Tisk
Dům Karlsson - dřevostavba na švédském venkově

Dům Karlsson - dřevostavba na švédském venkově

Redakce | Pátek, 13. květen 2011 |

Přidat na Seznam.cz

Rodinný dům je situován na severním pobřeží jezera Mälaren ve středním Švédsku. Výchozím bodem pro celý koncept byl jednoduchý tvar venkovských budov a architektura švédských stodol a skladů.

tva-karlsson-model2Klienti, které tvořil starší pár, si přáli dům, který bude poskytovat dostatečný prostor také na ubytování jejich dětí a přátel, kteří je budou navštěvovat.

Projekt byl uzpůsoben do dvou částí: první tvoří již dokončené obytné podlaží, druhou pak horní patro, které je dokončeno pouze částečně a představuje alternativu pro možné budoucí rozšíření domu. Návrh se snažil být od začátku co nejlevnější, díky zvolené nosné konstrukci a použití standardních stavebních prvků se podařilo udržet stavební náklady extrémně nízko, jsou tak o 30 až 50 procent nižší, než bývá obdobný průměr.

 

tva-karlsson-model1Vnější část domu ve tvaru hranolu je obložena dřevěnými deskami vyrobenými z jádrového dřeva pomalu rostoucích borovic a natřenými červenou kolomazí. Smyslem tohoto řešení bylo novým způsobem přehodnotit starou techniku dřevěného zastřešení, které bylo využíváno po staletí ve Skandinávii, převážně na severu Švédska a na ostrově Gotland v Baltském moři.

Volně umístěná okna ve dvou velikostech ještě více zvýrazňují střechu i fasády. Sluneční clony zase vytvářejí již tak rozmanité světlo v interiéru, stejně tak rozehrávají hru světla a stínů na vnější straně domu. Veškeré venkovní kování a detaily jsou natřeny stejnou barvou jako fasáda.

tva-karlsson-interior1-540x390Na rozdíl od tmavě červeného zevnějšku působí vnitřek domu velice světlým dojmem. V interiéru se nachází trojice světlíků, které stoupají do podkroví a propouští shora sluneční paprsky. Dva z nich jsou situovány mezi krátkými stěnami otevřeného obývacího pokoje, třetí vyznačuje místo schodiště u jižního štítu.

Kromě spokojenosti klientů byla pro tvůrce ze švédského architektonického studia Tham & Videgård Hansson odměnou také nominace na cenu za nejlepší dřevěnou stavbu roku 2004.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop