Tisk
Elektrické radiátory pro komfortní a úsporné vytápění dle EcoDesign

Elektrické radiátory pro komfortní a úsporné vytápění dle EcoDesign

Komerční sdělení | Úterý, 24. duben 2018 |

Přidat na Seznam.cz

V souladu s trendem snižování energetické náročnosti budov a dopadů na životní prostředí platí od 1.1. 2018 nové nařízení Evropské unie, stanovující požadavky na EcoDesign lokálních topidel (dále jen EcoDesign). Lokálním topidlem se rozumí zařízení pro vytápění vnitřních prostor pomocí konvekce nebo sálání tepla za účelem dosažení a udržení tepelné pohody osob, vybavené jedním nebo více zdroji, které přeměňují elektřinu přímo na teplo. Toto nařízení je závazné pro výrobce a firmy realizující elektrické vytápění.

Z nařízení, jejíž cílem je snížení spotřeby elektrické energie vyplývá:

  • EcoDesign se týká topidel / radiátorů s výkonem ≥ 250 Watt pro čistě elektrický provoz a také pro kombinovaný (teplovodní & elektrický) provoz s elektrickou topnou tyčí, vestavěnou do radiátorů ve výrobním závodě
  • Elektrická tělesa se jmenovitým tepelným výkonem ≥ 250 Watt mohou být od 1.1. 2018 prodávána jako elektrické radiátory pro vytápění pouze pokud splňují požadavky na EcoDesign
  • Elektrická tělesa s výkonem ≥ 250 Watt, která nesplňují nařízení EcoDesign a tělesa s výkonem

Watt nemohou být prodávána jako elektrické radiátory pro vytápění prostor, ale jako sušáky ručníků.

1. Podmínky pro dosažení minimální energetické účinnosti 38%

Pro splnění nařízení EcoDesign musí mít elektrické radiátory minimální energetickou účinnost 38%. Té mohou dosáhnout pouze za předpokladu splnění většiny ze stanovených požadavků, uvedených v následujícím nákresu. Je zřejmé, že základním předpokladem je spotřeba elektrické energie v pohotovostním (stand-by) režimu menší než 0,5 Watt. Té lze dosáhnout jen inovovanými elektrickými topnými tělesy, neboť dosud používané el. topné patrony mají ve stand-by režimu spotřebu i 10 Watt. Zbývající hodnotu účinnosti lze dosáhnout inteligentními funkcemi ovládání.

Funkce pro_splneni_energeticke_ucinnosti_38_OK

2. Elektrické radiátory Zehnder splňující EcoDesign

 

Inovované elektrické radiátory Zehnder, odpovídající požadavkům nařízení na EcoDesign, mají:

  • spotřebu elektrické energie v pohotovostním (stand-by) režimu ≤ 0,5 Watt
  • týdenní časový program
  • detektor otevřeného okna

Bytové elektrické radiátory Zehnder Fare Tech obsahují navíc detektor přítomnosti osob.

Zehnder Funkce_dle_EcoDesign OK


3. Vyšší komfort s úsporou energetických nákladů na vytápění

Nařízení klade na elektrické radiátory nové, vyšší nároky, které přední evropský výrobce Zehnder Group proměnil v atraktivní výhody pro zákazníky s cílem přinést do jejich domovů komfort s úsporou energetických nákladů na vytápění. Zehnder v několikaletém předstihu zahájil projekt pro inovaci stávajících i zavedení nových elektrických radiátorů, zahrnující:

  • splnění závazných požadavků směrnice na EcoDesign
  • využití nejnovější technologie elektrických topných prvků s inteligentním a spolehlivým radiofrekvenčním dálkovým ovládáním
  • vlastní bezpečnostní předpisy, zahrnující např. omezení teploty povrchu chrom. těles
  • zjednodušení nabídky (měně typů topných tyčí a ovladačů)
  • zlepšení vzhledu (topné tyče nerušící design radiátorů)

Obr. Elektrické topné tyče Zehnder RACY jsou opticky sladěné s tvarem radiátoru nebo jsou v radiátoru integrovány. Jejich rádio-frekvenční dálkové ovládání zaručuje komfort s úsporou energetických nákladů.

foto zehnder


4. Výhody elektrických radiátorů Zehnder

  • Nízké náklady na vytápění: Snížení nákladů na vytápěni díky možnosti ovládání vytápění dle aktuální potřeby. Navíc domy s elektrickým vytápěním využívají dvoutarifové sazby, které snižují náklady na odebíranou elektřinu.
  • Příjemný pocit bezpečí: pro konečné zákazníky díky výrobkům, které prokazatelně splňuji ty nejvyšší standardy a také pro prodejce a realizační firmy, neboť dodávají elektrické radiátory splňující platné nařízení EcoDesign.
  • Maximální komfort: v příjemně vyhřáté koupelně nebo jiném bytovém prostoru nastavením si teploty pomocí individuálně nastaveného časového programu vytápění.
  • Snadná obsluha: objevte jak snadné a pohodlné ovládání vytápění může být

Detekce Otevrene_Okno5. Radiátory pro kombinovaný provoz

Nařízení EcoDesign se netýká radiátorů pro kombinovaný provoz s elektrickou topnou tyčí, instalovanou do radiátorů v místě instalace. Pro tyto účely stejně jako pro sušáky ručníků lze používat dosud prodávané elektrické topné tyče, mezi které patří např. el. topná tyč DBM od firmy Zehnder.


Příklady elektrických radiátorů Zehnder

pdfKatalog elektrické radiátory ke stažení v pdf

 


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop