Radiátory Zehnder si umí poradit s každou rekonstrukcí

Radiátory Zehnder si umí poradit s každou rekonstrukcí

Komerční sdělení | Pondělí, 03. červenec 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Místo starého kotle na tuhá paliva nové tepelné čerpadlo... čeká vás tato změna? Abyste s novým topným systémem vytápěli váš dům efektivně, myslete také na rekonstrukci radiátorů! Pro jejich snadnou instalaci připravil výrobce Zehnder široké možnosti připojení a kotvení, které se přizpůsobí každé stavební situaci.

Rekonstrukce topného systému by měla jít ruku v ruce s výměnou starých litinových a deskových radiátorů, které už nízkoteplotním zdrojům, jako je kondenzační plynový kotel nebo tepelné čerpadlo, nestačí. Moderní alternativu nabízí designové radiátory švýcarského výrobce Zehnder z ocelových trubek, které interiéru zajistí rovnoměrné a příjemné klima. Jejich zásadní výhodou je rychlá a plynulá regulace. „Například náš článkový radiátor Zehnder Charleston se dokáže ohřát z 20 °C na 65 °C za pouhé čtyři minuty, tedy podstatně rychleji než tomu bývá u litinových otopných těles," přibližuje Ing. Miroslav Váša, vedoucí prodeje designových radiátorů Zehnder.

Nepodceňte správný výběr radiátorů


Abyste při výběru nových radiátorů nešlápli vedle, měli byste rekonstrukci konzultovat s projektantem. „Jedním z ukazatelů pro výběr nových radiátorů by měl být propočet tepelných ztrát, které jsou ovlivněné dispozicí domu, jeho izolací i například velikostí oken," vysvětluje odborník a pokračuje: „Zohledněn by měl být také „režim života" v konkrétním interiéru, tedy počet členů vaší domácnosti a vaše zvyklosti a také frekvence užití jednotlivých místností. To vše je důležité pro správnou volbu radiátoru z hlediska jeho tepelného výkonu." Správným výběrem odpadne pozdější potřeba dodatečného řešení v podobě elektrických radiátorů navíc nebo elektrických přímotopů.

Pokud v rámci rekonstrukce neplánujete kompletní výměnu rozvodů, budete muset respektovat původní přípojky, a tedy i umístění nových radiátorů. To by mohlo být komplikací z hlediska jejich připojení. Vždy se proto u výrobce ujistěte, že radiátory budou na stávající rozvody pasovat. „Pro bytové a koupelnové radiátory Zehnder toto není handicapem, protože nabízíme široké možnosti a varianty připojení i kotvení tak, abychom vyšli maximálně vstříc každé rekonstrukci," doplňuje Miroslav Váša. Značka Zehnder si navíc zakládá na tom, že veškeré příslušenství, jako například připojovací ventily, jsou nejen funkčním, ale také estetickým prvkem. Proto jsou dostupné v různých designech i barevných provedeních pro dokonalé sladění s radiátory.

Ventil k radiátoru

obr.: Široká nabídka ventilů a termostatických hlavic Zehnder, usnadňuje řešení každé rekonstrukce.

TIP: S (ne)standardní roztečí zatočí


Speciálně pro rekonstrukci starých panelákových bytů, které byly typicky vybavené litinovými radiátory, nabízí Zehnder řadu ocelových článkových radiátorů Zehnder Charleston Retrofit. „Tento model jsme vyvinuli právě pro snadnou náhradu starých litinových radiátorů, které měly specifické boční rozteče neodpovídající dnešním standardům. Díky shodné rozteči můžete model Retrofit namontovat na stávající rozvody, a to bez jakýchkoli stavebních zásahů," vysvětluje odborník ze společnosti Zehnder.

Kromě snadné instalace oceníte u radiátoru Zehnder Charleston Retrofit i jeho variabilitu – díky pěti možným hloubkám, více než 35 standardním výškám a prakticky libovolné délce se totiž dokáže přizpůsobit každému rekonstruovanému prostoru. Navíc umožňuje zkosené, rohové i obloukové provedení a více než padesát barevných možností.

Designovy radiator Zehnder Charleston Retrofit

obr.: Zehnder Charleston Retrofit umožňuje díky shodné boční rozteči snadnou náhradu starých litinových radiátorů.

Do podlahy i kolmo na zeď


Rekonstrukci vašeho domu radiátory Zehnder přizpůsobí také z pohledu kotvení. Některé modely lze kromě rovnoběžného zavěšení na zeď instalovat také přímo do podlahy, další pak umožňují kotvení i kolmo na stěnu. Jak popisuje Miroslav Váša: „Umístění koupelnového radiátoru kolmo na zeď se využívá zejména pro optické rozdělení místnosti, ale má i praktické opodstatnění. Pokud jej instalujete například mezi umyvadlo a vanu, budete mít ručníky na dosah z obou stran."

Příkladem jsou modely Zehnder Subway, Zehder Quaro či asymetrický radiátor Zehnder Yucca Asym. Standardně se tyto radiátory připojují z podlahy, a to pro všechny způsoby vytápění – teplovodní, elektrické i kombinované, je ale možné je připojit i ze zdi.

Designový radiátor Zehnder Excelsior

obr.: Designový radiátor Zehnder Excelsior lze kotvit i do podlahy.

Designovy radiator Zehnder Subway

obr.: Radiátor Zehder Subway umožňuje instalaci kolmo na zeď.

TIP: Který radiátor je ten pravý? Pomůže konfigurátor!


Pokud si nevíte rady, jaký radiátor pro rekonstrukci zvolit, pomůže vám intuitivní online konfigurátor. Do něho v pár jednoduchých krocích zadáte svou představu a možnosti – zvolíte způsob vytápění a ukotvení, velikost, tvar a hloubku radiátoru, navolíte si příslušenství i barevné provedení. Za pár kliknutí tak získáte návrh a nezávaznou cenovou nabídku. Pro výběr radiátoru Zehnder Charleston, který je i s možností pro rekonstrukce bytů se starými litinovými radiátory, je pak připravený konfigurátor Zehnder Charleston.

Koupelnovy designovy radiator Zehnder Metropolitan Bar

obr.: Online konfigurátor pomůže vybrat radiátor jak z hlediska technických požadavků, tak i preferovaného designu.

Aby byla rekonstrukce radiátorů tou poslední


Máte-li v domě či bytě velmi staré vodovodní a elektroinstalační rozvody, určitě zvažte jejich kompletní výměnu. Kvalitní provedení rozvodů je přitom pro zajištění efektivního vytápění bytovými radiátory klíčové. Z důvodu jejich rizikovosti z hlediska havárií se proto určitě vyplatí investovat do kvalitních materiálů a izolace potrubí, i do jeho odborné instalace.

Designové radiátory Zehnder, které jsou finálním článkem celého systému vytápění, jsou pak připravené pro velmi snadnou instalaci a dlouhou životnost. Pokud tedy budou veškeré rozvody připravené správně, bude tato rekonstrukce zaručeně tou poslední, kterou budete muset podstoupit!

Více informací o designových radiátorech Zehnder→

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop