OBRAZEM: <small>Jak se staví srub</small>

OBRAZEM: Jak se staví srub

Michal Babor | Čtvrtek, 23. červenec 2015 | | Aktualizováno Středa, 14. srpen 2019

Přidat na Seznam.cz

Dřevo patří mezi tradiční stavební materiály a historie použití dřeva ve stavebnictví sahá daleko do minulosti. Sruby, tak jak se u nás dnes většinou staví, pocházejí původem z Kanady, kde sloužily jako obydlí pro dřevorubce. Vždy jako první pokáceli několik stromů, ze kterých si pomocí jednoduchých nástrojů postavili srub, ve kterém pak po dobu těžby v dané oblasti bydleli. Z tohoto důvodu se pak poměrně často sruby nazývající kanadské, protože jsou vyráběny klasickou ruční technologií, pocházející právě z Kanady.

Srubové stavby mají mnoho výhod. Mezi ty hlavní patří přirozená regulace vnitřního klimatu, kdy dřevo reguluje vnitřní vlhkost tím, že ji pohlcuje a v případě potřeby opět uvolňuje do prostoru. Srubové domy však své vlastníky a návštěvníky většinou oslovují jedinečnou atmosférou, které je možné dosáhnout pouze v masivní dřevostavbě, kdy člověka obklopuje všude přítomné dřevo. Nabízíme vám pohled na to, jak takový srub vyrábí a staví společnost Kanadské sruby Tábor.

Návrh srubu

Výroba každého srubu začíná na papíře. Technik podle projektové dokumentace zpracuje výrobní dokumentaci, kde jsou přesně specifikovány jednotlivé prvky srubu a konstrukční detaily.

stavba srubu - návrh na papíru

Foto Dreamstime

Příprava kulatiny

Dřevo na srub se většinou vybírá už na kmeni – tedy ještě nepokácené v lese. Mělo by pocházet z vyšší nadmořské výšky, alespoň 600 m n. m. a z vnitřních částí lesa, kde stromy mají optimální sbíhavost. Vybrané kmeny stromů se pak dovezou do výrobního areálu, kde se ručně zbaví kůry a lýka.

stavba srubu - ruční odkornění

Následně se jednotlivé klády uskladní na vyvýšené dřevěné konstrukci tak, aby kolem nich mohl optimálně proudit vzduch. Po vytvoření mikro výsušných trhlin se vyřadí točité kusy, které nejsou pro stavbu srubu vhodné. Na výsušných trhlinách je totiž vidět, zda a jak je dřevo točité. Při použití točité klády do srubové stěny hrozí riziko, že se vlivem kroucení dřeva otevře podélná drážka a dojde k netěsnosti. Točité klády také více praskají, do trhlin může vnikat voda, a pokud se situace neřeší, mohlo by dojít ke vzniku hniloby.

stavba srubu - příprava kulatiny

Založení stavby

Založení stavby probíhá na podkladních špalcích, s jejichž pomocí se vytvoří rovina. Stěny se zakládají podle osových rozměrů, daných výrobní dokumentací.

stavba srubu - založení stavby

Existuje více druhů podélných a rohových spojů. Většina těchto spojů je založena na stejném principu, a to kopírování křivosti spodní klády na horní, které se provádí pomocí speciálního srubařského kružítka.

stavba srubu - detail výroby rohového spoje

Uvnitř spoje je vyřezán prostor, do kterého se vkládá tepelná izolace. Při výběru jednotlivých spojů více než na zvoleném typu záleží na zkušenostech daného výrobce a řemeslníků, kteří srub vyrábějí.

stavba srubu - typy podélných drážek, zdroj ILBA

Zdroj ILBA

Výroba srubových stěn

U všech podélných i rohových spojů musí být počítáno s následným vysycháním a sedáním stavby. Při výrobě mohou být mezi jednotlivé klády vkládány úvazky, pomocí kterých se pak při rozebírání srubu s jednotlivými kládami manipuluje.

stavba srubu - výroba srubových stěn

Instalace stropních trámů

Stropní trámy nad přízemím jsou z horní hrany seříznuté a osazené do roviny, čehož se dosáhne díky čepům vyrobených na obou koncích trámů.

stavba srubu - dokončené stropní trámy

Dokončený srub ve výrobě

Dokončený srub, zde i s částečně vyrobeným krovem, je připravený na rozebrání a nakládku na kamion. Jednotlivé klády se ještě popíší a na stěny se vyznačí rozmístění zásuvek a vypínačů. Při rozebírání stěn se pak podle těchto značek vrtají svislé prostupy pro elektroinstalaci.

stavba srubu - dokončený skelet s vlašským krovem připravený na montáž

Odvoz skeletu z výroby

Rozebraný srub se naloží i s krovem na kamiony. Pro urychlení samotné montáže je možné již ve výrobním závodě vložit izolaci mezi jednotlivé klády.

stavba srubu - odvoz skeletu z výroby

Zahájení montáže srubu na staveništi

Většina srubů se převeze na dvou až třech kamionech. Při zahájení montáže se nejdříve celý srub vyloží z návěsů a rozloží kolem základů. Následně dojde k založení stavby a tím se zahájí samotná montáž.

stavba srubu - zahájení montáže

Montáž skeletu srubu

Montáž skeletu srubu s krovem je díky pečlivé přípravě záležitostí pěti až sedmi dnů. Při montáži se vkládají do ostění otvorů lišty, které umožňují kluzné osazení oken a dveří tak, aby mohly srubové stěny bez problémů klesat a neměly negativní vliv na funkci oken a dveří.

stavba srubu - průběh montáže

Dokončený skelet srubu s krovem.

stavba srubu - dokončený skelet

Vnější obklad štítů a bočních stěn podkroví

Po dokončení skeletu s krovem následuje provedení vnějšího obkladu štítů a bočních stěn podkroví. Obklad je většinou z nesámovaných překládaných prken, která by měla být vysušená, ohoblovaná a zbavená zbytků kůry a lýka. Obkladová prkna mají zároveň ztužující funkci, proto jejich ideální tloušťka je alespoň 25 mm.

stavba srubu - dokončené štíty, boky

Dokončení střechy

První etapa výstavby končí položením střešní krytiny, srub může několik měsíců vysychat a sedat. Zapotřebí je provádět pravidelnou kontrolu, měření sedání a povolovat rektifikační šrouby pod sloupy. Technologická přestávka by měla trvat alespoň pět až šest měsíců a následně je možné srub dokončovat. Platí zde doporučení, že první zimu by se ve srubu nemělo topit, aby dřevo rovnoměrněji vyschlo. Od doby dokončení montáže na pozemku po nastěhování většinou tak uplyne jeden rok.

stavba srubu - dokončená střecha

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Sruby, roubenky”

  • Sruby a roubenky včera a dnes

    Sruby a roubenky včera a dnes

    Říká se, že se mění pouze roční období a kalendář, lidé jsou stále stejní. Když však odhlédneme od našich vlastních zkušeností i statistických dat, můžeme v posledních letech…

  • 8 srubů u vody

    8 srubů u vody

    Naprosto ojedinělý soubor osmi srubových domů vznikl přímo u Orlické přehrady, 15 km od Písku a 5 km od Týna nad Vltavou. Ekologické srubové stavby jsou určeny k trvalému bydlení i…

  • Srub, nebo roubenka? V čem se liší a jak se staví

    Srub, nebo roubenka? V čem se liší a jak se staví

    Oba typy dřevostaveb mají mnoho společného, ale stejně tak existuje velké množství rozdílů. Při výběru je situace navíc o to komplikovanější, že nejde pouze o vnější vzhled či…

  • Sruby a roubenky na víkend: dřevostavby vonící dřevem pro chvíle odpočinku

    Sruby a roubenky na víkend: dřevostavby vonící dřevem pro chvíle odpočinku

    Srub nebo roubenka na víkendy či dovolené? Je to možné. Čím dál více lidí si staví víkendové domy v podobě moderní roubené či srubové dřevostavby, nebo i klasického srubu z…

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop