Dům „58 sekund“ navržený rakouskými architekty dokonale reprezentuje proces udržitelnosti v oblasti bydlení

Dům „58 sekund“ navržený rakouskými architekty dokonale reprezentuje proces udržitelnosti v oblasti bydlení

Redakce | Čtvrtek, 27. únor 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Dva mladé a úspěšné architekty spojuje především láska ke dřevu a udržitelnosti dřevostaveb. Sebastian Haumer a Jochen Kreuter navrhli dům „58 sekund", pod jehož názvem se podle statistik ukrývá fakt o časovém úseku, ve kterém v rakouských lesích vyroste dřevo potřebné pro stavbu tohoto typu domu. Zajímavé je, že společně s ním se vytváří i odpadní kyslík, který bohatě vystačí jedné osobě k dýchání po dobu 100 let. Tento proces udržitelnosti, který si naše budoucnost tak náležitě žádá, nelze v tomto příkladu lépe reprezentovat.


Udržitelá dřevostavba budoucnosti

Jochen Kreuter a Sebastian Haumer společně založili architektonické studio JOSEP, ve kterém vznikl i návrh na tento dům. Hlavní myšlenkou celého konceptu je téma „low-tech", které v překladu vystihuje úmyslné vyhýbání se nákladným a komplikovaným technologiím, které plně nahrazuje používání jednoduchých principů provozu.

Tento způsob myšlení představuje například bezúdržbovou dřevěnou fasádu, flexibilní dispozice, stavební materiály, dům bez oplocení a možnost aby si "klient udělal sám". Využívání ekologických zdrojů, zejména v oblasti tepelné izolace, udržuje ztělesněnou energii budovy na minimu.

dum-58-foto-bernhard-fiedler-Josep-Sebastion-Haumer-a-Jochen-Kreuter-architekti

obr.: Na fotografii jsou oba architekti, kteří spolu pracují ve studiu JOSEP. Foto: Bernhard Fiedler Foto

dum-58-foto-bernhard-fiedler-cely-dum

Při pohledu na dvoupodlažní dům je viditelné, že visí přes betonovou zeď, na které je zároveň postaven. Stejně jako exteriér, působí velice elegantně a vzdušně i interiér v domě. Jednoduše řečeno slovy architektů o domě, „Ne pro Likes, je to pro srdce."

dum-58-foto-bernhard-fiedler-dum-zepredu

foto-bernhard-fiedler-dum-58-sekund-navrh-Sebastian Haumer-Jochen Kreuter


Dům "58 sekund" na Salonu dřevostaveb 2020

Architekti Gerhard Haumer a Jochen Kreuter přijedou blíže představit dům „58 sekund" na Salon dřevostaveb 2020, který se koná ve dnech 13. a 14. března 2020 v pražském VNITROBLOCKu. 15. ročník mezinárodního Salonu dřevostaveb se mimo ukázky moderní architektury ze dřeva rozšířil o prezentaci moderních a ekologických materiálů, technologií a odpovědného životního stylu.

V rámci celé akce proběhne i řada atraktivních přednášek a workshopů. Tomuto domu jsou mimo jiné věnovány stránky v nové Ročence dřevostaveb 2019, kterou bude možné na Salonu dřevostaveb zakoupit.

dum-58-foto-bernhard-fiedler-balkon

dum-58-foto-bernhard-fiedler-okno-v-dome

dum-58-foto-bernhard-fiedler-interierova-mistnost

dum-58-foto-bernhard-fiedler-knihovna

Malá zajímavost na závěr. Zatímco jste si četli tento článek, tak přesně ve stejném momentu vyrostly v Rakousku další dva domy.

dum-58-foto-bernhard-fiedler-schodiste

dum-58-foto-bernhard-fiedler-kuchyne

dum-58-foto-bernhard-fiedler-velke-okno-kuchyne

dum-58-foto-bernhard-fiedler-vyhled-z-domu


dum-58-pudorys-prurez-domem

dum-58-pudorys-schodiste

dum-58-nacrt-pudorysu

dum-58-pudorys-kresbadum-58-pudorys


Další zajímavé realizace dřevostaveb

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop