Na místě polorozpadlé dřevěné chaty uprostřed močálů a rašeliny postavili moderní dům plující na vodě

Na místě polorozpadlé dřevěné chaty uprostřed močálů a rašeliny postavili moderní dům plující na vodě

Dana Jakoubková | Úterý, 09. červen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Žili v londýnském viktoriánském domě, vyrostli však na venkově. Když si jejich dcera začala myslet, že divočina je hromada větví v městském parku, uvědomili si, že je čas na přehodnocení, na to, aby jejich děti poznaly skutečnou krajinu. A tak hledali; „zvláštnost", kterou ostatní nechtěli. Čekala jen na ně; pod temnou hvězdnou oblohou, v krajině močálů, v pernatém rákosí, zamotaná do lesa. Nastal čas odrazu, prostor k objevování, kouzelná příležitost žít něco opravdového.

Polorozpadlá dřevěná chata obklopená vodou už měla život za sebou. Patricka a Clare ale místo uchvátilo. I když se jejich projektant o parcele vyjádřil jen jako o „zpevněné vodě", koupili ji. Norfolk Broads je totiž největším britským mokřadem a všechny původní stavby tu byly postaveny na hromadách rašeliny, která je až deset metrů hluboká.

Status národního parku z něj navíc činí místo obzvláště citlivé pro výstavbu nejen z hlediska ekologie, ale i z pohledu územního plánování. Radosti nepřidal ani fakt, že žádný náklaďák ani jeřáb se sem nedostal a stavební materiál bylo třeba vozit malou dodávkou nebo na pramici.

Alternativně se musela řešit i elektřina, pitná voda a likvidace odpadních vod. Nic z toho je ale nezastavilo a dnes tu stojí moderní dům se silnými lokálními vazbami, obklopený pontonovou terasou s výhledem na volavky a vydry. Dům jako výjimečný příklad současné architektury v divoké krajině  získal i řadu ocenění.

Backwater-trvale-udrztitelny-dum-5


"Dům na ostrohu v odlehlé zátoce národního parku nabízí současný kontrapunkt k tradičním stavbám za naprostého respektu k přírodnímu prostředí."


Backwater-trvale-udrztitelny-dum-uvodni


Dřevostavba v záplavovém území

Voda byla nejsilnějším benefitem parcely a zároveň největším limitem. Už jen navrhnout a udělat základy domu stálo mnoho úsilí. „Skrz vrstvu rašeliny bylo zapuštěno 52 pilot, na které byl usazen ocelový rám," vysvětluje Patrik.

„Testování pilot trvalo šest měsíců. Ale jakmile byli všichni spokojeni s ocelovou základnou, dřevěný dům už vyrostl rychle. Využili jsme místní stavitele ´staré školy´. Byla s tím spousta starostí, hlavně s dopravou materiálu, který se neřezal podle domu, ale podle toho, co se vejde do dodávky nebo lodi. Ale řemeslníci byli skvělí."

Vzhledem k tomu, že parcela leží v záplavovém území delty řeky s mnoha jezery a slepými rameny, bylo třeba podlaží domu zvýšit tak, aby odolalo změnám hladiny vody. Díky tomu získala terasa na proporcích a dům přechází hladce v několika stupních k hladině vody.

Backwater-trvale-udrztitelny-dum-dum-na-vode

Backwater-trvale-udrztitelny-dum-6

Respekt: Dům sedí na malém ostrohu v odlehlé zátoce národního parku Norfolk Broads a nabízí současný kontrapunkt k tradičním domům oblasti, přičemž respektuje divokost původního prostředí. Foto: Alan Williams

Backwater-trvale-udrztitelny-dum-vchod

Tradice: Různé úrovně šikmé střechy sledují potřebu co nejméně narušit „nepravidelnou" divokost okolní krajiny a korespondují se vzhledem tradičních přístřešků pro pracovní lodě – typický prvek mokřadní oblasti Broads. Výsadba zeleně byla vybrána tak, aby se jí dařilo v mokřadním prostředí a vytvořila pseudonativní přechod do divoké vegetace v okolí. Foto: Alan Williams

Backwater-trvale-udrztitelny-dum-4


Bohatost zasklení

Tvář domu z vchodové strany prezentuje jako hlavní architektonickou linii nepravidelné „véčko", jasně vymezující řadu šikmých střech tří obytných sektorů napojených na vstupní terasu. Fasáda i zastřešení dřevěným šindelem pak poskytuje sympatický kontrast s vodou a zelení vůkol.

Šindele na čelech domu byly ponechány bez povrchové úpravy, aby jejich teplý vzhled zjemnil černý nátěr střechy navazující na boční stěny a budící dojem kompaktního povrchu. Dřevěné obložení střešního přesahu směrem do zátoky pak rafinovaně navádí k truhlářským prvkům interiéru a přesah samotný eliminuje jeho přehřívání.

Při pohledu z hladiny je jižní fasáda poměrně skromná a nabízí tak ladný kontrapunkt k okolí domu. Bohatost zasklení v jižní fasádě otevírá výhled na zátoku z celého domu a směřuje i k potřebě co nejmenší závislosti na umělém osvětlení.

Potvrzuje zároveň postavení tříúrovňové terasy s molem jako ústředního prostoru pro volný čas a odpočinek, přičemž její krytá část odkazuje na verandy historických chat podél hlavního toku řeky Bure.

Backwater-trvale-udrztitelny-dum-3

Účel: Dům je oděn do kabátu z černě natřených šindelů – tradičního lokálního materiálu, který tvoří jednotící prvek staveb v oblasti parku. Obložení fasády světle hnědým šindelem připomíná pernatá prsa divokých kachen, které hnízdí mezi olšemi a vrbami. Hluboký přesah střechy zdůrazňuje důmyslnou siluetu domu, chrání interiér před letním sluncem a kryje terasu před deštěm. Foto: Alan Williams

Backwater-trvale-udrztitelny-dum-1


"Chtěli jsme vytvořit domov, který respektuje a využije co nejvíce z jedinečného kontextu mokřadů."


Backwater-trvale-udrztitelny-dum-2


Dřevostavba na tři části

Dům je rozložen do tří zalomených sektorů rozšiřujících se směrem k vodě a orientovaných tak, aby ukazovaly různé pohledy na mokřadní krajinu kolem domu. Každá z těchto částí má jiný objem i dispozice, zůstávají však opticky propojeny linií průchodů, které lze uzavřít pojezdovými dveřmi ve stylu agro.

Zatímco nízký centrální sektor s kuchyní a jídelnou nabízí panoramatický výhled přes soukromou zátoku, dva vyšší sektory po stranách vysílají pohled i do divokých lesů, do rákosí a k síti odvodňovacích hrází.

Východní křídlo jako klidová zóna disponuje dvěma ložnicemi v přízemí a jednou v patře, západní křídlo otevřené až do krovu představuje obývák s čítárnou, které od sebe dělí jen různá úroveň podlahy a masivní těleso ocelového krbu.

Vnitřně působí prostor lehce, což je umocněno světlými dubovými podlahami a šedě natřenými stěnami. Backwater je trvale udržitelný rodinný dům, který přináší silnou architektonickou přítomnost do citlivého ekosystému v Norfolk Broads.

Majitelé si ho postavili k trávení volného času, ale současně umožňují i jeho rekreační pronájem.

Backwater-trvale-udrztitelny-dum-schodiste

Originál: Hlavní vchod se otevírá do chodby, odkud stoupá odvážná ocelová vývrtka schodiště do ložnice v patře. Foto: Alan Williams

Backwater-trvale-udrztitelny-dum-vchody

Backwater-trvale-udrztitelny-dum-kamna

Backwater-trvale-udrztitelny-dum-kuchyne

Paleta: Všechny podlahy jsou provedeny v bílém dubu. Přírodní tóny a textury dalších použitých materiálů reagují na účel každého pokoje a vytvářejí útulnou a přitom různorodou atmosféru. Foto: Alan Williams

Backwater-trvale-udrztitelny-dum-obyvaci-pokoj

Tvrdý a měkký: Prosklení do štítu je řešené na zakázku. Kombinace subtilního a masivního prvku rámu působí velice efektně a funkčně. Foto: Alan Williams

Backwater-trvale-udrztitelny-dum-jidelna-s-vyhledem

Styl: Nejširší výhled do zátoky se nabízí z prostorné černobílé kuchyně přes jídelnu zařízenou z originálních, zakázkových kusů, včetně nápadných závěsných světel. Foto: Alan Williams

Backwater-trvale-udrztitelny-dum-loznice

Backwater-trvale-udrztitelny-dum-koupelna

Propojení: Kontaktu s přírodou se člověk nevyhne ani v koupelně. Foto: Alan Williams


Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Konstrukce: základy – ocelový rám na pilotách, dům – lehká rámová dřevostavba
  • Užitná plocha: 165 m2 + 20 m2 loděnice
  • Zdroj vody: vrt
  • Zdroj energie a teplo: solární panely, podlahové elektrické + krb na dřevo
  • Větrání: řízené s rekuperací
  • Odpadní voda: biologická čistička
  • Roční emise CO 2: 14,26 kg/m²
  • Architektonický návrh: Platform 5 Architects, www.platform5architects.com

Backwater-trvale-udrztitelny-dum-rez-domem

Backwater-trvale-udrztitelny-dum-pudorys

Foto: Alan Williams

DaS 3-2018
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop