Jak se proměnila dřevostavba po pěti letech

Jak se proměnila dřevostavba po pěti letech

Lucie Němcová | Čtvrtek, 30. srpen 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Návraty na místa, která jsme v rámci redakční návštěvy navštívili před několika lety, bývají idylické, domy zabydlené a majitelé spokojení, ale tohle místo je tedy něco. Musela jsem dát majitelům za pravdu: pozemek je pro kvalitu bydlení opravdu klíčový.

IMG 20170530_150705Co se za posledních deset let od stavby domu změnilo? V době, kdy jsme dům stavěli, se příliš neřešila energetická úspora domů. Izolace na našem domě nebyly tak silné a docházelo k přehřívání, tak jsme na jihozápadní fasádu přidali ještě asi patnáct čísel a dali dětem nahoře v podkroví venkovní žaluzie. Vymysleli jsme s původní dodavatelskou firmou nový detail, jak to vyřešit. Rozdíl je obrovský. Venkovní žaluzie ulevily i dřevěným oknům jako takovým. Chrání před sluncem a současně v zimě před mrazem. S regulací teploty už velmi pomáhají i vzrostlé stromy na pozemku a dostatek zeleně obecně.

Dřevěný fasádní štít odešel asi po sedmi letech, na západě byl velmi exponovaný, takže dřevo bylo hodně zničené. Je tedy vyměněný. Stejně tak dřevěná terasa. Dostala od sluníčka a deště hodně zabrat, po letech jsme ji vyměnili za zámkovou dlažbu. Je fakt, že se v horkých dnech hodně rozpaluje, v tom bylo dřevo příjemnější.

Plánujeme udělat ještě jedno střešní okno v obýváku, na solární pohon, abychom mohli přirozeně odvádět teplý vzduch zevnitř.

Přečtěte si původní reportáž z návštěvy tohoto domu a podívejte se na další obrázky.

Zkušenosti s obytným podkrovím

IMG 20170530 150821IMG 20170530 150613Stavba je celkově navržena tak, abychom s manželkou měli naši zónu dole – ložnici, koupelnu a šatnu. Tam žijeme my. Nahoře jsou dva dětské pokoje s koupelnou a hostinský pokoj. My zůstáváme v naprosté většině času v přízemí. Až budou jednou děti pryč, budeme dole asi už pořád. Děti ovšem nahoře taky moc času netráví, jsou buď na zahradě nebo v obýváku. Nahoru se chodí jen vyspat. V pokojíčcích si nehrají, ale možná přijde čas, kdy svůj prostor uvítají.

Vícepodlažní dům nám ovšem vyhovuje, protože když se realizuje bungalov, zabere velkou plochu na pozemku, má velkou střechu, větší základovou desku a podobně.

Vlastnosti k nezaplacení

IMG 20170530 155106JIMG 20170530 150946e bezvadné, že je dům do L, soukromí je geniální, nevidíte ani neslyšíte sousedy. Odpadly různé žabomyší války typické pro život v bytovém domě. Člověk je svým pánem.

Zahrada a pozemek jsou parádní, nejen kvůli přírodě a výhledu, ale i pro děti. Nejhorší bývá děti udržet doma, třeba v zimě, když se třeba nikam nejede a není hezky. Venkovní prostor dodává naprosto nenahraditelnou kvalitu. Nechápeme, jaký význam má stavět dům, když mám kolem dokola dva metry od plotu. To rovnou můžeme být v bytě ve městě blízko vybavenosti. Proto jsme také tolik času věnovali výběru pozemku. Trpělivost se vyplatila.

Užíváme si obývací pokoj a jeho výška přes dvě patra. Pocit, že se tam dá dýchat, i když třeba přijde návštěva. Máme rádi sálavé teplo a praskání ohně. V zimě je hlavním zdrojem tepla krb. Teplo vystoupá i nahoru a vyhřívá pokoje. Přijdete, zatopíte a v momentě je teplo. Dům je z lehké konstrukce a nemá žádnou akumulaci, což ale považujeme za výhodu. Topení v krbu samozřejmě znamená práci kolem dřeva, ale stojí to za to. Dům je vybaven i elektrokotlem, ale to je prostě úplně jiné teplo.

Jiná řešení

IMG 20170530 150845IMG 20170530 150914Co bychom dnes možná řešili jinak a kvalitněji, jsou podlahy v patře – namísto laminátu bychom zvolili vinyl. Podlaha v obýváku, dřevěná průmyslová mozaika, je krásná, ale když tam necháme delší dobu něco rozlitého, nabobtná a vytvoří se flek, který už nelze odstranit.

Okno v kuchyni by možná bylo fajn větší, je v ní málo světla. Stejně tak v ložnici, kde je pouze okno na terasu, ale tam má toto řešení i velkou výhodu – ložnice zůstává chladnější právě proto, že na západní stranu nemá žádná okna.

Všechno jsou to drobnosti, které navíc mají své opodstatnění. Nic dalšího bychom neměnili.

A co nás na domě stále baví a překvapuje? Je fajn, že zde pořád máte co vymýšlet – co kde zasadit, co kde vyladit, realizovat to, co máte v hlavě, máte zahradu, interiér. Uvnitř se to tady od doby před pěti lety velmi změnilo. Hodně cestujeme, což se propsalo i do interiéru ve formě různých doplňků nábytku a celkového stylu. Je to prostě nikdy nekončí možnost se realizovat.

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop