Postavte si svou dřevostavbu na pevných základech

Postavte si svou dřevostavbu na pevných základech

Komerční sdělení | Středa, 28. srpen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Rodinný dům stavíme většinou jen jednou za život. Už proto by měl mít pevné, rovné, bytelné, tedy kvalitní betonové základy. Díky nim proběhne další výstavba plynuleji a rychleji, v budoucnu se pak nemusíte obávat nerovnoměrného sedání objektu, což s sebou zpravidla nese praskání stěn nebo přípojek, nedovírání oken, dveří a další problémy.

Základy dřevostavby nejsou obyčejným kusem betonu

Základy domu, ať už jde o základové pasy nebo desku, nejsou jen obyčejným kusem betonu, ale důležitou a základní součástí stavby se zásadním vlivem na její fungování a trvanlivost.

Do navrhování poměrů cementu, vody, plniva, přísad a příměsí, míchání betonu a jeho ukládání proto není radno pouštět se na vlastní pěst. V podstatě nikdy nedosáhneme optimální receptury.

Namíchat dostatečné množství betonu o stále stejné kvalitě je nereálné, a navíc při betonáži pasů často dochází k přerušení prací. Do výkopu se mezitím sunou jeho stěny, což má za následek špatné navázání jednotlivých částí pasu.

ceskomoravsky-beton-stavba-zakladu-hotova-zakladova-deska

Častým důsledkem podobného „domácího kutilství" bývá nehomogenní konstrukce základů, která vede k nerovnoměrnému sedání objektu, což s sebou nese po celou dobu životnosti objektu praskání nosného i nenosného zdiva a další nepříjemnosti.

Dodavatelem kvalitních betonů pro realizaci základových pasů, desek, a v případě podsklepených objektů i pro tzv. "bílé vany", je skupina Českomoravský beton. Ta jej dodává jako „transportbeton", tedy beton, jehož složky byly nadávkovány i zamíchány mimo staveniště ve stabilní míchačce na betonárně a v čerstvém stavu dopraveny na stavbu autodomíchávačem, kde se dále beton čerpá pomocí mobilních čerpadel do požadovaných míst.

ceskomoravsky-beton-doprava-betonu

Alternativou kari sítí je drátkobeton STEELCRETE

Při realizaci základové desky se nejčastěji uplatňují betony s pevností C 25/30, tedy s krychelnou pevností v tlaku 30 MPa, které je třeba vyztužit armováním, např. kari sítěmi.

Moderní alternativou betonu s klasickou betonářskou výztuží je značkový transportbeton z nabídky skupiny Českomoravský beton s obsahem rovnoměrně rozptýlených ocelových vláken.

ceskomoravsky-beton-stavba-zakladu-dratkobeton-steelcrete

Tento drátkobeton vyvinuli přímo technologové skupiny a v prodeji je pod obchodní značkou STEELCRETE®. Volbou betonu s rozptýlenými ocelovými vlákny se snižuje riziko nesprávného vyztužení či posunutí výztuží při hutnění betonu. V drátkobetonu obsažená vlákna navíc zlepšují soudržnost betonu v detailech konstrukce, především na hranách, a zabraňují opadávání betonu v okrajových částech.

Pro základy domu je zpravidla využíván STEELCRETE s pevností C 25/30. Pro jednotlivé objekty se však navrhuje typ betonu a množství drátků individuálně. Dodávkou betonu s rozptýlenou výztuží přímo z autodomíchávače se navíc výrazně zrychluje postup výstavby.

ceskomoravsky-beton-stavba-zakladu-dratkobeton-steelcrete-aplikace-betonu

V případě podsklepených prostorů v rodinném domě je STEELCRETE využíván také pro realizaci tzv. „bílých van", tedy vodotěsné konstrukce umístěné pod povrchem země. Využití betonu s obsahem ocelových vláken zde umožňuje lepší přenos sil při namáhání konstrukce. V tomto případě se používá drátkobeton s vyšší pevností, zpravidla C 30/37.

Pomoc s výběrem optimální receptury betonu zdarma

Základní nabídka skupiny Českomoravský beton obsahuje všechny běžné druhy betonů pro stavbu rodinného domu. Pokud ale máte specifické požadavky na beton pro základy vaší dřevostavby, s výběrem optimální receptury vám zdarma pomůžou naši technologové.

Tip na realizaci základové desky

Betonáž základové desky o ploše 190 m2 - od příjezdu mixu na stavbu, načerpání betonu na plochu budoucí betonové základové desky až po zpracování do požadované roviny - zvládne dvojice stavebníků už za 2 hodiny. O rychlosti a jednoduchosti realizace základů z betonů skupiny Českomoravský beton se můžete přesvědčit v následujícím videu.

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop