víc, než si lidé myslí. Řadu let jsme bydleli v Minnesotě a tam je v zimě běžně mínus třicet. Stejně jako v Evropě tam prší, je vlhko i velké horko. Tedy vstupní parametry jsou obdobné pro domy na Starém kontinentu jako na Novém.

Rozumně a dobře postavená dřevostavba, s kvalitní izolací, se logicky i dobře chová. Rozhodně náš dům ve Státech netrpěl přehříváním ani zimou. Náš český dům je postaven mnohem lepší technologií než běžné dřevěné domy v Americe.

Standardní americká dřevostavba je proti našemu domu slabý odvar. Neříkáme, že všichni, kdo tady staví ze dřeva, to dělají dobře, ale v principu je na tom Česko lépe.

navsteva-drevostavby-obavy-jsou-zbytecne-exterier-prijezd-k-domu-garaz

Přečtěte si celou redakční návštěvu této dřevostavby

Obavy jsou zbytečné
 

Jiří s rodinou, realizace LUCERN dřevostavby s.r.o.

jiri-s-rodinou-majitele-LUCERN
Jiří s rodinou
majitelé dřevostavby

Prakticky nebylo o čem přemýšlet. Dřevostavby se mi vždycky líbily, nejen kvůli jejich modernímu stylu, ale především mi imponovala rychlost stavby. Když se pro něco rozhodnu, chci to co nejdřív, a to hrálo dřevostavbě do karet.

V našem případě se to potvrdilo – v září proběhla stavba základové desky, v říjnu se začalo montovat, v lednu byl dům prakticky hotový a v březnu už jsme se zabydlovali, takže se vším všudy půl roku. Nedokážu si představit, že bych stavěl z cihel a čekal na dům rok, spíše déle.

nizkoenergeticka-drevostavba-navsteva-lucern-exterier-bazen-zahrada-2

Přečtěte si celou redakční návštěvu této dřevostavby

Domeček z lega
 

Ludmila a Jiří, realizace ALFAHAUS s.r.o.

lida-a-jiri-majitele-drevostavby-ALFAHAUS
Ludmila a Jiří
majitelé dřevostavby

Jsem alergická na výroky typu „cihla je cihla". To říkají tací, kteří ještě v životě nic nepostavili! Přitom všude kolem vidíme, jak se staví cihlová klasika. Je to zdlouhavé, všude nepořádek, hluk a prach.

My jsme si přáli realizovat stavbu rychle, abychom si mohli bydlení brzy začít užívat. S trochou nadsázky jsem tvrdila, že nechceme dům na stáří či na penzi, ale na druhou půlku života.

moderni-nizkoenergeticka-panelova-drevostavba-bungalov-alfahaus-exterier-2

Přečtěte si celou redakční návštěvu této dřevostavby

Hudbou prodchnutý parťák pro život
 

Radan s rodinou, realizace 3AE s.r.o.

Měli jsme dva roky pronajatý zděný letní dům. Ať jsme přijeli kdykoli, byla v něm zima. Proto jsme volili dřevostavbu a dálkové ovládání topení přes mobil. Teplo je konstantní a žádné střídání teplot, vlhkosti a sucha.

navsteva-drevostavby-hezky-pohodlny-usporny-3ae-exterier-drevena-fasada-terasa-stineni-tinified

Přečtěte si celou redakční návštěvu této dřevostavby

Pohodlná a úsporná dřevostavba
 

Milan a Lucie, realizace AVANTA Systeme s.r.o.

Že chceme právě dřevostavbu, jsme měli jasno poměrně brzy. Chtěli jsme dům, jenž bude energeticky alespoň z větší části nezávislý a současně bude mít velmi dobré tepelněizolační vlastnosti i nízkou schopnost akumulace tepla.

Důležitým faktorem byla také rychlost výstavby. V té době jsme bydleli přechodně v nájmu v městském bytě, a proto jsme chtěli co nejrychleji utéct nejen do "svého", ale současně i do klidného místa „na samotu u lesa".

milan-lucie-energeticka-drevostavba-AVANTA-majitele
Milan a Lucie
majitelé dřevostavby

energeticka-drevostavba-AVANTA


Seriál Stavíme dřevostavbu 1. díl

V tomto článku jste se dozvěděli hlavní výhody dřevostaveb a mohli jste si přečíst i skutečně výpovědi majitelů kteří v dřevostavbách bydlí. A na co se můžete těšit příště?

1. PROČ?

Výhody dřevostaveb

2. CO?

Přehled konstrukčních systémů

3. Z ČEHO?

Přehled stavebních konstrukčních i nekonstrukčních materiálů, deskové materiály

4. JAK?

Letmá montáž, nebo panelová výstavba? S firmou, nebo svépomocí?

5. S KÝM?

Kdo staví dřevostavby a kolik se jich postaví? Jak vybrat vhodnou firmu?

6. O ČEM?

Kompendium minimálních znalostí o dřevostavbách

Připravila: Zoja Skopalová
Foto: Martin Zeman


Stále máte pochybnosti? Přečtěte si další zkušenosti spokojených majitelů dřevostaveb

DaS 1-2020

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop