Rok pobýval v plovoucím vejci, aby zkoumáním a pozorováním zjistil jaké to je žít v souladu s přírodou

Rok pobýval v plovoucím vejci, aby zkoumáním a pozorováním zjistil jaké to je žít v souladu s přírodou

Lucie Němcová | Čtvrtek, 02. duben 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Otázky provázané s ochranou životního prostředí jsou skloňovány v mnoha formách i mnoha oborech. Zviditelnit a zprostředkovat tuto problematiku se rozhodl také umělec Stephen Turner, který rok pobýval v neobvyklém příbytku ve tvaru vejce, aby mohl pozorovat a zkoumat, co člověku stačí k prostému, avšak komfortnímu životu v kontaktu s přírodou.

Elegantní a plovoucí buňka s názvem Egg, vyrobená kompletně z cedru a douglasky, byla realizována starými technikami navazujícími na tradice zdejších přímořských staveb, týmem místních řemeslníků a pouze z materiálů získaných v okruhu 20 mil.

Autoři návrhu, designéři studia PAD a také sám Stephenem Turner, se nechali inspirovat krajinou a vejci hnízdících ptáků na pobřeží. Záměrem bylo vytvořit strukturu s minimálním dopadem na okolní prostředí.

Projektový architekt Wendy Perring vysvětluje: „Chceme testovat minimum potřebné k pohodlnému žití a také způsoby, jak můžeme snížit dopad na životní prostředí."

Egg-vejce-na-sousi-foto-Nigel-Rigden (1)

Stephen by mimo jiné rád dokumentoval, jak celá konstrukce stárne a mění se v průběhu času. „Mým cílem je ukázat, že nic není navždy a že porozumění a uvítání přirozených změn by mělo být součástí našeho udržitelného vztahu k přírodě. Chtěl jsem prozkoumat krajinu v klíčovém okamžiku, kdy změny klimatu již přetvářejí břehy a zanechávají patrné stopy.

Důsledky pro volně žijící živočichy a planě rostoucí rostliny, stejně jako lidi, jsou vážné a je třeba o nich zvýšit povědomí zvláště v 21. století," zdůrazňuje Stephen.

Egg-podrobny-detail-plaste-foto-Nigel-Rigden

Dům je vyroben z cedrového dřeva a douglasky, která pochází z čeledi borovicovité. Jedná se o jehličnaté vysoké stromy s hnědou, později velmi silnou a rozpraskanou kůrou stromu.

Egg-v-pristavisti-Nigel-Rigden


"Vejce bylo dříve umístěno v ústí řeky Beaulieu, přivázané jako loď, která stoupala a klesala díky přílivu. Vejce bylo zároveň laboratoří určené ke studiu životního prostředí a také sběrným a třídícím střediskem s integrovanými, skladovacími a výstavními plochami."


Egg-plast-stavby-foto-Nigel-Rigden

Plovoucí obydlí je dlouhé šest metrů a má průměr 2,8 metrů. Interiér v něm je rozdělen na mokrou část se sprchou a WC a suchou obytnou zónu.

Světlo je do interiéru přivedeno dvěma střešními okny, nechybí ani pracovní plocha se stolem pro počítač nebo kuchyňská linka s dvěma plynovými hořáky.

Egg-sprchovy-kout-foto-Nigel-Rigden

obr.: Domku nechybí koupelna. Voda je přiváděna z externího zásobníku. Foto: Nigel Rigden

Egg-interier-foto-Nigel-Rigden (2)


"Osvětlení zajišťují zdroje LED, které jsou zásobeny energií z fotovoltaických panelů. Pitná voda je přivedena potrubím z nedaleké nádrže, pro další účely je využita voda z řeky."


Egg-interier-pribytku-foto-Nigel-Rigden

obr.: Vybavení domu je základní, přesto však nepostrádá jistý komfort. Foto: Nigel Rigden

Egg-plovouci-vejce-na-mori-Nigel-Rigden

obr.: Plovoucí příbytek ve tvaru vejce je opravdu neobvyklým a rozhodně se řadí mezi nejunikátnější projekty v oblasti architektury. Foto: Nigel Rigden


Redakčně upraveno pro web

Foto: Nigel Rigden


Mohli by vás zajímat další stavby plující na vodní hladině

Přáním majitele bylo postavit plovoucí víkendový dům, který bude možné využívat bez ohledu na roční období
 
Dřevostavby u vody

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop