Tisk
Dřevostavbu efektivně vytápí elektrické podlahové topení

Dřevostavbu efektivně vytápí elektrické podlahové topení

Komerční sdělení | Pondělí, 01. říjen 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Stále dokonalejší konstrukce zamezující tepelným ztrátám budov se starají o to, že i celková spotřeba energie potřebné k vytápění energeticky úsporných objektů významně klesá. V mnoha novostavbách tak přestávají být rozhodující provozní náklady a mnohem důležitějším faktorem se stávají celková výše prvotní investice, náklady na údržbu a revize, potřebná míra obslužnosti provozu topení, jeho životnost, spolehlivost celého systému a míra komfortu potřebné obsluhy. Za tohoto stavu pak také prudce roste význam masového užívání elektrických topných systémů, které všechny uváděné výhody přinášejí.

NED Košice Ťahanovce foto interiér1NED Košice Ťahanovce foto interiér2Potvrzuje to i nízkoenergetická přízemní dřevostavba se sedlovou střechou v severovýchodní části východoslovenského města Košice. Bungalov s obytnou plochou 122 m² je vytápěn elektrickými podlahovými kabely ECOFLOOR, položenými pod dlažbou v betonové mazanině. Pod laminátovou podlahou v obývacím pokoji je vytápění zajištěno topnými fóliemi ECOFILM. Oba systémy jsou od firmy Fenix Jeseník.

Regulace vytápění je realizována lokálně po místnostech digitálními termostaty. Celá investice vytápění byla vyčíslena na asi 40 000 Kč, cenově atraktivní je i spotřeba elektrické energie. Za období duben 2014 až červen 2015 (včetně) spotřebovala na vytápění a běžný provoz čtyřčlenná rodina celkem 5 131 kWh, přičemž v nízkém tarifu činila spotřeba 393 kWh, ve vysokém pak 4 738 kWh. Celkové roční náklady na vytápění a provoz představovaly za 14 měsíců necelých 17 000 Kč.

Reálný provoz tohoto domu tak opět a zcela jednoznačně dokazuje, že rodinný dům s elektrickým vytápěním dokáže investorovi zabezpečit při vysokém komfortu bydlení také nízkou spotřebu energie. Dřevostavbu realizovala slovenská společnost NESBAU nízkoenergetické stavby s.r.o. z Malé Idy.

 


Líbil se Vám článek?
gotop