Denní světlo jako architektonická výzva při stavbě domu

Denní světlo jako architektonická výzva při stavbě domu

Dana Jakoubková | Pondělí, 11. leden 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Denní světlo je nepředvídatelné. Víme jen, že ráno přichází od východu, k večeru se ztrácí na západě, že v létě je ho více a v zimě ho leckdy musíme hledat. Zvládnutí návrhu přirozeného osvětlení interiéru tak představuje jednu z největších architektonických výzev. Když se nepovede, jsme ochuzeni o blahodárné účinky světla na organismus i o spoustu sluneční energie.

Mistr světla (a stínu) – americký architekt Louis Kahn – věřil, že světlo je architektonickým prvkem stejné úrovně jako všechny ostatní prvky struktury. Návrhy, zohledňující autonomii denního světla, odráží Kahnovo prohlášení: „Bez přirozeného světla není pokoj pokojem."

Pohodlná pohovka, huňatá deka a oheň v krbu nejsou ani zdaleka tak zodpovědné za to, jak se budeme v místnosti cítit. Je to právě přirozené světlo, jeho barva, intenzita a dynamika během dne a ročních období, které určují, jak budeme prostor vnímat.

V dnešní době není návrh oken, dveří, portálů a stavebních otvorů vůbec jen konstrukčním řešením, ale hlavně strategickým architektonickým hlediskem k lepšímu využití či potlačení výkonu sluneční energie. Může to vypadat jako úkol snadno řešitelný množstvím a plochou skleněných výplní. Ale nic tak jednoduchého to není.


1. Denní světlo v projektu dřevostavby

Implementace denního světla do projektu domu přesahuje pouhý výpis komponent, které mají být nainstalovány. Aby byl úspěšný, vyžaduje návrh denního osvětlení komplexní přístup k designu, protože zahrnuje volbu formy domu, umístění, zohlednění klimatu, volbu výplní otvorů i ovládací prvky řízení jejich zastínění, respektive regulaci osvětlení.

Při správném umístění budovy je dalším hlediskem vytvoření poměru plochy okna i portálu k obvodové stěně, reagující na klimatické podmínky, protože i vysoce výkonná zasklení mají jen zcela výjimečně izolační vlastnosti blízké hodnotám stěnové konstrukce.

Věda designu denního světla není jen to, jak zajistit jeho dostatek, ale jak to udělat bez nežádoucích vedlejších účinků. To zahrnuje pečlivé vyvážení zisku a ztrát tepla, volbu stínění, řešení přehřívání či nadměrného kontrastu v interiéru, odrazivost povrchových úprav interiéru nebo umístění vnitřních příček.

stavba-domu-a-denni-svetlo-Lucern

Foto: LUCERN dřevostavby


2. Výběr izolačních skel

Daleké obzory pro dvojskla a trojskla otevírá nová generace nízkoemisních povlaků ECLAZ od společnosti Saint-Gobain Building Glass Europe, určená pro vysoce vyspělá řešení v oblasti izolačních skel. Dodatečné světlo, které skrz ECLAZ prochází do interiéru, je stejné, jako by okno bylo o osm procent větší.

V provedení izolačního trojskla dosahuje hodnoty Ug = 0,5 W/m2K se solárním ziskem nad 60 % a prostupností světla až 77 %. Umožňuje tak i plánování větších zasklených ploch tam, kde se s nimi obvykle nepočítá – orientovaných na sever a východ.

stavba-domu-a-denni-svetlo-Mintal

Foto: MINTAL


3. Hodnota prostupu světla

Okno má v budově dvě základní funkce: doručení denního světla a poskytnutí výhledu. První z nich si nárokuje zasklení s vysokou propustností viditelného světla. Hodnota prostupu světla (TL) označuje kolik procent slunečního záření ve viditelném světelném spektru (380–780 nm) je přeneseno z exteriéru do interiéru.

Jeho hodnota je závislá na tloušťce skla, skladbě zasklení (počet skel) i na vrstvě pokovení, které zlepšuje izolační vlastnosti. Čím vyšší je hodnota (TL), tím více světla propustí sklo do interiéru. Hodnota prostupu světla zasklením by neměla být nižší než 60 procent.

stavba-domu-a-denni-svetlo-Rehau

Foto: REHAU


4. Světlík přivádí světlo do domu

V souvislosti se světlem se používá i výraz světlík, který přivádí denní světlo do prostor, které nemají okno v obvodové stěně, například vnitřní schodiště. Takový světlík obvykle není otvíravý. Setkáme se ale i s případem, kdy je výraz světlík synonymem pro střešní okno do ploché střechy. V závislosti na ploše zvládne takové prosklení zajistit až třikrát více přirozeného světla než například skleněná fasáda.

stavba-domu-a-denni-svetlo-Fakro

Foto: FAKRO


drevoastavby-casopis-titulka-4-2020-200x238-tinified

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 4/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

5. Výběr střechy u pergoly

Instalace pergoly je sice příjemným terasovým řešením, ale s neprůhlednou střechou významně ubere světlo, které by se jinak do interiéru dostalo. Při plánování zastřešení pergoly proto uvažujte spíše o průhledné střeše, nebo lamelové variantě, kdy si můžete průnik světla skrz pergolu regulovat naklopením lamel.

stavba-domu-a-denni-svetlo-Sunsystem

Foto: SUN SYSTEM


6. Světlovod

Světlovod umožňuje osvětlit přirozeným světlem místnosti bez oken, ale nemůže nabídnout přímý vizuální kontakt s venkovním prostředím, protože světlo vstupuje na střeše do tubusu, prochází přes soustavu zrcadel a rozptyluje se do interiéru přes stropní difuzér. Řešení je to velmi efektivní a relativně jednoduché.

Dodávku zdravého, přirozeného světla lze prostřednictvím světlovodu zacílit přesně tam, kde je ho třeba, usměrňovat ji a regulovat tak, aby měl člověk v místnosti výrazně lepší zrakovou pohodu. Pomocí vysoce odrazivého tubusu světlovodu je možné i během zatažených dní tyto prostory prosvětlit stejně intenzivně jako prostřednictvím tradiční 60wattové žárovky.

stavba-domu-a-denni-svetlo-Sunizer

Foto: SUNIZER


7. Žaluzie a rolety

Světlo, které není pod kontrolou, se může negativně propsat do naší nálady, výkonosti i zdraví. Je proto třeba jej i optimalizovat. Žaluzie umožní nejlepší regulaci intenzity průchodu světla, protože lamely můžeme naklápět přesně tak, jak potřebujeme.

S klasickou roletou se průnik světla reguluje špatně, respektive důsledkem povytažení může být nepříjemný světelný kontrast v interiéru. Se screenovou roletou pronikne dovnitř malé procento měkkého světla, což je očím příjemnější. Jejím největším benefitem je však zachování průhledu ven, přičemž dovnitř vidět není.

stavba-domu-a-denni-svetlo-Minirol

Foto: MINIROL


8. Střešní okna nahradí fasádní

Často se při řešení kvality a množství denního osvětlení uchylujeme ke zjednodušujícímu pravidlu 1/10 prosklené plochy vůči ploše místnosti. Z posudku, který zpracovala Fakulta stavební Vysokého učení technického v Brně pro společnost VELUX, vyplývá, že toto pravidlo není vždy zárukou správně navrženého osvětlení místnosti.

Oblíbený způsob řešení podkroví s francouzským (vysokým) fasádním oknem ve štítu je toho příkladem. Toto okno splní pravidlo na 1 /10 prosklené plochy, ale nenaplní závazný legislativní požadavek ČSN 73 0580-2 Denní osvětlení obytných budov. Studie prokázala, že nejvyšší osvětlenost a nejlepší rovnoměrnost denního osvětlení poskytne kombinace se dvěma střešními okny a jedním svislým fasádním oknem.

K vyhodnocení kvality denního osvětlení můžete využít program VELUX Daylight Visualizer (zdarma ke stažení na www.velux.cz), který umožňuje jednoduchým způsobem vytvářet fotometrické analýzy a stanovit činitel denní osvětlenosti. Intenzitu osvětlení v jednotlivých místnostech můžete snadno zjistit prostřednictvím chytrého telefonu s aplikací VELUX LUXMETR.

stavba-domu-a-denni-svetlo-velux simulace

Foto: VELUX

Denní světlo ve zkratce...

  • Denní osvětlení obytné místnosti zajistí okno o velikosti 1/10 celkové podlahové plochy místnosti.
  • Více světla propustí vysoká a úzká okna.
  • Čím je okno vyšší, tím hlouběji do prostoru může denní světlo proniknout.
  • Střešní okna propustí minimálně dvakrát více světla než okna fasádní.
  • Okna ve skloněné střeše mají výhodu vysokého jasu v zenitu oblohy, ale mohou být problematická z hlediska rovnoměrnosti osvětlení.
  • Tepelnou izolaci zasklení vylepšuje pokovená vrstva na povrchu skla (dvojsklo má jednu, trojsklo dvě vrstvy), která má vliv jak na prostup světla, tak tepla.
  • Dodatečné lepení folií na sklo (i těch transparentních) se negativně odrazí v propustnosti světla.
  • Oblohová složka světla může být odražená vnějšími překážkami (budovy) a vnitřním materiálem plochy, která odráží.

Určitě si přečtěte...

Denní světlo je důležité pro lidské zdraví
DaS 4-2020
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop