Půdička nemusí být jen ozvěnou minulosti. Jak tento prostor využít?

Půdička nemusí být jen ozvěnou minulosti. Jak tento prostor využít?

Redakce | Pondělí, 03. květen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Co se vám vybaví, když se řekne slovo půda? Já v tom mám úplně jasno. Drsné staré dřevěné trámy, paprsky slunce, ve kterých se víří zrnka prachu, vůně sušených bylinek a ty nejstrmější schody do nebe. To je samozřejmě už hudba minulosti. V moderní architektuře se dnes ve velké míře staví krásně prosvětlená obytná podkroví, zdokonalují se skladby střech, aby byly místnosti odolné proti výkyvům teplot, a na kouzlo starých půd už se skoro zapomnělo. Ale jenom skoro. Stále oblíbenější jednopodlažní bungalovy totiž v prostoru pod střechou disponují často nevyužívaným prostorem, ze kterého se bez velkých nákladů dá vybudovat podobně kouzelný skladovací prostor.

A nejenom v bungalovech. Obytné podkroví obvykle (pokud nemáme otevřený krov) nekončí až v hřebeni. Prostor, který už z důvodu úspor za vytápění není součástí obytných místností a není ani zateplen, může krásně posloužit jako menší sklad, přístupný po výklopných schodech.

Množství místa pro skladování je dnes velkým tématem, protože cena za obestavěný prostor se logicky stále zvětšuje a domy tak bývají často navrženy s ohledem na minimalizaci každého zbytečného centimetru. Využít tak ke skladování prostor pod střechou je i finančně velmi zajímavé.

V podstatě každá nosná konstrukce střech umožňuje využití podkroví, zejména když se s tím počítá už v návrhu. Pokud půdní prostor poslouží jako plnohodnotná komora pro odkládání ne tak často používaných věcí, a je tak možné takovou místnost v přízemí úplně škrtnout, ve finále to v projektu ušetří více peněz, než kolik by se investovalo do úprav krovu, který se pro skladování využít dá.

vyuziti-pudniho-prostoru

Foto: Jason Finn, Zdroj: Dreamstime


V projektu VERSUS dodatečně

Ideální je rozhodnout se pro využívání půdního prostoru už v rámci projektu – statik může jednoduše navrhnout krov a přilehlé konstrukce tak, aby byla podlaha půdy pochozí a aby unesla i nějaké to zatížení v podobě skladovaných věcí.

Navíc může konstrukci krovu uzpůsobit tak, aby při skladování zbytečně nepřekážela. V případě obytného podkroví, které není využívané až do „špičky hřebene", se to obvykle řeší zesílením kleštin (vodorovných ztužovacích prvků krovu) v úrovni stropu nad obytným podkrovím. Ty pak musejí unést nejen zateplený sádrokartonový podhled, ale také dřevěný rošt se záklopem z prken nebo OSB desek, který tvoří „podlahu" půdy.

V případě, že krov se zatížením v půdním prostoru při svém návrhu nepočítal, jedná se o dodatečné využití, které je třeba vždy konzultovat se statikem. Ten navrhne řešení – nejčastěji dřevěný nosný rošt se záklopem, který není závislý na konstrukci krovu. Je ale také samozřejmě možné, že stávající krov nebude pro takové účely vhodný – jeho nosné prvky budou tvořit v prostoru nepřekonatelné překážky.

stresni-konstrukce

Foto: KASPER CZ

Jak na dodatečné zateplení stropu nad posledním vytápěným podlažím?


Pro zateplení pochozí půdy určené ke skladování sezónních věcí je možné využít i některého ze systémových řešení, které na trhu najdeme. Dobrým příkladem je systém Isover STEPcross. Ten využívá pevnosti polystyrenových (EPS) trámců v kombinaci s tepelnou účinností měkčích desek z minerálních vláken.

Při aplikaci systému na vodorovný povrch nejsou už kromě stabilizačních EPS křížů potřeba žádné jiné ocelové kotvící vruty a půda je tak dokonale izolovaná s vyloučením jakýchkoliv tepelných mostů. Další výhodou je i minimální přitížení stropu a také velice jednoduchá aplikace bez nutnosti jakéhokoliv speciálního vybavení.

Samozřejmostí je parotěsná fólie, instalovaná pod celým systémem izolace, nutná k zabránění kondenzace vlhkosti, a pak samozřejmě záklop z OSB desek nebo dřevěných fošen jako poslední pochozí vrstva.

izolace-puda-ISOVER

Foto: ISOVER

Skladovací půdní prostor bývá obvykle nezateplený


Podkroví, které neslouží pro bydlení, ale pro uložení sezónních věcí, se obvykle nezatepluje. Zbytečně bychom utráceli za konstrukčně mnohem složitější skladby vnějších konstrukcí, navíc bychom si ještě zvětšovali vytápěný prostor. Používáme-li tedy jenom spodní podlaží (v případě bungalovu), nebo část podkroví (u vícepodlažních domů), strop nad poslední obytnou místností se zateplí a prostor nad tímto zatepleným stropem už se netemperuje.

Tepelná izolace zůstává často shora zcela odkrytá, což při využívání půdního prostoru není ideální řešení – může dojít k jejímu znehodnocení, navíc značně zvyšuje prašnost prostředí. Proto pokud chceme například pochozí pouze část půdního prostoru, obvykle okolí výlezových schůdků, měl by se i zbývající povrch tepelné izolace přikrýt difuzní fólií. Podstatné je potom také použít kvalitně zateplené skládací půdní schody a dbát na jejich dobré osazení, aby nám právě jimi zbytečně neutíkalo teplo.

Nadkrokevní tepelná izolace

obr.: Nadkrokevní tepelná izolace umožňuje přiznání dřevěného krovu jako estetické součásti interiéru – potom ale samozřejmě není pro půdu prostor. Foto: Bramac

Komentář odborníka


S úložnými prostory se snažíme pracovat u každé zakázky – získat prostor pro skladování lehkých sezónních věcí (do 75 kg/m2) nebývá problém téměř u žádného domu se sedlovou ani s valbovou střechou. V ideálním případě dosáhneme toho, aby se v podkroví člověk mohl postavit a neuhodil se do hlavy. To se podaří, pokud má střecha sklon alespoň 20 stupňů a rozpon kolem 9–10 metrů, což běžné rodinné domy zpravidla splňují.

Pro menší rozpony vzniká nižší úložný prostor, který je také dimenzován na uskladnění věcí. Je třeba počítat s tím, že se v něm nejspíše budete muset pohybovat po kolenou, ale i tak tento prostor využijete. Je-li potřeba zvýšit užitnou nosnost na 100 nebo 150 kg/m2, dokážeme takový požadavek vyřešit zvýšením dimenze spodního pasu vazníku. Cena konstrukce tím vzroste, ale nijak skokově – jedná se o nárůst v jednotkách procent.

Ing. Lenka Míková
Ing. Lenka Míková
vedoucí obchodu společnosti KASPER CZ

Kudy na půdu?


Klasické schody jsou většinou pro přístup na půdu velkorysým řešením, které ubírá příliš mnoho prostoru. Nejběžněji se proto dnes prostory pod střechou, určené ke skladování věcí, zpřístupňují po sklápěcích schodech – ty jsou většinu času složené a schované pod poklopem ve stropě, pokud je třeba je použít, jednoduše se vyklopí.

Indicií pro správný výběr takových schodů je nejen četnost jejich používání, ale hlavně správné izolační vlastnosti. Snaha ušetřit a implementovat do dobře zatepleného stropu levné půdní schody vede totiž nejen k tepelným ztrátám, ale také ke kondenzaci vlhkosti na ocelovém víku schodů a s tím spojeným výskytem plísní.

Půdní schody WIPPRO GM4 - KL IMATEC 160 LUXE

obr.: Při výběru půdních schůdků hrají roli především jejic h správné izolační vlastnosti, které musí korespondovat s konstrukcí domu. Půdní schody WIPPRO GM4 - KLIMATEC 160 LUXE s volitelným těsnícím setem jsou ideální volbou pro pasivní domy. Foto: Wippro

kuličková ložiska

obr.: Díky kuličkovým ložiskům, které používají Wippro schody k otevírání, a pomocným protitahovým pružinám, je ovládaní schodů lehké a jednoduché. Foto: Wippro

Půdní schody WIPPRO GM4 - ISOTEC 200

obr.: Půdní schody WIPPRO GM4 - ISOTEC 200 - složení obvodového rámu schodů z kovové obložky a vysoké dřevěné obložky zajišťuje přerušení tepelného mostu a tím zabránění srážení kondenzované vody. Foto: Wippro

Otázky pro odborníka


Jak velký otvor pro přístup na půdu se obvykle používá?

Otvor pro půdní schůdky je normovaný a to na 110,120,130,140 × 70 cm. Zdaleka nejčastěji se používá právě rozměr 120 × 70 cm. Je samozřejmě možné nechat vyrobit schody pro menší otvor, ale v praxi se to dělá jen výjimečně, protože menším otvorem se těžko stěhují jakákoliv břemena. Právě velikost otvoru bývá častým důvodem pro výměnu schodů na půdu s úložným prostorem – malým průlezem neodstěhujete ani větší krabici.

Jaké materiály se pro půdní schody nejčastěji používají?

Nejspolehlivější jsou celokovové půdní schůdky s nosností do 250 kg. Celkové zatížení schodů hraje velkou roli, protože se musí sečíst váha člověka a transportovaného břemene. Naše schody lakujeme práškovou barvou, ale pro zájemce nabízíme i pozinkovanou variantu. Půdní schody s dřevěnými nášlapy bych pro častější používání nikdy nevolil.

Kolik prostoru potřebují skládací půdní schody „pod sebou", aby se daly pohodlně rozložit?

Výšky místností v rodinných domech jsou normované, takže schody jsou nastavitelné od 250 do 275 cm. Rozkládání půdních schodů je jednoduché a velice snadné, Wippro schody používají k otevírání kuličková ložiska a pomocné protitahové pružiny, právě aby k jejich ovládání nebylo potřeba vyvinout velkou fyzickou sílu a mohli je tak používat všichni členové domácnosti. Schody se ovládají pomocí stahovací tyče, kterou se odjistí zámek, poklop se otevře a následně se rozloží žebříček s nášlapy. Rozložené schody půdorysně nezasahují přes velikost poklopu, většinou se instalují na chodby.

Jaký je rozdíl mezi skládacími a stahovacími žebříky?

Skládací půdní schody používají tří nebo čtyřdílný skládací žebřík, který se zaklapuje do sebe. Stahovací půdní schody jsou primárně určené pro menší otvory do půdního prostoru, používá se u nich mechanismus, který se vytahuje a zatahuje jako harmonika. Protože je jejich nevýhodou horší stabilita a nízká hmotnost zatížení nášlapu, využívají se spíše pro servisní účely, než u půd, které jsou určeny i pro skladování.

Mohu použít schody i v případě, že mám pasivní dům? Pokud ano, čím se liší od ostatních?

Samozřejmě je možné použít půdní schody i v pasivním domě. Pro takový dům je potřeba použít co nejvíce zateplenou variantu. Zateplení je vždy vloženo ve spodním víku schodů, dle tloušťky zateplení se dá rozpoznat izolační vlastnost schodů. Pro pasivní domy používáme zateplení 16 – 20 cm. Důležitá je rovněž neprůvzdušnost, protože u pasivních domů se provádí tzv. Blower door test, který prověřuje neprůvzdušnost obálky domu. Proto k půdním schodům doporučujeme použít Blower door sadu, která dodatečně vylepší vlastnosti půdních schodů.

Vojtech Tybitancl
Vojtěch Tybitancl
Wippro GmBH

Autor článku: Dagmar Česká


drevoastavby-casopis-titulka-2-2021-200x238

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 2/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

DaS 2-2021

Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop