Tisk
Minimalistická dřevostavba v krajině Jižní Ameriky

Minimalistická dřevostavba v krajině Jižní Ameriky

Michal Doležel | Pátek, 15. leden 2016 |

Přidat na Seznam.cz

V našich inspiračních toulkách se dnes podíváme do Chile, kde vznikla působivá dřevostavba z borového dřeva. Dům leží na rozlehlém pozemku a i přes poměrně členitý půdorys působí kompaktním a minimalistickým dojmem.

 

Víkendový dům leží na rozhlehlém 5000m2pozemku. Majitele měl podle architekta jen omezený rozpočet, celá stavba proto musela být realizována co nejvíce efektivně. Konstrukce i fasáda jsou provedeny z borového dřeva, pro zpevnění však byly použity také ocelové prvky. Nekomplikovaný interiér tvoří opět dřevo a pohledový leštěný beton.

portada 5

 

Vhledem k místním klimatickým podmínkám architekti zvolili koncepci plných a prosklených stěn. Dům bylo totiž potřeba dobře chránit před ostrým odpoledním sluncem a pravidelným silným větrem.

portada4

 

Půdorys domu je rozdělen do čtyř křídel. Díky tomu bylo možné rozumně oddělit servisní část, dětský pokoj a ložnici tak aby všichni obyvatelé měli své soukromí, ale mohli se zároveň dobře potkávat. Navzdory členitějšímu půdorysu ve tvaru kříže dům působí poměrně celistvě a kompaktně. Zastavěná plocha činí 129 m2.

portada int3

 

Hacienda los Aromos, jak se dům nazývá, je dokladem, že luxusního vzhledu lze dosáhnout promyšleným zkombinováním několika málo materiálů, a že výsledná kvalita domu nezávisí přímo na investované částce, ale spíš na promyšlenosti návrhu a řemeslné úrovni provedení.

portada - intportada - int2

 

Foto: Felipe Fontecilla, Zdroj: archdaily

Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop