Tisk
Utkáno z bambusu

Utkáno z bambusu

Lucie Němcová | Pondělí, 05. srpen 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Jedinečné vlastnosti bambusu využilo architektonické studio nARCHITECTS' pro stavbu Lesního pavilonu v Taipei na Taiwanu. Projekt byl vytvořen jako místo pro setkávání a představení účastníků uměleckého festivalu Huichen Wu of Arfield v roce v 2011.

eywm 2Tento kruhový prostor setkání se skládá z jedenácti kleneb postavených z čerstvě posečeného bambusu, které jsou organizovány ve dvou prstencích kolem volného středu. Inspiraci autoři nacházeli v přírodě - v tvarech a způsobu větvení stromů nebo nejrůznějších strukturách. Pro tvar klenby je využit parabolický oblouk.

mvjf 7Pavilon je navržen tak, aby mohl sloužit jako malé venkovní divadlo. Kruhový prstenec z bednění slouží jako sezení pro diváky, kteří tak mohou sledovat představení uvnitř volného kruhového jeviště.





bouy 3Lesní pavilon hostil nejrůznější hudební i taneční vystoupení a teké zahajovací a závěrečný ceremoniál. Stal se ústředním bodem parku, kde se umělecký festival odehrával.


1314827838-axo-528x372forest-pavilion-11Úkolem architektů bylo navrhnout prvek, který bude designový, ale zároveň přívětivý svým měřítkem, poskytne stín i možnost sezení pro návštěvníky a zároveň funkčně vyhoví řadě akcí, které jsou s festivalem spojeny. Každýoblouk symbolizuje unikátní bránu - vstup do místa společného setkávání a jednoty. Pavilon je průhledný, působí lehce a vzdušně, zároveň nezatěžuje životní prostředí. Díky osvětlení se z něj v noci stává maják a orientační bod.

1314827928-na-twn-ib-1692-666x1000Pavilon představuje koncepci využití konstrukce z čerstvě posečeného bambusu - techniky, kterou studio nARCHITECTS vyvinulo již v roce 2004 pro MoMA/PS 1 Canopy.

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop