Tisk
Budova knihovny jako dřevěný monolit

Budova knihovny jako dřevěný monolit

Dagmar Šimonová | Úterý, 27. prosinec 2011 |

Přidat na Seznam.cz

Jak vytvořit budovu, která by lákala návštěvníky ke vstupu, je otázka, se kterou se potýká nejeden architekt. Studio Helen and Hard Agency dostalo od norského města Vennesla nelehký úkol – nejen, že mělo vybudovat stavbu, která se stane originálním symbolem města, ale mělo do ní zároveň integrovat mnoho důležitých funkcí.

Nosná konstrukce kontinuálně přechází v interiérové zařízení

Vennesla Library v NorskuKnihovna, kavárna, místo setkávání a administrativní prostory se navíc měly propojit s existujícím výukovým centrem. Vennesla Library využila svého umístění poblíž hlavního náměstí a orientovala k němu lodžii s velkou prosklenou stěnou. Budova tak nabízí kolemjdoucím nejen chráněné místo k sezení, ale navíc odhaluje fascinující vnitřní konstrukci, která mnohé donutí „nahlédnout".

Lepená lamelová žebra jsou také schránkou pro technická zařízení

Vennesla Library v NorskuVennesla Library v NorskuCelá konstrukce knihovny sestává z 27 prefabrikovaných dřevěných žeber, doplněných o překližkové elementy tvářené pomocí CNC. Žebra udávají geometrii střechy a zároveň formují vnitřní rozvlněný otevřený prostor. Po obvodu jsou ukryté soukromé studovny. Každé žebro obsahuje nosník a sloup z lepeného lamelového dřeva, akusticky pohltivý obklad, který kryje rozvody vzduchotechniky, a niky pro uložení knih. Některé sloupy přecházejí do krytých míst k sezení, které jsou díky zastřešení útulné a „soukromé".

Ekologická budova se stala kulturním centrem města

Vennesla Library v NorskuPři výstavbě musel být samozřejmě brán zřetel i na ekologickou stránku věci a v nové budově jsou tak použita různá zařízení pro rozumné hospodaření s energiemi. Autorům se navíc skutečně podařilo vybudovat ikonu města, která se rychle stala součástí společenského dění.

Vennesla Library v NorskuNeobvyklá konstrukce upoutá dokonalou symbiózou všech elementů. Propojit nosnou konstrukci, technickou infrastrukturu, nábytek i tvar vnitřního prostoru do jednoho jediného architektonického prvku je každopádně originální myšlenka.

Vennesla Library v NorskuVnější fasáda je ze dvou zbývajících stran obložena vertikálními dřevěnými palubkami a působí tak lehce a strukturovaně. Tvoří zajímavý kontrast a protiváhu ke stávající masivní budově výukového centra.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop