Dřevostavba a vytápění krbem, jde to dohromady?

Dřevostavba a vytápění krbem, jde to dohromady?

Komerční sdělení | Čtvrtek, 09. září 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Rozhodnutí pro pořízení krbu pro nízkoenergetický nebo pasivní dům bývá jedno z prvních, které při plánování stavby rodinného domu padne. Je to jednoznačně správné rozhodnutí, ale u energeticky úsporných domů je důležitý nejen přesný výpočet výkonu, ale také za jakým účelem si krbovou vložku pořizujete.

Má to být dekorativní prvek s občasným zátopem, nebo krb budete používat denně jako primární zdroj tepla pro celý dům? Krbová vložka s výměníkem nebo s akumulací? Kolik se do krbu vyplatí investovat peněz? Koho pověřit projektem i samotnou stavbou? To jsou otázky na, které byste si měli odpovědět. Jde o důležité rozhodnutí na mnoho let, proto je mu třeba věnovat dostatek času.

Akumulace tepla


V posledních letech se dostává opět do popředí akumulace, a to nejen u krbových obestaveb. Obrovským benefitem u akumulace je délka pozvolného předávání tepla do interiéru s podobnou vlnovou délkou jako mají sluneční paprsky.

Sálavé teplo je pocitově velmi příjemné a zahřívá naše tělo nejpřirozenějším způsobem, na který jsme zvyklí. Není proto náhoda, že místo u krbu je velmi oblíbené také u domácích mazlíčků. Praskání ohně v krbu jednoznačně vybízí k zábavě, či posezení v kruhu rodiny.

Vícevrstvé prosklení krbu


Technologie vytápění se mění stejně jako v jiných odvětvích, a proto už dnes lze volit i krb s velkorysým prosklením i do nízkoenergetických domů za použití dvojitého nebo dokonce trojitého skla. Odlišnou technologii reflexních potisků používá ve svých krbových vložkách český výrobce Romotop. To vše za účelem udržet uvnitř topeniště část výkonu a prostor nepřetápět. Můžete si tak užívat ohně v celé jeho kráse, aniž byste se cítili jako v sauně.

krbova-vlozka-GIVE-cz

Nízkoenergetické stavby šetří vaši kapsu i přírodu


A vy díky volbě vytápění krbovou vložkou tuto myšlenku ještě více podpoříte, vaše rodinné finance pak navíc nepřijdou zkrátka. Nízkoenergetické domy rostou jako houby po dešti a není se co divit, když jejich ekologický provoz a nízké provozní náklady dokážou uspořit nemalé finanční prostředky.

Díky moderní izolaci a stavební technologii tak lze ušetřit až 70 % nákladů na vytápění, ve spojení s krbovou vložkou to je pak ještě mnohem více. A fakt, že za nízkoenergetický dům je považována stavba, která má roční spotřebu energie na vytápění mezi 15–50 kWh/m2, mluví za vše. Zapomeňte však na mrznutí – v takové stavbě vytápěné krbovou vložkou vám doma bude teploučkou jako v bavlnce.

Vytápění dřevem je stále nejlevnější způsob vytápění


A ve spojení s krbovými kamny či právě krbovou vložkou je tento fakt ještě násoben. Dřevo jako nejúspornější zdroj vytápění skutečně stále vítězí i nad hnědým uhlím, plynem, ale i peletami a samozřejmě elektřinou. Navíc se jedná o ekologické vytápění, které právě podpoří i moderní technologické vymoženosti, kterými krbové vložky disponují a které chrání životní prostředí a eliminují škodlivé emise.

Vždy však vybírejte kvalitní otop z vhodných dřevin a především takový, které je důkladně a správně vysušen. Vlhkost dřeva má totiž zásadní vliv na jeho správné hoření a výhřevnost. Přílišná vlhkost dřeva způsobuje problémy, a to od zanášení ohniště, až po ucpávání komína a také nepěkný pohled do ohně přes začouzené sklo.

Ideální vlhkost dřeva je tak do 20 % a schnout by mělo dva roky, minimálně jeden rok. K topení pak volte dřevo tvrdé jako dub, buk, jasan, či habr.

Vybírejte moderní a pokrokovou krbovou vložku


Takovou, která disponuje nejlepší výbavou, která úsporu i uživatelský komfort jenom posílí. Té nejlepší krbové vložce rozhodně nechybí centrální přívod vzduchu, který se postará o to, aby kyslík nutný k hoření ohniště nebyl odebírán přímo z místnosti, ale nejlépe z chodby, technické místnosti či přímo z exteriéru.

Vy se tak nemusíte trápit nejen větráním, které je nezbytné v případě, že CPV krbová vložka nebude mít, ale především tím nepřicházíte o tolik žádané teplo. Pro nízkoenergetické domy i jiné dobře izolované objekty je centrální přívod vzduchu více než doporučován.

Pro vyšší úsporu, ale i vaše domácí pohodlí a komfortní obsluhu jistě oceníte i krbové vložky s akumulačním systémem. Ten se v různých formách postará o to, aby se akumulační prstence či nástavce nahřály, teplo udržely a po vyhasnutí ohniště jej do interiéru stále předávaly, a to i několik hodin poté.

Bezpochyby oceníte i dvoustupňové spalování, které umí zplyňovat emise i těkavé plyny a využití potenciálu otopu je tak skutečně maximální a šetří opět náklady na vytápění, ale i přírodu.

S krbovou vložkou získáte úspory, komfort i eleganci


Krbová vložka v moderním nízkoenergetickém domě je jako doma a přinese vám teplo, jehož láskyplné objetí pocítíte každou buňkou svého těla, ale i mysli. Ideální variantou je samozřejmě krbová vložka s teplovodním výměníkem, která dokáže bez potíží vytopit celý váš dům.

Snadno ji napojíte na rozvody ústředního topení, ale také na bojler a získáte tak i teplou užitkovou vodu. Velmi žádané a efektivní vytápění je v posledních letech to zabudované v podlaze a v případě podlahového vytápění napojeném na krbovou vložku s teplovodním výměníkem budou nejen vaše nohy v teple, ale i rodinný rozpočet v pohodě.

Je tedy více než výhodné zakomponovat krbovou vložku již do samotného projektu. Odborná firma dokáže přesně vypočítat a doporučit, který typ krbové vložky a jaký potřebný výkon je pro vaši nízkoenergetickou stavbu nejvhodnější.

Nízké náklady na topnou sezónu, ale také absolutní nezávislost na externím dodavateli tepla, a navíc i jedinečný estetický zážitek a fakt, že s krbovou vložkou získáte skutečné srdce a teplo domova, to jsou výhody, pro které jsou krbové vložky jedničkou ve vytápění. Jen si to představte, ve svém oblíbeném křesle, u krbu, s knihou a skleničkou vína v ruce, no není to krásná představa?

Vyberte si krbovou vložku v největší specializované prodejně v ČR→

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop