Promyšlená dřevostavba na klíč zapadla i do prostředí opuštěné pískovny

Promyšlená dřevostavba na klíč zapadla i do prostředí opuštěné pískovny

Markéta Kristová | Pondělí, 26. duben 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Uvažujete o stavbě dřevostavby na klíč a přemýšlíte, zda vybrat patrovou nebo přízemní? Vybrali jsme pro vás typový projekt jednopodlažní dřevostavby na klíč, která svou užitnou plochou potěší nejen početnou rodinu. Tento typový dům si nechali v prostředí nádherné přírodní scenérie bývalé pískovny postavit i manžele Oldřich s Josefou, které jsme navštívili v rámci redakční návštěvy.

Z hlediska finančního, architektonického, provozního či jakéhokoli jiného mají přízemní i patrové dřevostavby svá pro i proti. Je proto důležité předeslat, že při obecném porovnání se nevyhneme nepřesnostem, neboť v praxi existuje mnoho individuálních odchylek. Jaké výhody a nevýhody tedy poskytuje bydlení v přízemní i patrové dřevostavbě?


Patrová dřevostavba

Jednoznačné argumenty pro patrovou dřevostavbu se nejčastěji týkají řešení vnitřního prostoru a pořizovací ceny. Pokud se rozhodneme pro patrový dům, můžeme ušetřit už při koupi pozemku. Zastavěná plocha totiž bude při zachování celkové obytné plochy vždy menší než u bungalovu.

Vícepodlažní dřevostavbu je vhodné zvolit i v případě, kdy máme v plánu co největší část pozemku využít k rekreaci nebo užitku. Naproti tomu pozemek pro bungalov, na kterém má zbýt místo na bazén, relaxační zónu s grilem a třeba kus zahrady pro pěstování jahod, nemůže být rozhodně žádný kapesníček. Také svažitému terénu se patrová dřevostavba přizpůsobí výrazně lépe.

pasvini-panelovy-dum-cely-dum

obr.: Patrová, montovaná dřevostavba realizovaná dodavatelem RD Rýmařov s.r.o. Foto: Martin Zeman

Výhody patrové dřevostavby


  • Tradice, lepší zasazení do okolní zástavby.
  • Vhodný i na malý či středně velký pozemek.
  • Zbude víc místa na zahradu, bazén, apod.
  • Lepší oddělení obytných zón.
  • Nižší cena za krychlový metr.
  • Menší tepelné ztráty.

Nevýhody patrové dřevostavby


  • Schodiště jako bariéra pro méně pohyblivé.
  • Možnost zranění na schodech (děti, senioři).
  • Horší akustika v prostoru kolem schodů.
  • Možný rušivý hluk kroků v patře.
  • Náročnější stěhování nábytku do patra.
  • Náročnější údržba.

Přízemní dřevostavba neboli bungalov

Ve prospěch bungalovu jako rodinného domu jednoznačně hovoří možnost estetického a funkčního propojení s venkovním prostředím. Ať už stojí ve vzrostlé zahradě, v lese nebo v otevřené krajině, bez kontrastu s tradiční patrovou zástavbou je mu lépe.

Patrně i to je důvod, proč se přes nevelkou tradici bungalovů v české kotlině v posledních letech poptávka po přízemních dřevostavbách zvyšuje. Bungalov může splňovat náročné požadavky na soukromí i prostor stejně dobře jako patrová dřevostavba. Zejména pro rodiny s dětmi může bungalov znamenat splnění snu o klidném domově.

drevostavba-RD-Rymarov

obr.: Moderní, jednopodlažní dřevostavba ve svahu realizovaná dodavatelem RD Rýmařov s.r.o. Foto: Martin Zeman

Výhody přízemní dřevostavby


  • Možnost lepšího propojení vnitřní a venkovní obytné zóny.
  • Bezbariérovost.
  • Flexibilita vnitřního uspořádání.
  • Jednodušší stěhování.
  • Snazší údržba.

Nevýhody přízemní dřevostavby


  • Větší nároky na velikost pozemku.
  • Vyšší tepelné ztráty.
  • Vyšší náklady na krychlový metr.
  • Nehodí se do svažitého terénu.
  • Možné narušení vzhledu okolní zástavby.

Přízemní dřevostavba na klíč LARGO 147

LARGO 147 je jednopodlažní dřevostavba na klíč se sedlovou střechou, která prakticky přesahuje přes terasu a vstupní prostor. Uvnitř dřevostavby je klidová zóna se třemi ložnicemi, koupelnou a šatnou, která je striktně oddělena od rušné denní zóny, tedy obývacího pokoje a kuchyně.

Na první pohled se vám půdorys jednopodlažní dřevostavby může zdát složitý, po chvíli ale zjistíte, že každý pokoj tu má své opodstatněné místo a dispozice domu je dokonale promyšlená. Rodinný dům má zastavěnou plochu přes 145 m2 včetně terasy a zádveří, které překrývá sedlová střecha. Masivní dřevěné sloupy tvoří v kombinaci s dřevěným obložením fasády dokonalou harmonii.

Dispozičně je dřevostavba LARGO 147 přizpůsobena velké rodině. Klidová zóna, do níž patří ložnice a dva pokoje, je oddělena příčkou a chodbou od denní zóny, prostorného obývacího pokoje a kuchyně. Velká šatna nabízí dostatečný úložný prostor. Hospodyňky zase ocení spíž, díky které budou mít všechny suroviny na vaření po ruce. Vnitřek dřevostavby je velmi variabilní, a tak si ho lze upravit podle vlastních požadavků.

LARGO-147-RD-Rymarov

obr.: Dispozičně je dřevostavba LARGO 147 přizpůsobena velké rodině. Vizualizace: RD Rýmařov s.r.o. Zdroj: Modrá Střecha SK

  • Typový dům: LARGO 147
  • Realizace: RD Rýmařov s.r.o.
  • Charakteristika domu: samostatný
  • Počet podlaží: jednopodlažní
  • Konstrukční systém: panelový
  • Podlahová plocha (užitná): 123,22 m²
  • Zastavěná plocha: 146,11 m²
  • Místnost navíc: spíž, technická místnost
  • Dispozice: 4+kk / 4+1
  • Cena dřevostavby na klíč (vč. DPH): 4 290 650 Kč
  • Cena včetně základové desky: Ne

typova-drevostavba-LARGO-147-pudorys

Vizualizace: RD Rýmařov s.r.o.


Zkušenost skutečných majitelů, kteří si tuto typovou dřevostavbu nechali postavit

Oldřich s Josefou se rozhodli, že se po skončení s podnikáním a překonání zdravotních potíží pustí do plnění svého dětského snu. Postavit si ve svých sedmdesáti letech dům na klidné stáří. Vzhledem k tomu, že měli k dispozici obrovský prostor bývalé opuštěné pískovny s nádhernou přírodou, začalo důkladné vymýšlení, jaký typ domu na pozemku vlastně postavit. Volba padla na dřevostavbu, konkrétně na typový dům LARGO 147 od RD Rýmařov. „Projekt se odkoupil, a když nás pozvali do výroby, kde jsem se na vlastní oči přesvědčil, že konstrukci provádějí kvalitně, z vysušeného dřeva, hned jsem věděl, že nemůžeme prohloupit."

„Když jsme počátkem ledna podepsali smlouvu a dostali termín na započetí hrubé stavby v polovině března, zhrozil jsem se. Bylo zapotřebí udělat nezanedbatelné výkopové práce a zhotovit základovou desku a do toho nám začalo mrznout. Místní firma pana Vjačky, která vše dostala na starosti, ale svůj úkol zvládla na jedničku, a tak jsme stihli spodní stavbu připravit včas. A i když v té době leželo kolem téměř 25 centimetrů sněhu, za měsíc nám RD Rýmařov předal klíče – přesně tak, jak bylo ve smlouvě ujednáno," říká radostně pan Oldřich.

Protože k přípravě panelů dřevěné rámové konstrukce, dokonce i s vloženými okny, dochází ve výrobních halách, hrubá stavba až po krovy byla smontovaná v průběhu jednoho dne. Během tří dnů bylo všechno kompletní, zbývalo jen položit krytinu a začít s vnitřními instalacemi.

„Celý průběh montáže domu byl předpisový, sehraná parta pod vedením pana Libiše přesně věděla co a jak, jejich pohyb po staveništi byla radost pozorovat." Typový projekt se v průběhu jednání upravoval – například se rozšiřoval vstup, otáčel se vchod do kuchyně a podobně, navíc se Oldřich s Josefou společně s dodavatelem kvůli svažitosti pozemku rozhodli dům podsklepit.

Musím pochválit RD Rýmařov za to, jak flexibilně se nám přizpůsobil. A měli jsme velké štěstí, protože příkladná spolupráce neproběhla pouze s realizační firmou, ale i s firmou, která betonovala základy a s ostatními účastníky výstavby," svěřil se spokojený pan Oldřich. Do dřevostavby byly navíc zakomponovány izolační trojskla, tepelné čerpadlo, podlahové vytápění nebo třeba venkovní žaluzie.


Celý příběh dřevostavby Oldřicha a Josefy

sen v opuštěné pískovně
 

realizace-typova-drevostavba-LARGO-147-

obr.: Tohle místo vás osloví na první pohled, moderní dřevostavba uprostřed opravdové oázy klidu. Foto: Martin Zeman

interiér moderní dřevostavba RD Rýmařov

obr.: Příroda obklopuje dřevostavbu ze všech stran, prostor kuchyně je díky orientaci jižním směrem krásně prosvětlen. Foto: Martin Zeman

interiér dřevostavby, krbová vložka

obr.: Dřevo hřeje nejen při pohledu na přiznané trámy v interiéru, ale také zcela reálně. Krbová kamna majitelé plní dřevem z vlastních zásob, které poskytuje rozsáhlý pozemek. Foto: Martin Zeman

pudorys


mail-ico-poptavka

Zaujala vás tato jednopodlažní dřevostavba? Zašlete dodavateli přímý dotaz a zjistěte více informací!

Společnost RD Rýmařov je největším výrobcem dřevostaveb v rámci celé České republiky. Působí na českém stavebním trhu 50 let a má za sebou 25 tisíc realizovaných staveb v ČR i zahraničí. S historií firmy je neodmyslitelně spojen průmyslový rozvoj moderního stavění na bázi lehké prefabrikace dřeva. Dodávané montované dřevostavby se vyznačují nízkými energetickými nároky a díky tomu je lze zařadit do kategorie energeticky úsporných domů.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop