Tisk
Originální dřevěný pavilon

Originální dřevěný pavilon

Helena Petáková | Pondělí, 17. březen 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Jaro je pro zahradníky a milovníky květin obdobím čerpání inspirace na výstavách. K největším v Anglii patří londýnská Chelsea Flower Show, během níž na pozemcích královské nemocnice ve čtvrti Chelsea vznikne přibližně třicet jedinečných zahrad od věhlasných tvůrců. Na každou zahradu jsou pak tradičně umístěny zahradní pavilony. Pozornost návštěvníků, ale i obdivovatelů zajímavých dřevostaveb vzbudil v posledních letech svou architektonickou a konstrukční kvalitou dřevěný pavilon ateliéru NEX architecture.

dezeen Eureka-Pavilion-by-NEX-1dezeen Eureka-Pavilion-by-NEX-3Velkolepě totiž dokázal znázornit téma autora zahrady Marcuse Barnetta - význam rostlin pro vědu a společnost. Nosná konstrukce pavilonu byla odvozena přímo z buněčné struktury listů. Uspořádání vycházelo z počítačového algoritmu napodobujícího přirozený růst rostlin. Návštěvníci se tak seznámili s biologickou strukturou, avšak v nezvykle zvětšené podobě.

dezeen Eureka-Pavilion-by-NEX-2

dezeen Eureka-Pavilion-by-NEX-8dezeen Eureka-Pavilion-by-NEX-4Výsledný dřevěný pavilon působí jako poskládaný vysušený list složený z 'kapilárních sítí' různých profilů. Dutiny tlustých dřevěných nosníků jsou vyplněny pískem, aby se pavilon zatížil a lépe odolával poryvům větru. Střecha a části stěn jsou potaženy průhlednou fólií - do pavilonu nemůže zatékat a zároveň je zachována jeho transparentnost.

Times-Eureka-Pavillion-Marcus-Barnett-NEX-4Premiéru měl pavilon na výstavě květin už v roce 2011, od té doby ale znovu nalezl stanoviště na dalších atraktivních místech.

 

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop