Tisk
7 let bez závad

7 let bez závad

Michal Babor | Úterý, 28. srpen 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Andrea s Filipem vyrostli v paneláku. Život formou přes týden v bytě – o víkendu na chatě jim vyhovoval do té doby, než se rozrostlo příbuzenstvo a na chatě začalo být zejména o prázdninách těsno. V té době uzrála myšlenka postavit si vlastní domek a žít jako na chatě celý rok. Zatímco Filip byl nadšený pro dřevostavby, Andrea byla zdrženlivější. Nakonec ale slovo muže zvítězilo a zdá se, že rozhodnutí to bylo správné.

Čtyřčlenná rodina si kousek od Prahy žije spokojeně – to zkrátka cítíte, když si s jejími členy povídáte a pak vás vezmou na exkurzi po svém domku. Projekt si vyhlédli v katalogu, rozhodování o realizační firmě už tak jednoznačné nebylo: ze soukromého výběrového řízení nakonec vzešli dva finalisté a o konečném výběru rozhodla skladba stropu nad prvním podlažím. Zatímco jedna firma nabídla suchou skladbu, druhá (horažďovické ATRIUM) měla ve standardu stropy betonové, které lépe tlumí kročejový hluk. V dispozici, kde jsou dětské pokoje v patře a obývací pokoj v přízemí pod nimi, je to významný pozemek a po sedmi letech mohou stavebníci jen potvrdit, že rozhodnutí pro těžkou skladbu bylo správné.

DSC03722Protože Filip je povoláním elektrikář a ani jiná řemesla mu nejsou cizí, zvolili si stupeň dokončení STAVBA PLUS – dům včetně základové desky byl zvenku kompletně dokončen, v interiéru bylo třeba dokončit broušení a tmelení sádrokartonu, obklady a dlažby v koupelnách, výmalbu, podlahy a sanitární zařizovací předměty. Filip má hrůzu z vody, která by mohla kdekoliv zatéct a způsobit degradaci dřevostavby, proto si podle svých slov raději finální povrchy zajistil sám. Nakonec se ale závada projevila úplně jinde – na balkoně, jímž voda zatékala do konstrukce. Na poruchu se však přišlo a Atrium ji okamžitě opravilo, přestože záruční lhůta na dům už uplynula.

DSC03725Dům o podlahové ploše 150 m2 je vytápěn elektrokotlem napojeným na radiátory, v části obývacího pokoje jsou položeny elektrické topné kabely. Za veškerou spotřebu elektřiny včetně svícení a pohonu tepelného čerpadla pro ohřev vody ve venkovním bazénu zaplatí asi 40 000 korun ročně.

pudorys kopieCo všechno se osvědčilo a co by dnes Andrea s Filipem udělali jinak? Podívejte se na obrázek!

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?
gotop