Tisk
Aktivní dům v Melčické Dolině

Aktivní dům v Melčické Dolině

Dagmar Šimonová | Pondělí, 09. prosinec 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Udržitelné bydlení, ohleduplnost k životnímu prostředí a komfortní bydlení jsou pojmy, které se skloňují stále častěji. Nejen tyto tři požadavky splňuje novostavba, postavená z obnovitelných materiálů. Hlavními principy jsou tu rovnováha života s ohleduplností k životnímu prostředí a energetickou efektivností.

dsc 0206dsc 0220

 
dsc 0217
Projekt byl pro autory stavby výzvou. Investoři měli vysoké nároky na energetickou efektivitu, ale dům měl vyrůst na pozemku, který je z jedné strany ohraničený potůčkem s hustě porostlými břehy a z druhé strany ho stíní les. Slunce za ním zapadá v nejchladnějším období s nejkratšími dny v roce už v poledne. Proto navrhli stavbu, kde každý úhel stěny a každé okno mají své opodstatnění. Správnost řešení si společně s majiteli potvrdili při návštěvě v aktivním domě Sunlighthouse, jenž vznikl v rámci projektu VELUX Model Home 2020 v Rakousku. U novostavby v Melčické Dolině kladli důraz na každý detail, takže splňuje všechny ekologické požadavky. Ty mu ale neubírají na komfortu bydlení, právě naopak.

slamak-bezprivlastku 36Výsledkem je objekt, který překonává zažité standardy bydlení. Kromě toho, že je ohleduplný k životnímu prostředí, je také plně samostatný. "Projekty tohoto typu jsou zatím výjimečné, ale od roku 2020, kdy vstoupí v platnost směrnice Evropské unie týkající se udržitelného bydlení, se aktivní domy stanou standardem. I proto jsme před několika lety zahájili projekt VELUX Model Home 2020, který ukazuje cestu architektury budoucnosti," říká Ing. arch. Klára Bukolská.

STAVBA ZE DŘEVA A SLÁMY

slamak-bezprivlastku 14Hlavním stavebním materiálem tu bylo dřevo. Dřevěná rámová konstrukce je umístěna na sloupcích a zaklopena je OSB deskami, které plní i funkci parobrzdy. Interiérové příčky jsou vyplněny nasucho ukládanými nepálenými cihlami, fixovanými laťováním. Vnitřní povrchovou úpravu tvoří hliněná omítka. Jako tepelná izolace tu slouží sláma - pro zateplení celého objektují bylo potřeba tisíc balíků, kterými dobrovolníci z řad studentů architektury vyplnili obvodové zdi za pouhé čtyři dny.

slamak-bezprivlastku 17slamak-bezprivlastku 30slamak-bezprivlastku 28


ZASKLENÁ STŘECHA

slamak-bezprivlastku 38Návrh ovlivnila myšlenka získávání denního světla a tepla skrz střechu, velká část střechy je proto prosklená. Okna umístěná v pozici střechy jsou méně náchylná na zastínění okolní vegetací, a do interiéru přinášejí přímé denní světlo. Při řešení prosvětlení interiérů se neopomíjela ani energetická bilance okna, přičemž solární zisky ze sluneční energie jsou u šikmé střechy vyšší.

slamak-bezprivlastku 23p103035103 velux

 


oko6494
Zasklený prostor tvoří centrální část domu, který opticky zvětšuje. Sestava střešních oken VELUX nejenže dodává ústřední místnosti dostatek denního světla, ale zároveň ji zásobuje teplem prostřednictvím solárních zisků a zajišťuje přirozenou ventilaci prostoru. Aby nedošlo k přehřívání, architekti využili systémové řešení od výrobcestřešních oken a opatřili je venkovním stíněním, markýzami a systémovým automaticky řízeným přirozeným větráním.

slamak-bezprivlastku 6slamak-bezprivlastku 8slamak-bezprivlastku 7


velux velcice 001
Patnáct střešních oken má různé typy ovládání podle pozice. Ve spodní řadě jsou výklopná okna, která umožňují panoramatický výhled, a jedno elektricky ovládané okno, jež je součástí systému automatické ventilace. Ostatní jsou kyvná s mechanickým nebo elektrickým ovládáním. Okna mají pro náš region netypické rozměry 1140 x 1400 mm, jedná se ovšem o standardní velikost používanou v projektech aktivních domů. V našich podmínkách se většinou osazují menší formáty oken, které zohledňují menší rozestup mezi krokvemi. Při osazování oken se kladl důraz na co nejmenší vzdálenost mezi jejich rámy, návaznost na přiznané krokve a co nejlepší zateplení. Dbalo se na každý detail, a to včetně zateplení středových žlabů mezi okny. Kvalitu provedení potvrdil i Blower door test při zkouškách vzduchotěsnosti obálky domu.

PASIVNÍ SOLÁRNÍ ZISKY

slamak-bezprivlastku 9Otázka regulace solárních zisků je u střešních oken klíčová. V tomto případě dali majitelé na radu výrobce a pořídili si automaticky ovládané venkovní markýzy VELUX se zabudovaným solárním panelem. Ten dobíjí baterie energií získanou ze slunečního záření. Dálkové ovládání na solární pohon umožňuje pohodlně manipulovat s markýzami, jež jsou umístěny i na těch střešních oknech, která jsou těžko dostupná. Markýzy se automaticky stahují a vytahujív závislosti na intenzitě slunečního svitu.

06 velux zaloha


PŘIROZENÁ VENTILACE VZDUCHU

slamak-bezprivlastku 11Sestava střešních oken zároveň zajišťuje přísun čerstvého vzduchu do interiéru v letním i zimním období. Právě princip přirozené ventilace patří mezi charakteristické znaky aktivních domů. Okna byla rozmístěna tak, aby majitelé mohli při větrání využít princip komínového efektu - spodní řada nasává studený vzduch, zatímco horní řada odvádí teplý a vydýchaný vzduch ven. Větrání je nejúčinnější při otevření vstupních dveří nebo oken na sever, která se nacházejí v přízemní části domu. Celková dispozice tak umožňuje rychlé a účinné větrání.

VYUŽITÍ DEŠŤOVÉ VODY

slamak-bezprivlastku 20Ekologické nakládání s vodou bylo jedním z kritérií, které dům musel splňovat. Majitelé domu využívají i dešťovou vodu, která je ze střechy sváděna do trativodu, jenž ústí do nádoby o objemu 30 000 litrů. Systém byl měl v průběhu roku nasbírat dostatek vody na dva nejsušší letní měsíce, kdy bude sloužit k zalévání užitkové zahrady. Netradičně se řešila i toaleta. Podle majitelů by totiž dům bez separační kompostovací toalety, která odděluje tuhý odpad od tekutého a dělá z něj kompost, nebyl skutečně ekologický.

AKTIVNÍ DŮM NA SLOVENSKU

Architektonické studio: Martin Šichnam a Boris Meluš, ateliér Oximoron
Dodavatelé dřevěné konstrukce, střechy a fasády: Kontrakting krov hrou, s.r.o., Kontrakting stavebné montáže, s.r.o.
Izolace: Hofatex, Isocell -prirodnaizolacia.sk, Daemwool
Dodavatelé oken a dveří: VELUX, Smart Win - Hoblina
Energetická bilance: Createrra, s.r.o.
Rekuperace: Paul - Eltis electronics, s.r.o.
Tepelné čerpadlo: Mygren - Al Trade, s.r.o.
Střešní krytina: Rheinzink
Dřevěné podlahy: QUERCUS
Sláma, hliněné omítky: Občanské sdružení ArTUR

Zdroj: STAVITEL, VELUX


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop