Pobyt v mobilní chatce Zašívárna nabíjí pozitivní energií

Pobyt v mobilní chatce Zašívárna nabíjí pozitivní energií

Dana Jakoubková | Pátek, 17. září 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Aktivní dovolená, romantika s knihou nebo informační detox... V mobilní chatce s poetickým názvem Zašívárna je možné cokoli, především se „zašít" a odpojit. Kopce, lesy, louky, zemědělská stavení a klikaté silničky vám budou skvělou kulisou, s vědomím, že jste trochu odlehčili mysli i přírodě. Zašívárna je totiž zcela nezávislá na sítích.

Dostatek prostoru a pohodlí


Do chatky se pohodlně vejdou až čtyři osoby. Disponuje totiž dvěma dvojlůžky, z toho jedno je ve spacím patře. Březová překližka byla použita jak v obložení interiéru, tak u nábytku zhotoveného na míru. V kuchyňském koutku uvaříte na plynovém vařiči, nádobí umyjete ve dřezu a sebe opláchnete v hygienickém koutě s lavorem.

Kdo nevydrží dva dny bez sprchy, má k dispozici dva blízké potoky a koupaliště v obci. Pitná voda se čerpá ze sedmdesátilitrového zásobníku. Vzhledem k tomu, že ubytování není koncipováno pro čtrnáctidenní dovolenou, ale spíše na víkendovou romantiku, měla by zásoba vody při rozumném užívání vydržet alespoň na dva dny.

Pokud dojde, další se dá přinést v kanystru z nedaleké přírodní studánky. A toaleta? Ta je kompostovací v lesíku hned vedle chaty, ovšem s luxusním výhledem. Energii dodává baterie nabíjená fotovoltaickým panelem. Množství elektřiny v baterii je závislé na počasí, ve slunečný den stačí k napájení lednice, dobití mobilního telefonu i počítače. V ostatní dny je třeba s energií lépe hospodařit. Nicméně i tyto dny člověk v Zašívárně bez problémů přečká.

zasivarna-mobilni-chatka-interier-1

Foto: Jiří Hloušek

moderní dřevěná chata
 

zasivarna-mobilni-chatka-interier-2

Foto: Jiří Hloušek

Promyšlená realizace chatky


Venkovní opláštění je zhotoveno ze sibiřského modřínu, a to jak na obvodových stěnách, tak i na střeše. Tepelnou pohodu v zimě zajišťují plynová kamna, dodatečné vyhřívání přímým slunečním zářením umožňují velkorysé prosklené plochy. Kvalitní tepelná obálka teplo v domku udrží. Naopak v létě se dá využít stínění těchto ploch. Komínovým efektem se větrá za pomoci střešních oken na stěně, kam právě nesvítí.

zasivarna-mobilni-chatka-1

obr.: Spací patro prosvětlují střešní okna, která v noci nabízejí nocležníkům nezapomenutelné výhledy na hvězdnou oblohu nerušenou světelným smogem z okolí. Okna jsou navíc panoramatická, je možné se do nich usadit s nohama na střeše jako na lesní posed. A srnky, zajíci i divočáci opravdu přijdou! Foto: Jiří Hloušek

V souladu s okolní přírodou


Devadesát procent kouzla pobytu tvoří okolní příroda. Pokud nejste zrovna venku, díky velkému čtvercovému oknu je s ní zajištěn maximální kontakt. Podíváte se ven a nejraději byste se rovnou rozběhli. Ze spodního lůžka potěší i výhled horizontálním oknem, které je jako stvořené pro monitorování lesní zvěře dalekohledem a kochání se přírodou v širokém zorném úhlu. Večer si pak můžete posedět u ohniště.

zasivarna-mobilni-chatka-2

obr.: Benefitem Zašívárny je nekomplikovaný přístup, božský klid a krásný výhled. Foto: Jiří Hloušek

modulární chata
 

Technické parametry


  • Návrh a realizace: Ing. arch. Zina a Marek Petříkovi, 3petrici studio, 2020
  • Konstrukce: rámová Two by four z KVH profilů
  • Rozměry: 5,1 × 2,6 × 4 m
  • Hmotnost: 3 000 kg
  • Střešní okna: VELUX
  • Lokace: Vysočina – Polom u Sulkovce (556 m n. m.)
  • Pronájem chaty: www.zasivarnapolom.cz

zasivarna-mobilni-chatka-3

Foto: Jiří Hloušek


casopis-drevostavby-5-2021-titulka-200x238

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 5/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

DaS 5-2021
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop