Ušetřete náklady na vytápění. Zateplete okna venkovním stíněním!

Ušetřete náklady na vytápění. Zateplete okna venkovním stíněním!

Komerční sdělení | Pondělí, 18. říjen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Až 40 % tepelných ztrát způsobují stará nebo nekvalitní okna. Únik tepla přitom můžete výrazně snížit pomocí předokenních rolet.

Jak ušetřit náklady na vytápění? Netopte pánu Bohu do oken


Během zimního období může z domu unikat velké množství tepla, což zásadně zvyšuje náklady na vytápění domácnosti. Největším zdrojem tepelných ztrát jsou často okna. Až 25 % tepla ale může unikat i přes nezateplené obvodové zdi.

Velké množství tepla propustí také špatně izolovaná střecha. Zapomínat byste neměli ani na izolaci dveří, garážových vrat a dalších stavebních otvorů.

Jak těmto únikům tepla zamezit? Účinným řešením je komplexní zateplení. Pomůže také výměna oken či modernizace topného systému.

Nejvíc tepla uniká okny, nepodceňujte zateplení.


Rozhodnete-li se snížit náklady na vytápění svého domu, začněte u oken. Až 40 % z celkové tepelné ztráty domu mohou způsobovat právě stará či nekvalitní okna. Pokud je okno špatně utěsněné, proniká mezi okenním rámem a křídlem studený venkovní vzduch, který místnost ochlazuje.

Únik tepla výrazně sníží ochrana a zateplení oken. Investovat se například vyplatí do nových izolačních dvojskel nebo trojskel. K dostání jsou také tepelněizolační nalepovací fólie nebo různé typy těsnění.

Climax venkovni-rolety_1

obr.: Svými tepelněizolačními vlastnostmi vynikají venkovní rolety. Foto: Climax.cz

Stínění jako tepelná izolace oken


Únik tepla skrz okna můžete eliminovat také pomocí stínicí techniky, a to až o desítky procent. Jako tepelná izolace oken poslouží například předokenní hliníkové žaluzie. Omezí rosení oken a chrání je před sněhem. V létě naopak dokážou snížit teplotu v místnosti až o 10 °C a zabránit tak přehřívání interiéru.

Oblíbené jsou například žaluzie typu C-80 Vental, které zaručují malý nábal a jejichž lamely do sebe díky zvýšenému počtu lépe zaklapnou. Mají tvar písmene C a díky kovovým háčkům na krajích každé lamely nehrozí jejich přetočení při silném větru.

Climax venkovni-zaluzie-C-80_2

obr.: V létě dokážou venkovní žaluzie snížit teplotu v místnosti až o 10 °C. Foto: Climax.cz

Účinnou ochranou jsou také předokenní rolety, díky kterým můžete za jednu topnou sezónu ušetřit až tisíce korun. Kromě ochrany před sluncem totiž skvěle fungují jako tepelná izolace oken.

Se staženými venkovními roletami tak můžete přes zimu snížit své náklady na teplo až o 30 %. Protože se vyrábějí na míru, lze je také jednoduše přizpůsobit konkrétnímu okennímu rámu.

Na výběr jsou lamely plastové nebo oblíbenější hliníkové, které se dělají kromě klasické stříbrné, antracitové či hnědé také v imitaci dřeva.

Climax venkovni-rolety_2

obr.: Předokenní rolety v zimě sníží náklady na teplo až o 30 %. Foto: Climax.cz

Pro bezpečí i klidný spánek


Kromě svých tepelněizolačních vlastností vynikají okenní rolety také tím, že snižují hluk z okolí. Váš spánek tak nic nevyruší, třebaže bydlíte blízko rušné silnice nebo v centru města.

S venkovními roletami budou okna také chráněna před prudkým deštěm i UV zářením. Rolety lze navíc doplnit o integrovanou síť proti hmyzu nebo o pojistku proti vytažení, která zlodějům znesnadní vniknutí do domu.

Stínění sladěné s fasádou i oknem


Hledáte-li moderní alternativu k venkovním roletám či žaluziím, pořiďte si screenové rolety, které se stanou stylovým doplňkem každé fasády. Tyto textilní zatemňující rolety, které se také označují jako svislé fasádní clony, sníží tepelnou zátěž vašeho domu a ušetří tak náklady za provoz klimatizace.

Vyrábí se z kvalitních látek o různé propustnosti světla, které navíc můžete vybírat z mnoha barevných provedení. Jednoduše je tak sladíte s fasádou domu i okenními rámy. Do obytných místností jsou pak ideální screenové rolety s perforovanou látkou, která chrání před slunečními paprsky a nežádoucími pohledy, ale díky malým otvorům nebrání výhledu ven.

Climax screenova-roleta-Roltex

obr.: Svislé fasádní clony jednoduše sladíte s fasádou každého domu. Foto: Climax.cz

I ty nejvyšší požadavky na ochranu oken splňují screenové rolety Unirol. Díky zipu, který je navařen po obou stranách látky, odolá i velmi silnému větru o rychlosti až 90 km/h. Vyniká navíc velmi dlouhou životností. Použít ji můžete nejen k zastínění oken, ale také jako boční zastínění pergoly. Ukotvuje se pomocí vodicí lišty na stěnu, rám okna nebo do ostění.

Climax screenova-roleta-Unirol

obr.: Screenovou roletu Unirol lze použít také jako boční zastínění pergoly. Foto: Climax.cz

Plánujte stínění s předstihem


Pokud si venkovní stínění chcete pořídit do novostavby nebo během rekonstrukce, vyplatí se jeho montáž naplánovat už ve fázi projektu. Schránka, v níž jsou ukryty lamely žaluzií, či hřídel, na níž je navinutá roleta, pak mohou být umístěny pod omítku nebo do stavebního překladu.

Montáž lze ale provést i dodatečně na okenní rám. Nedokážete si představit, jak bude stínění na oknech vypadat? Nová Climax AR aplikace na vizualizaci stínění umožnuje si v reálném prostředí zobrazit 3D model výrobku, vyzkoušet si jeho funkčnost, nebo dokonce simulovat dopad stínů podle denní doby a ročního období. Aplikace je volně ke stažení na Google Play či Apple Store.

Mnoho způsobů ovládání


Předokenní rolety, venkovní žaluzie i svislé fasádní clony mohou být ovládány ručně pomocí kliky nebo dálkově na motorický pohon. Tradičním způsobem je ovládaní pomocí nástěnného vypínače.

O něco pohodlnější řešení přináší dálkový ovladač, s jehož pomocí můžete stínění stahovat či vytahovat z jakékoliv místnosti v domě.

Chcete-li mít stínění pod kontrolou i v době, kdy se nacházíte mimo domov, můžete jej propojit přes aplikaci se svým tabletem či mobilním telefonem a na nečekané změny počasí reagovat okamžitě.

Více informací na CLIMAX.cz→

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop