Tisk
Když se spojí prefabrikace a design do krásného celku

Když se spojí prefabrikace a design do krásného celku

Michal Doležel | Pátek, 23. říjen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Zapomeňte na nevzhledné chaty a zahradní domky. Je tady SCUBE - malá dřevostavba vyrobená z CLT panelů, která může sloužit jako pokoj, pracovna nebo třeba a malý zahradní domek. Její moderní design dobře propojuje vnitřní a venkovní prostředí. Na pěkném pozemku či zahradě tak můžete mít třeba atraktivní pokoj pro hosty, inspirativní pracovnu nebo i skromné bydlení.

 

SCUBE je malá dřevostavba ze smrkových CLT panelů. Domek je opravdu malý, hrana kostky měří 3 metry. Přední stranu tvoří izolační sklo (Uw = 0,8 W/m2K). Domek je energeticky soběstačný, na střeše jsou instalovány solární panely a součástí je také akumulátor elektrické energie. O osvětlení se starají LED žárovky.

Scube 2

 

Konstrukce domu je navržena tak, aby bylo možné využít ozeleněné střechy, případně na střeše vytvořit terasu. Vnitřní prostor je variabilní, SCUBE může sloužit jako kancelář, nebo třeba pokoj až pro tři osoby. Je možné v ní bydlet dlouhodobě, výrobce však uvádí, že domek je určen hlavně na krátkodobé ubytování. Autor si chválí smrkové dřevo jako tradiční a ekologicky materiál s dobrými fyzikálními vlastnostmi. "Z každého vyrobeného kusu na mě dýchne čerstvý severní vzduch a atmosféra zdejších lesů. je to oáza pro tělo i duši," uvádí designér SCUBE domků Marius Jast.

Scube

 

Díky svým parametrům jsou tyto obytné kostky předurčeny jako součástí netradičních hostelů. Například v Berlíně můžete využít pro ubytování už několik těchto SCUBE parků. Některé mají nádhernou atmosféru, jiné trochu připomínají letní chatkový tábor. Cena SCUBE domků začíná na 7500 EUR, za verzi s toaletou však zaplatíte skoro dvojnásobek.

                   Další zajímavé dřevostavby ve světě:

Hoho1 - Baublatt.ch

 

"Hoho" - první mrakodrap jako dřevostavba

 

Arbora 1

 

Největší dřevostavba na světě postavená z CLT panelů

 

elm-side

 

Romantické malé dřevostavby Tumbleweed

 
Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop