Dřevostavba ve spolupráci s architektem dopadla na jedničku

Dřevostavba ve spolupráci s architektem dopadla na jedničku

Redakce | Neděle, 12. září 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Rodinný dům v Drnovicích u Boskovic postavila firma Dřevo-House na základě architektonické studie, která vycházela z přání a potřeb rodiny Olejníčkových. Dřevostavba stojící v příkrém svahu nevyniká ani tak technologiemi jako svým interiérem, na kterém si investor společně s architektem dali záležet. Kompozice domu je tvořená dvěma hmotami. Z nichž jedna je vizuálně spíše klasickou stavbou se sedlovou střechou na níž navazuje moderní část se střechou plochou s výhledem do krajiny. Modernímu vzhledu dodává punc černá plechová střešní krytina bez přesahů střechy a dřevěný obklad ze sibiřského modřínu. Našim hlavním úkolem bylo pouze vdechnout život nové stavbě.

Vize nového domova


Představa majitelů, byla celkem jasná: „S manželkou jsme toužili po prostorném rodinném domě u lesa. Jako vášniví sportovci a lidé, kteří mají rádi zdravý životní styl potřebujeme mít přírodu na dosah. Chtěli jsme atypický dům a společnost Dřevo-House nám jej postavila ve spolupráci s našimi architekty. Jak stavebním tak interiérovým."

Drevo-House-realizace-drevostavby-1Drevo-House-realizace-drevostavby-2

 

Jaká byla spolupráce mezi architekty a stavební firmou a jak to bylo se stavebním povolením?


Stavební firma moc nad plány architekta nesmlouvala, prostě udělala, to co jsme si přáli. Případně mírně technicky korigovala jednotlivé konstrukční řešení. V průběhu stavby, jsme udělali pouze jedinou změnu, vybudovali jsme sklep.

Jelikož dům je umístěn na opravdu strmém pozemku, sklep se přímo nabízel. V interiéru dodržela firma bezezbytku požadavky interiérového návrháře a s výsledkem jsme velice spokojeni.

Co se týká komplexnosti služeb, poskytli nám perfektní servis, kdy jsme všechno řešili na jednom místě. Projekty pro stavební povolení, všechna vyjádření a samotné vyřízení stavebního povolení bylo v jejich režii. Celé řízení trvalo zhruba devět měsíců, ale to je jakýmsi standardem v ČR.

Každopádně jsme nemuseli téměř nic dělat, což se nám velice hodilo a měli jsme tím pádem více času na stavbu samotnou a vybírání jednotlivých materiálů a zařízení. To byla naše parketa.

Drevo-House-realizace-drevostavby-3Drevo-House-realizace-drevostavby-4

 

Jaká byla spolupráce se stavební firmou a proč jste volili dřevostavbu?


Jak jsem již zmiňovali na začátku, máme rádi přírodu, a tak nějak jsme cítili, že chceme bydlet v domě z přírodních materiálů. Máme rádi udržitelnou výstavbu a kladný přístup k ochraně životního prostředí.

A hlavně ta rychlost. Představa, že čekám na svůj dům další dva roky, potom, co máme všechny plány a povolení, byla pro nás nesnesitelná.

Spolupráce s firmou byla suprová, byli jsme předem vystrašení zkušenostmi spoustou našich známých ale naše zkušenost byla přesně opačná. Nic nebyl problém udělat, tak jak nám navrhli architekti, i když to znamenalo spoustu komplikací a individuálních řešení.

Pokud se něco nepovedlo, firma to ihned předělala. Komunikace byla během stavby výborná a stále i po dostavění výborná je. Což je známku toho, že jsme si lidsky sedli.

Drevo-House-realizace-drevostavby-5Drevo-House-realizace-drevostavby-6

 

Co nám řeknete k samotnému interiéru


Dispozice domu zahrnuje vše, co k životu potřebujeme - prostorný obývací pokoj s jídelnou a kuchyní, ložnici, dva dětské pokoje, pracovnu a zázemí. Na obývací prostor navazuje velká terasa orientovaná na jih, na kterou je samostatný vstup ze všech ložnic. Celá rodina si na terase ráda užívá společné hodování nebo ranní posezení u kávy.

Máme rádi otevřené vzdušné prostory, společný prostor. Kde jsme všichni pěkně spolu, někdo by mohl namítat, že provoz kuchyně může narušovat relaxaci u televize. My ale máme tři krásná velká prosklená okna, která se dá říct že nám slouží místo televize.

Nemáme rádi zbytečné složitosti, přeplácané interiéry, sbírky žehliček, keramických figurek a podobných věcí, co nepatří do interiéru domu. Máme rádi moderní a čisté linie, ke kterým jsme směřovali hned od začátku. Všechny detaily jsme probírali dopředu a strávili spoustu času s výběrem materiálu.

To byla asi časově nejnáročnější část. Nikde v domě nejsou typické podlahy, ale polyuretanové stěrky. To i v koupelnách. Interiér můžeme vytápět mastkovými kamny.

Drevo-House-realizace-drevostavby-7Drevo-House-realizace-drevostavby-8

 

Oheň, kámen, elektřina, slunce a dobrá nálada


Dům funguje skvěle. Je dobře orientovaný. Velká okna jsou na jih, a když v zimě zasvítí sluníčko, okamžitě zvyšuje teplotu uvnitř.

V létě, nebo kdykoli je potřeba, jsou okna krytá venkovními žaluziemi, které zaručují příjemnou teplotu v interiéru. Hlavním zdrojem tepla jsou krbová kamna. Doplňkovým pak elektrické podlahové topení.

V budoucnu plánujeme menší fotovoltaickou elektrárnu. To jsou všechny technologie v našem domě. Ta nejvíc propracovaná je však obyčejný oheň a kámen.

Máme masivní mastková kamna v obývacím pokoji, která naakumulují velké množství tepla, které sálají dalších 8 hodin do interiéru. Do budoucna plánujeme dodělat ještě nad terasu nějaké zastřešení, kvůli sezení za deštivých dní.

Drevo-House-realizace-drevostavby-9Drevo-House-realizace-drevostavby-10

 

Dodávka stavby jedině na klíč


Dodávku domu byla na klíč. Oba jsme pracovně vytížení natolik, že jsme si nedovedli představit, že bychom poptávali zvlášť jednotlivá řemesla. A každému zadával práci.

Podle mě by nefungovalo předávání informací a výsledek by dopadl špatně. Ale to je jen naše domněnka. Nejvíce času jsme věnovali samotnému výběru materiálu a návrhu interiéru. Samotné provedení jsme nechali na odbornících.

Komentář dodavatele


Spolupráce se stavebníkem byla harmonická. Zadání jsme měli jasné, výběr materiálu dlouho dopředu daný. Nic se neřešilo za běhu stavby. Rozhodnost a jasná vize investora, nám celý proces výrazně zjednodušila. Stavba probíhala přesně podle plánu. Pokud můžu stavebníkům něco doporučit, tak je to spolupráce na projektech s architekty.

Bc. Tomáš Jordán Dřevo-House
Tomáš Jordán
DŘEVO-HOUSE s.r.o.

Autor článku: Bc. Tomáš Jordán a Olejníčkovi - majitelé domu, Foto: Dřevo-House s.r.o.

mail-ico-poptavka

Zaujala vás realizace této dřevostavby a zajímalo by vás více informací? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop