Tisk
V Praze se představila nejvyšší dřevostavba v ČR

V Praze se představila nejvyšší dřevostavba v ČR

DAS | Čtvrtek, 09. březen 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Počátkem února zažilo hlavní město jedno velké prvenství. V rámci veletrhu Dřevostavby se zde představila čtyřpodlažní budova, která se na čtyři dny stala nevyšší dřevostavbou u nás. Hlavní nosná konstrukce byla z těžkého dřevěného skeletu (BSH) a z masivních dřevěných panelů (CLT) z křížem lepeného dřeva.

V České republice je výška budovy na bázi dřeva legislativně limitována 12 metry (počítáno od prvního podlaží po podlahu posledního podlaží). Tato stavba se tyčila do výšky úctyhodných 13,180m. V prvním podlaží se nacházela kavárna, ve druhém moderní kancelář, ve třetím byt a ve čtvrtém hotelový pokoj. Ti, kteří vystoupali do posledního podlaží museli zdolat 49 ocelových stupňů, přičemž konstrukční výška jednoho patra byla 3,25 m.

Významná část střední haly byla pojednána jako „město budoucnosti". Město, které je nejen šetrné k životnímu prostředí, ale mnohem lépe například reguluje vysoké teploty v létě. Proháněly se zde elektromobily a elektrokola, mohli jste se posadit pod stromy na kvalitní městský mobiliář, posedět v kavárně, nebo vychutnat nějaký ze skvělých gurmánských zážitků.

nejvyšší dřevostavba v čr 2Trend v oboru dřevostaveb směřuje do výšky

Celosvětový trend se v oboru dřevostaveb významným způsobem odpoutává od zařazení pouze k rodinným domům a směřuje vzhůru do výšek, čemuž vychází vstříc i měnící se legislativa. „V oboru dřevostaveb se pohybujeme dlouho. Mimo jiné organizujeme již dvanáctým rokem Salon dřevostaveb, což je nesoutěžní přehlídka toho nejzajímavějšího, co v oblasti moderní dřevěné architektury za poslední rok vzniklo," říká architekt Pavel Horák a doplňuje: „V poslední době téma vícepodlažních dřevostaveb čím dál silněji rezonuje obzvláště v zahraničí. Chtěli jsme tedy na tento trend navázat a představit zajímavé projekty ze zahraničí zde v ČR. Rozhodli jsme se proto uspořádat mezinárodní konferenci Grow UP! na toto téma".

O své zkušenosti se přijeli podělit významní zahraniční hosté. Jmenovat můžeme rakouského architekta Bruno Mosera z Architekturwerkstatt, který představil firemní sídlo společnosti Egger. Minna Riska z MDH ARKITEKTER SA z Norska hovořila o unikátním projektu The Moholt Student Housing Towers. Ze Slovenska k nám přicestoval Marcel Dzurilla z ateliéru RAUM3, který prezentoval přístavbu základní školy v Bratislavě, která vznikla za rekordních 70 dní.

Technické parametry nejvyšší dřevostavby v ČR

Přesná výška (od výstavní plochy, vč. neonu) - 13,180 m
- Půdorysné rozměry - samotná věž 4,7 m/6,45 m, včetně schodiště 6,087 m/6,45 m, včetně terasy 10,087 m/6,45 m
- Počet schodů - 40 ks ocelových stupňů, celkově 49 stupňů
- Výška jednoho patra - 3,25 m
- Počet svorníků, spojovacího materiálu - 20 ks plechů v nároží, 12 ks patek pro trámy, 6 ks horních patek pro áčka, 12 ks dolních plechů pro áčka a hromada šroubů a vrutů, matek, podložek a úhelníků

Autor: Ing. arch. Pavel Horák, Ing. arch. Klára Vratislavová, Ing. arch. Hana Viskupičová
Projekt: Ing. Monika Moravcová, Ing. Jakub Smeykal
Statika: Ing. Miroslav Smutek, Ph.D., Ing. Milan Klášterka, firma RECOC

Salon dřevostaveb je nesoutěžní přehlídka kvalitní moderní architektury ze dřeva. Formou výstavy, přednášek, projekcí a odborné literatury nabízí jedinečnou příležitost zhlédnout na jediném místě výběr toho nejlepšího, co v tomto oboru za poslední rok vzniklo. Přehlídka má premiéru na veletrhu Dřevostavby. Po zbytek roku se pak výstava pravidelně představuje i v dalších městech České republiky a na Slovensku. Přehlídka Salon dřevostaveb je určena především široké veřejnosti, které se snaží zprostředkovat nejširší možné spektrum informací o rychle se rozvíjejícím odvětví dřevostaveb. Setkávají se zde také architekti a odborníci nejen z České republiky, ale z celého světa. V uplynulých letech jsme měli možnost setkat se zde s architekty z Kanady, Norska, Rakouska, Finska a Belgie.

Jaký byl veletrh DŘEVOSTAVBY 2017 pohledem našich redaktorů

Kdy se bude konat veletrh DŘEVOSTAVBY 2018


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop