Tisk
Dárek k Jubileu

Dárek k Jubileu

Michal Babor | Pátek, 12. září 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Horažďovická společnost ATRIUM patří už řadu let k lídrům v oboru dřevostaveb. Ke svému dvacetiletému výročí, které v minulém roce oslavila, si dala skutečně reprezentativní dárek: nový vzorový dům! Na pečlivé loňské přípravy a projektování navázala realizace letos na jaře, v plné parádě byla dřevostavba vonící novotou slavnostně otevřena včera.

Dobré sousedství

V Plzni na Nepomucké třídě, nedaleko nákupního centra Olympia, už jeden vzorový dům stojí. Před pěti lety jej otevřela společnost DFH Haus, která realizuje dřevostavby pod obchodní značkou OKAL. „Atrium je pro OKAL dobrým sousedem," vzkazuje firma DFH Haus prostřednictvím svého internetového magazínu. „Nepochybně v kategorii dodavatelů montovaných staveb na bázi dřeva patří k absolutní české špičce, s výrobou a kompletací rodinných domů tohoto druhu má dvacetileté zkušenosti. Nepochybně do svého vzorového domu přivede spoustu návštěvníků, z nichž drtivá většina se určitě zastaví i vedle, v ukázkovém domě OKAL. A fungovat to tak bude samozřejmě rovněž v opačném směru."

Ve stejném duchu se vyjádřil i jednatel společnosti Atrium, Ing. Oldřich Šebek, při včerejším slavnostním otevření plzeňského vzorového domu Jubileum. Na co se tedy mohou návštěvníci nové dřevostavby těšit?

1. Dva domy v jednom

NDSC08858a hlavní obytnou dvoupodlažní stavbu navazuje menší bungalov, který lze využít jako samostatné bydlení nebo jako provozovnu menší firmy. Dřevostavba Jubileum tak reaguje na současný trend domácích kanceláří a práce z domova. Místo kanceláře však může „výminek" sloužit jako samostatné bydlení pro dospělého potomka nebo naopak pro osamělého seniora.

2. Propracovaná architektura

ArchitektDSC08906ka Simona Brezovanová ze slovenského ateliéru ASF i! spolupracuje se společností Atrium již řadu let a je také autorkou návrhu plzeňského vzorového domu. Ve svém vnějším výrazu zdařile kombinuje obklad přírodním kamenem a dřevěné prvky, zajímavostí jsou posuvné stínicí panely v obou podlažích.

3. Experimentální založení

stavba vd plzen 1V Plzni poprvé vyzkoušela společnost Atrium nový způsob založení dřevostaveb. Spodní stavbu tvoří standardní základové pasy, které jsou zaklopeny sendvičovou konstrukcí opláštěnou zdola cementovláknitou deskou fermacell Powerpanel H2O. Deska má díky svému složení téměř neomezenou životnost a vykazuje minimální objemové změny. Odvětrávaná vzduchová mezera tak řeší i problém s případným výskytem radonu. Protože tento způsob založení byl použit poprvé, bude firma Atrium stavbu dlouhodobě sledovat.

4. Moderní technologie

DSC08910Tepelné čerpadlo, inteligentní elektroinstalace, solární systém, decentrální větrání se zpětným získáváním tepla, venkovní žaluzie, centrální vysavač – to jsou jen některé moderní technologie, které si budou moci návštěvníci vzorového domu prohlédnout přímo při jejich provozu a seznámit se s jejich výhodami.

5. Osvědčené konstrukční řešení

difutech-izo-pasivDům je navržen jako difuzně otevřená dřevostavba v pasivním konstrukčním systému ATRIUM DifuTech IZO PASIV se sádrovláknitými deskami fermacell Vapor v obvodových stěnách. Absence dodatečných parotěsných vrstev při použití těchto desek je zásadní výhodou, protože dodatečné parotěsné vrstvy zvyšují riziko nesprávného fungování celé konstrukce.

pdfProhlédněte si řez konstrukcí vzorového domu

Vzorový dům bude v Plzni na Nepomucké třídě otevřen od října každý den od 10 do 18 hodin.

DSC08917DSC08922DSC08919DSC08915DSC08931DSC08924DSC08892DSC08893

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto Radek Beneš

 

 

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop