Jak v dřevostavbě zajistit optimální vnitřní klima po celý rok?

Jak v dřevostavbě zajistit optimální vnitřní klima po celý rok?

Komerční sdělení | Středa, 01. červenec 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Čím více je stavba nízkoenergetická až pasivní, tím větší problémy z pohledu větrání vznikají. Jak úspěšně vyřešit dostatečné větrání a vytvořit vnitřní klima s optimální vlhkostí? Řešením je systém řízeného větrání s entalpickým výměníkem.


Hlídač optimální vlhkosti – entalpický výměník Zehnder

Větrací jednotka s unikátním entalpickým výměníkem vytváří příjemné klima v interiéru a zajišťuje vysokou kvalitu vnitřního vzduchu díky zpětnému získávání tepla i vlhkosti. V zimě entalpický výměník Zehnder udržuje teplo a vlhkost v interiéru, zabraňuje nadměrnému vysoušení vzduchu, sesychání dřevěných výrobků a ohřívá přiváděný chladný venkovní vzduch.

V létě odvádí teplý a vlhký vzduch předtím, než je čerstvý vzduch přiveden do domu. Entalpický výměník ve srovnání s běžným výměníkem tepla dokáže předávat z odváděného vzduchu do přiváděného čerstvého vzduchu nejenom teplo, ale i vysoký podíl vzdušné vlhkosti, a tak pasivně, bez dodatečné elektrické energie pomáhat optimalizovat relativní vlhkost vzduchu v rodinném domě či bytě.

Uživatelům tak zajišťuje optimální vzduch v místnosti pro ještě větší komfort a pocit pohody. Konstantně vysoká kvalita vzduchu v místnosti a relativní vlhkost vzduchu působí blahodárně na zdraví. Relativní vlhkost vzduchu v interiéru nižší než 30 % může vést k vysušování dýchacího ústrojí a negativně ovlivňuje zdraví, spánek i soustředění.

Může také nepříznivě ovlivňovat stavební dřevěné konstrukce, napomáhat sesychání dřevěných podlah, nábytku, koberců a ovlivňovat jejich životnost.

Optimální vnitřní klima s rekuperací vlhkosti

obr.: Optimální vnitřní klima s rekuperací vlhkosti. Zdroj: Zehnder


Jak funguje rekuperace vlhkosti

Jak vlastně funguje rekuperace vlhkosti? Teplý a zvlhčený odváděný vzduch je při rekuperaci ve výměníku ochlazován. To způsobuje, že se ve výměníku sráží vlhkost, která se přidává do přiváděného vzduchu. Vlhkost tak zůstává v interiéru a vytváří ideální vnitřní klima bez ohledu na roční období.

Zbytková vlhkost vytváří se tzv. kondenzát. Standardní větrací jednotka musí být tedy napojena přes odpadní sifón na odvod kondenzátu. Pokud si pořídíte větrací jednotku s entalpickým výměníkem, odpadá vám starost s odvodem kondenzátu.

Což umožňuje flexibilně plánovat umístění větrací jednotky. Není nutné vázat se na vyústění odpadů. Zjednodušuje se tak montáž jednotky a výrazně se snižují náklady na instalaci.

Princip fungování entalpického výměníku Zehnder rekuperace tepla a vlhkosti

obr.: Princip fungování entalpického výměníku Zehnder rekuperace tepla a vlhkosti. Zdroj: Zehnder


Maximální komfort a úspora nákladů

Díky odvodu vodní páry je snížen rosný bod v entalpickém výměníku. Použiti předehřívacích registrů nebo ochrany proti mrazu je nutné až při extrémních venkovních teplotách od cca -6 °C, což vede k vysoké energetické účinností, aniž by došlo k minimalizaci komfortu v důsledku sníženého přívodu vzduchu.

Zákazníci tak mohou těžit z maximálního komfortu a při tom ušetří náklady na energie. Entalpický výměník tak zajišťuje ještě větší energetickou účinnost při stabilně vysokém přívodu vzduchu – stupeň účinnosti rekuperace je až 86% tepla a vlhkosti až 73 %.


Ochrana zdraví, spolehlivý chod a snadná údržba

Patentovaná vrstva Microban® nepropouští pachy, nečistoty, mikroby i plísňové spory všeho druhu. Propustnou membránou je umožněn přenos pouze vodní páře mezi odváděným a přiváděným vzduchem. Mikroorganizmy membránou neprojdou, jelikož jsou větší než molekuly vodní páry.

Entalpický výměník Zehnder tak vytváří vysoce hygienické prostředí a podporuje zdraví. Údržba entalpického výměníku je velmi jednoduchá. Entalpický výměník lze z větrací jednotky snadno vyjmout a v případě potřeby po několika letech provozu propláchnout vodou. Tím zabezpečit dlouhodobě vysokou účinnost rekuperace.

Entalpicky vymenik_snadne-cisteni

obr.: Entalpický výměník a jeho snadné čištění. Zdroj: Zehnder

Unikátní z hlediska snadné údržby Entaplický výměník Zehnder

obr.: Entalpický výměník ve větrací jednotce Zehnder ComfoAir Q. Zdroj: Zehnder


Zvýhodněná cena

Přesvědčivé výsledky řízeného větrání Zehnder s entalpickým výměníkem s rekuperací tepla i vlhkosti vedou ke spokojenosti zákazníků. Pokud byste chtěli svůj systém komfortního řízeného větrání Zehnder rozšířit o entalpický výměník, od 1. 7. do 31. 10. 2020 můžete využít speciální prodejní akci a pořídit si entalpický výměník Zehnder za sníženou cenu 33 %.

Unikátní entalpický výměník Zehnder kopie

obr.: Unikátní entalpický výměník Zehnder. Zdroj: Zehnder

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop