Je škoda stavět průměrné domy aneb poselství pro budoucí stavebníky

Je škoda stavět průměrné domy aneb poselství pro budoucí stavebníky

Lucie Němcová | Středa, 02. březen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Devět let navštěvuji nově postavené dřevostavby. Mluvím s jejich majiteli. Naslouchám jejich zkušenostem. Zjišťuji, co vede k jejich spokojenosti z bydlení a co dělá domy dobrými. Pravidelně přemýšlím, co je tou nejdůležitější informací, kterou mohu budoucím stavebníkům předat. A víte co? Jednoduchá odpověď neexistuje, protože každý z nás je jiný a žije s odlišnou životní perspektivou a potřebami. Přesto je tu něco, co chci říct.

Navštívila jsem desítky domů a viděla za tu dobu až příliš staveb, které z mého pohledu nenaplňují potenciál místa ani své funkce. Nemají unikátního genia loci. Jsou levným řešením problému. A je to obrovská škoda. Kdybych si mohla vybrat jednu věc, kterou vzkážu budoucím stavebníkům, pak by to bylo: dopřejte si spoustu času na přípravu, obklopte se odborníky a chtějte to nejkvalitnější. Pro sebe i pro místo, kde dům stavíte.

Kapka v moři


Když stavíte dům pro sebe a svoji rodinu, zdá se, že dosah takového počinu není až tak velký v kontextu vnějšího světa. Jak tím ovlivníte planetu Zemi, asi zrovna nebude prioritou číslo jedna, pokud nejste zapálený ekolog. Zároveň ale myslím, že stavba rodinného domu není něco tak malého, aby se nad jejím vlivem na vás i celek mohlo mávnout rukou. Stejně jako jednotlivé kapky v moři tvoří oceán, jednotlivé domy tvoří vesnice a města. V nich žijeme, obklopeni důsledky svých rozhodnutí i rozhodnutí ostatních. Těch, kteří možná mávli rukou nad tím, jaké důsledky bude mít jejich tvorba na svět okolo.

Bydlení vám mění život


Když realizujete nové bydlení, měníte rámec svého života a prostor, který vás bude den co den ovlivňovat. Vytváříte nemalou hmotnou věc ve vašem sousedství, která má omezenou životnost a jednoho dne se s ní bude muset nějak naložit. Spolutvoříte se svými sousedy sídelní celek a jeho atmosféru. Tvoříte životní prostor, který bude jednou ze základních matricí pro život vašich dětí. Příkladem, jak vypadá takové „doma".

Dům je součástí celku


Jinými slovy tímto krokem výrazně ovlivňujete podobu svého života a současně něčím přispíváte celku. Když vy žijete život v souladu se sebou, jste spokojeni a naplněni, ovlivňujete své okolí. A domov má na takové rozpoložení nemalý vliv. Ve vaší osobní rovině má tedy podoba vašeho životního prostoru přímo zásadní roli. A pak je tu zmiňovaná širší rovina – vliv na okolí. Bezprostřední i širší. Dům, který je vůči svému okolí vstřícný a otevřený. Svou krásou povznáší a inspiruje. Komunikuje s ostatními objekty, neignoruje své okolí. Spoluutváří celek, který tvoří vstřícné společenství. To, co novým domem vytváříte, má zkrátka velký dosah v mnoha rovinách.

Příběh o kolibříkovi


A proč to vše píšu? Věřím, že pokud už dojdeme k rozhodnutí stavět nový dům, stojí za to udělat vše pro to, aby byl hodnotou a přínosem pro vás i vaše okolí. Začetla jsem se nedávno do krátkého příběhu o kolibříkovi na začátku jedné knihy nakladatelství Peoplecom. Zaujal mne a potvrdil intuitivní vnímání něčeho těžko uchopitelného, avšak velmi důležitého.

V tomto příběhu hoří les. Všechna zvířata se stáhnout do bezpečí k řece a čekají, až nebezpečná situace ustane. Jediný kolibřík létá sem a tam s vodou v zobáčku, kterou pokaždé vypustí nad hořícím lesem. Všichni se podivují nad jeho počínáním, on však odpovídá: „Dělám, co můžu." Vidím v tomto příběhu inspiraci pro sebe a nabízím ji i vám. Je mi milejší udělat své maximum než pouze mávnout rukou, ať už v jakémkoli životním rozhodnutí. A tohle maximum lze udělat i v architektuře, v procesu stavby nového bydlení. Nemávnout rukou. Vědomě si zvolit a investovat svůj čas a energii. Do čeho? Do správných otázek, do plodných dialogů s těmi, kteří mají zkušenosti. Do kvalitnějších materiálů a řešení.

Nezapomeňte, že jste sice odborníci na svůj život a na své potřeby, ale (pravděpodobně) nejste odborníci v oblasti architektury, urbanismu a stavebnictví. V oblasti rodinného bydlení. Možná ani nevíte, jak vás něco takového může ovlivnit a posunout. Dovolte si hodně se ptát. Otevřít se možnostem, které jste si nedokázali představit. Kvalitě, o které jste třeba nevěděli, že existuje.

Vaše osobní volba


Máte dvě možnosti. První je investovat svou energii a prostředky do této cesty ve velkém a dostane se vám na konci skvělého výsledku, který s velkou pravděpodobností povýší váš život na jinou úroveň (kterou jste si nedovedli představit) a bude mít pozitivní dopad na okolí. Anebo chcete projít celým procesem co nejsnáze a jednoduše, investovat co nejméně a přesto si splnit svůj sen. Vybrat parametry v katalogu a vzorkovně a pak už si jen převzít klíče. Jen vy budete vědět, jestli jste šli cestou svého maxima. Máte svoji svobodu, svoji volbu a svoji zodpovědnost. Je jen na vás, jak s ní naložíte.

Ing. arch. Lucie Němcová redaktorka
Ing. arch. Lucie Němcová
redaktorka

Slovo na závěr


„Většina nemá kapacitu přemýšlet vně své bubliny. Je toho tolik k řešení, jsme zahlcení, máme svého dost, nemáme motivaci uvažovat o celku. Chybí nám k tomu motivace. Přemýšlet o celku, v němž se děje mnoho, s čím nesouhlasíme, a máme pocit, že nemůžeme ovlivnit, často navodí spíš skepsi. A tak si pouze hledíme svého a neřešíme řadu aspektů v jejich širším působení. Tento způsob uvažování přetrhává vlákna souvislostí, které jsou důležité a hodnotné, a pokud by byly zohledněny, pracovaly by ve prospěch celku mnoho a mnoho let. Ale my nedoceňujeme sílu působení věcí dlouhodobě v čase. A už vůbec ne těch, které nejsou viditelné a zcela jasně měřitelné a prokazatelné. Přitom malé ovlivňuje velké. Každá kvalitní stavba je přínosem celku. A ano, někdy je tou nejkvalitnější ta nepostavená. I tohle je možnost."

SoSofistikovaná dřevostavba v CHKO Křivoklátsko jednoduše bere dech
 

DrevoaStavby.cz | Sofistikovaná dřevostavba v CHKO KřivoklátskoDrevoaStavby.cz | Sofistikovaná dřevostavba v CHKO Křivoklátsko

DrevoaStavby.cz | Sofistikovaná dřevostavba v CHKO KřivoklátskoDrevoaStavby.cz | Sofistikovaná dřevostavba v CHKO Křivoklátsko


DŘEVOstavby 1-2022

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 1/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 1-2022

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop