Přáním majitele bylo postavit plovoucí víkendový dům, který bude možné využívat bez ohledu na roční období

Přáním majitele bylo postavit plovoucí víkendový dům, který bude možné využívat bez ohledu na roční období

Redakce | Středa, 01. duben 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Jednoznačně moderní forma, jednoduché linie, dřevo v kontrastu s černými detaily a sklem... Moderní víkendový dům, vznášející se na vodní hladině rybníku, působí ve spojení s bezprostředním přírodním okolím kouzelně, a to i navzdory téměř asketicky geometrickému vzhledu. Díky své ojedinělosti byla tato dřevostavba vybrána na architektonickou přehlídku Salon dřevostaveb 2020.

Na první pohled je zřejmé, k čemu objekt slouží. Jižně orientovaná terasa podél jedné strany domu skýtá prostor pro oddech. Přidanou hodnotou je slunce, ticho a hra světla a stínů, které se odráží na vodní hladině.

Plovoucí víkendový dům se nachází na rybníku, na polosamotě v malebném prostředí jižních Čech. Požadavkem majitele bylo navrhnout a postavit plovoucí rekreační objekt, který bude možné využívat po celý rok.

Dispoziční řešení je prosté a funkční. Autoři kladli důraz na vytvoření vzdušného pobytového prostoru, ve kterém jsou spojeny funkce kuchyně, jídelny a odpočinkové zóny.

plovouci-vikendovy-dum-SM-PONTON-cely-dum

plovouci-vikendovy-dum-SM PONTON

plovouci-vikendovy-dum-SM-PONTON-dum-u-lesa

plovouci-vikendovy-dum-SM-PONTON-terasa


"Přilehlou terasou je společenský prostor rozšířený směrem na jih a přes velké prosklené plochy (s posuvným systémem) je vizuálně úzce propojený s venkovním prostředím."


plovouci-vikendovy-dum-detail-terasy-SM-PONTON

Dispozice domu zahrnuje dvě ložnice, kde se vyspí tři až čtyři osoby. Všechny ostatní prostory a místnosti poskytují na racionálně plošné výměře požadované funkční zázemí pro pobyt v domě, včetně vestavěného úložného prostoru.

Vzhledem k lokalitě přírodního parku České Kanady je pro nadstavbu domu nad vodou ideálním, plovoucím, konstrukčním i obkladovým materiálem dřevo. Nosná konstrukce dřevostavby je sloupková s mezistěnovou tepelnou izolací z minerální vlny. Střecha je plochá s hydroizolací z měkčeného PVC.

plovouci-vikendovy-dum-SM-PONTON-pohled-z-terasy


"Plovoucí základ domu tvoří tři modulární železobetonové pontony, dovezené na místo kamiony, které jsou následně spojené na vodní hladině do jedné tuhé plovoucí platformy."


plovouci-vikendovy-dum-SM-PONTON-titulni-foto

Dům je napojený na elektrickou přípojku na břehu a na vrtanou studnu. Odpadní voda se zpracovává v čistírně odpadních vod, která je důmyslně zabudovaná do jednoho z pontonů.

Vytápění objektu je elektrické – podlahové. Doplňuje jej krbová pícka s kovovým komínem, vedeným po vnější stěně domu přiléhající k terase. Je předpoklad, že se plovoucí dům bude využívat v budoucnu i k trvalému bydlení.

plovouci-vikendovy-dum-SM-PONTON-na-brehu-rybnika

Z portfolia týmu SM PONTON byly vybrané pro Salon dřevostaveb v minulých ročnících i další plovoucí dřevostavby, určené k bydlení nebo jako stanice lodní dopravy například na řece Dunaj na Slovensku. Zde představená realizace je publikovaná v Ročence dřevostaveb 2019, která vyšla na začátku letošního roku pro výstavu Salon dřevostaveb 2020.


Technické parametry

  • Projekt: Plovoucí víkendový dům (2018)
  • Autoři: Mgr. art. Jaroslav Šmondrk, Ing. Peter Mandl, Ing. arch. Ivan Kreva
  • Investor: soukromá osoba
  • Dodavatel: SM PONTON, s. r. o.
  • Lokace: rybník, jižní Čechy
  • Užitná plocha: 93 m2 (včetně terasy 33 m2)
  • Zastavěná plocha: 108 m2
  • Text: Ľubica Fábri
  • Foto: Jaroslav Šmondrk, Peter Mandl
  • Zdroj: SM PONTON, s. r. o.

plovouci-vikendovy-dum-SM-PONTON-pudorys

Redakčně upraveno pro web


Další zajímavé realizace dřevostaveb...

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop