Modulární minichata je přizpůsobitelná do nejmenšího detailu

Modulární minichata je přizpůsobitelná do nejmenšího detailu

Dana Jakoubková | Pátek, 18. červen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Minichata zvaná Space of Mind vznikla v závislosti na pandemii koronaviru. Jedná se o modulární stavbu, kterou lze kompletně zrecyklovat. To ovšem není jediná výhoda, kterou chata disponuje.


Minichata v souladu s přírodou

V uplynulém bezprecedentním roce, kdy se celý náš systém života zdánlivě obrátil vzhůru nohama, jsme si asi všichni uvědomili, že člověku, který je nucen trávit více času doma v kruhu rodiny, chybí zcela oddělený prostor.

Minichata nazvaná Space of Mind jde této úvaze naproti. Byla navržena právě v reakci na pandemii koronaviru. A protože architekti ctí principy cirkulární ekonomiky, kromě toho, že jde o modulární stavbu, poté, co splní svůj účel, ji lze snadno přizpůsobit dalším funkcím nebo kompletně zrecyklovat.

Minichata-Space-of-Mind-pozemek

Foto: Marc Goodwin / Archmospheres


Tak trochu jiný způsob bydlení

Chata je mimořádně všestranná a přizpůsobivá. Je dostatečně lehká, aby ji dokázal přemístit malý autojeřáb nebo vrtulník, a lze ji tak umístit téměř na jakékoli místo. Celková architektonická stopa chaty zabírá necelých deset metrů čtverečních kompaktního a efektivního prostorového designu.

Architekti předefinovali pojem „mimo domov" tak, aby vyhovoval nově omezenému rozsahu pohybu během pandemických restrikcí. Bez ohledu na to, zda je umístěna v zahradě, na střešní terase, na dvorku nebo v blízkém lese, funguje chata jako prostorové řešení, které podporuje myšlenku „být mimo domov, ale přitom doma."

Minichata-Space-of-Mind-vstup-do-chaty

Foto: Marc Goodwin / Archmospheres


Konstrukce a dispoziční uspořádání chaty ze dřeva

Masivní dřevěná konstrukce vydrží i nejtvrdší povětrnostní zátěž, přičemž přizpůsobit ji různým klimatickým podmínkám a krajině lze pomocí variabilního řešení opláštění (s izolací, nebo bez, fasáda dřevo, lepenka, plech) a základů (patky, vruty, deska).

Uvnitř nabízí díky dřevu a teplým barevným tónům útulné hnízdo, které lze díky modulárnímu designu opatřit funkcemi, které potřebujete – minikuchyňka, toaleta, postele, skříňky, stolky... Chata je přizpůsobitelná do nejmenšího detailu.

Všechny nápady, velké i malé, lze kultivovat, inovovat a vytvořit tak další „velkou věc". Aby byla chata dostupná i pro obtížně přístupné parcely nebo zahrady, bylo strategicky důležité navrhnout ji co nejlehčí, aby ji mohl na místo usadit jeřáb nebo vrtulník již kompletně smontovanou.

Minichata-Space-of-Mind-prosklena-loznice

Foto: Marc Goodwin / Archmospheres

Ne vždy víme, co přinese budoucnost; proto je „Space of Mind" navržena podle principů cirkulární ekonomiky. V budoucnu ji bude možné nejenom snadno přizpůsobit dalším funkcím, ale jednotlivé komponenty i znovu použít či recyklovat.

Minichata-Space-of-Mind-interier-vyhled

Foto: Marc Goodwin / Archmospheres


Chata, která se přizpůsobí vašim potřebám

Nedílnou součástí designu je jeho univerzálnost a přizpůsobivost. Interiér je nastavitelný podle individuálních preferencí a je natolik flexibilní, že může chata sloužit pro to, co aktuálně nejvíce potřebujete; od meditativního budoáru, přes tělocvičnu či domácí kancelář, po hrací domek pro děti či ložnici pro hosty.

Nábytek navržený na míru speciálně pro tuto chatu společností Made By Choice se připevňuje k dřevěné konstrukci na variabilní příčky / tyče, což dává svobodu přizpůsobit prostor podle potřeby v průběhu času.

  • Autor arch. návrhu: Studio Puisto Architects, www.spaceofmind.fi
  • Užitná plocha: 9,9 m2
  • Konstrukce chaty: rámová atyp
  • Hmotnost: 3000 kg
  • Energie a topení: volitelně – připojení k síti / solární panel, připraveno pro elektrické podlahové topení i pro plynové topidlo na bombu
  • Voda a odpady: připojení dle potřeby a situace / ekologická kompostovací toaleta
  • Lokace: Finsko

Minichata-Space-of-Mind-interier-lozniceMinichata ze dřeva Space of Mind interiér pracovna

 

Nadčasový a ceněný design může být navržen bez zátěže pro životní prostředí.

Minichata ze dřeva Space of Mind stěnaMinichata ze dřeva Space of Mind interiér posilovna

 

casopis-drevo-stavby-3-2021-titulka-200x239

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 3/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 
DaS 3-2021
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora


Mohlo by vás zajímat

Moderní chata
 
rekonstrukce chaty v lese
 
Soběstačná mobilní chata
 

Líbil se Vám článek?
  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop