Vše co potřebujete vědět, když se rozhodnete pro stavbu dřevostavby

Vše co potřebujete vědět, když se rozhodnete pro stavbu dřevostavby

Redakce | Pondělí, 24. srpen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Stavba dřevostavby je pro většinu z nás zásadní investicí v životě. Proto tady více než kde jinde platí známé české pořekadlo: „Dvakrát měř, jednou řež." V tomto případě: „Pečlivě vybírej firmu, která ti postaví tvou vysněnou dřevostavbu." Jak ale takovou fimu najít?

Když se rozhodneme pro stavbu dřevostavby je potřeba naplánovat spoustu věcí a zajistit podklady a nezbytná povolení. To zabere spoustu času a ještě předtím, než se začne stavět. Čím dál více investorů se v poslední době rozhoduje pro dřevostavbu. Hlavní výhodou dřevostavby je zejména její rychlost výstavby, přesnost a také ekologie použitého nosného materiálu domu.

Je ale důležité si vybrat firmu, která vám dřevostavbu postaví nejen rychle, ale také kvalitně. Jak se tedy orientovat na trhu dřevostaveb a jaká by měla být hlavní kritéria pro výběr dodavatele vaší dřevostavby vám rádi zodpoví v ADMD. Asociace dodavatelů montovaných domů byla založena už v roce 2000 a od té doby je pro ně kvalita dřevostaveb na prvním místě.

Jaká kritéria je potřeba znát při výběru dodavatele dřevostavby?


1. Dodavatelská firma by měla splňovat certifikaci Dokument národní kvality

Dokument národní kvality (DNK) je certifikace, která se velmi přísně věnuje kvalitě dřevostaveb a její nároky na provádění stavby převyšují zákonem dané požadavky na stavby. Kontrolují se nejen výrobní procesy, ale i montáž dřevostavby samotné. Tento certifikát mohou obdržet pouze členské firmy ADMD. Tato asociace se tak stává značkou kvality a dává zájemcům o výstavbu dřevostavby záruku dobře investovaných prostředků do svého budoucího bydlení.

Aby tento proces prokazování kvality firem byl plně transparentní, provádí kontrolu dodržování požadavků (DNK) nezávislý certifikační orgán, a to Výzkumný a vývojový ústav dřevařský, Praha, s.p. Každý člen ADMD je při registraci do asociace a následně každoročně podroben auditu ve výrobě a při montáži na stavbě.

Sleduje se využívání vhodných vstupních materiálů, ověřování jednotlivých vlastností jako např. požární odolnost nebo tepelně technické parametry. Na staveništi je kladen důraz na dodržování technologických postupů montáže dřevostavby. Vlastnosti dřevostaveb se ověřují také zkouškami, např. formou měření průvzdušnosti (Blower Door Test) apod.

2. Dodavatelskou firmu si vybírejte podle sympatií

Je nezbytné, aby zástupce dodvatelské firmy, se kterým spolupracujete při výstavbě vaší dřevostavby, rozuměl vašim potřebám. Pak vám může nejlépe pomoci navrhnout vhodná řešení a poradit ve fázi příprav vaší dřevostavby. To, že bude stavba opravdu kvalitní, Vám zaručí certifikace DNK.

3. Nenechejte se zlákat nízkou cenou

Nízká cena se u dřevostaveb musí vždy na něčem odrazit. Ať už to je kvalita použitých materiálů nebo kvalita provedené práce. Myslete také na to, že v budoucnu až se rozhodnete něco dostavovat, rekonstruovat a nebo bude potřeba na dřevostavbě provést nějaké opravy, stabilní firma, která vám dřevostavbu postavila, bude pravděpodobně pořád fungovat a vy se na ni můžete kdykoliv obrátit.

Podívejte se na seznam ověřených a kvalitních dodavatelů dřevostaveb splňujících certifikací Dokument národní kvality a nebo na jejich již realizované dřevostavby.

drevostavba-ADMD-3

Zdroj: ADMD

Jak tedy postupovat při výběru ověřeného dodavatele dřevostavby?


Dřevostavby bývají mnohdy označovány i jako montované domy, dřevěné domky či modulové dřevostavby. Všechny tyto názvy používáme pro dřevostavby malé, velké, patrové i přízemní, tedy bungalovy. Vybrat můžete pasivní i nízkoenergetickou dřevostavbu ať už jako dům na klíč, nebo stavbu k dokončení.

Důležitá je především kvalita provedení a dodržení všech předepsaných postupů, které stavba dřevostavby obnáší. Za svých 20 let zkušeností v oboru dřevostaveb vám ADMD sepsala 8 zaručených tipů: Jak postupovat při výběru dodavatele dřevostavby?

CHCI POSLAT 8 TIPŮ, JAK VYBRAT DODAVATELE DŘEVOSTAVBY

drevostavba-ADMD-1

Zdroj: ADMD

ADMD-logo-20-let

Autor článku: Ing. Lenka Trandová

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop