Časopis DŘEVO&stavby 4/2014
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 4/2014
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
Dřevo má budoucnost – i v zateplování

Dřevo má budoucnost – i v zateplování

Tomáš Svoboda | Pondělí, 31. srpen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Přestože jsou přírodní materiály v rámci celkové nabídky tepelněizolačních systémů zastoupeny stále spíše okrajově, předpovídají jim mnozí odborníci velkou budoucnost. Týká se to i desek na bázi dřevních vláken, které na tuzemský trh dodává několik renomovaných výrobců.

 

 

Dřevovláknité desky lze použít zejména k zateplení vnějších stěn dřevostaveb, a to jak k opláštění dřevěné rámové konstrukce, tak i v systémech z masivního dřeva. Vyrábějí ze dřeva jehličnatých stromů, kdy nejprve dochází k jeho zpracování na dřevní štěpku, která se ve vodní páře nechá změknout a následně se strojově rozvlákní. Při výrobě dřevovláknitých izolací se používají pouze přírodní komponenty a desky jsou proto plně recyklovatelné.

Materiál pro difúzně otevřené konstrukce

Za největší přednost dřevovláknitých desek lze bez pochyby označit jejich difúzní otevřenost. Kapilární struktura dřevitých vláken totiž zajišťuje plynulý odvod přebytečné vlhkosti z konstrukcí a umožňuje tak velkoplošné odpařování na vnější straně fasády. Dřevovláknité desky mohou také pohlcovat vlhkost, a to až do 20 procent jejich hmotnosti, aniž by tím byly ovlivněny jejich izolační vlastnosti. Desky mají velmi vysokou tepelně akumulační schopnost, která zvyšuje celkovou tepelnou stabilitu objektu a zabraňuje přehřívání domu v letních měsících.

                    Dřevovlákno v deskách

Z drceného a rozmělněného dřevního vlákna pocházejícího ze dřeva z lesního hospodářství ve francouzské oblasti Beaujolais se vyrábějí dřevovláknité izolační desky Isonat. Dřevo je kvalitní přírodní izolant a díky tomu desky efektivně regulují pokojovou teplotu v létě iv zimě. Isonat má velmi dobré zvukově izolační vlastnosti a vytváří příjemné konstantní klima v interiéru. Isonat nabízí široký výběr přírodních izolací, jejichž hlavní součástí jsou dřevo a konopí.

                      Výhody tohoto materiálu:

  • úspora energie
  • příjemné prostředí díky difúzně otevřené stavbě
  • vynikající letní tepelná ochrana
  • zdraví neškodné prostředí
  • práce bez svědění a škrábání

Zdroj: www.izolace-konopi.cz

Zároveň však dřevovláknitá izolace funguje jako spolehlivá ochrana proti chladu v zimě díky tepelně izolačním vlastnostem. Dřevostavby s tepelnou izolací na bázi dřevních vláken jsou také účinně odizolované od hluku z vnějšího prostředí a vyznačují se požární odolností konstrukcí dosahující až 90 minut.

Desky mohou být použity prakticky ve všech typech konstrukcí bez omezení. Tedy v obvodových stěnách, vnitřních příčkách i ve střešní konstrukci. Aplikovány mohou být navíc i jako součást klasického fasádního zateplovacího systému, který obsahuje podkladní i finální omítky, fasádní barvy, zakládací lišty, dilatační profily a další potřebné komponenty.

 

 Srovnání s jinými typy izolací

02Dřevovlánité desky mají součinitele tepelné vodivosti (0,039 až 0,049 W/mK) v průměru jen o 10 až 15 procent horší než běžné izolace. Mohou proto sloužit jako zcela plnohodnotná tepelná izolace. Obvykle se ovšem do konstrukcí dřevostaveb zabudovávají jako součást stavebnicového systému, v němž tvoří doplňkovou vrstvu k tradiční tepelné izolaci. Nejčastěji je to minerální vata. V takové kombinaci dřevěné konstrukce velmi snadno dosahují hodnot U od parametrů nízkoenergetických objektů až po pasivní standard.

Handicapem lehkých konstrukcí plášťů dřevostaveb či zateplených podkrovních prostor je jejich obecně nízká tepelná akumulace. Ta způsobuje v letním období rychlé přehřívání objektů. Použití dřevovláknitých desek tento problém omezuje. Díky tepelné kapacitě až 2100 J/kg.K a relativně velké objemové hmotnosti, totiž mají dřevovláknité desky v porovnání se stejně silnou izolací z minerálních vláken nebo polystyrenu

i více než dvacetkrát vyšší schopnost akumulace tepla. Doba prohřátí obvodové či střešní konstrukce se pak výrazně prodlužuje. Ideálně by to v praxi mělo vypadat tak, že v době, kdy dorazí tepelná vlna do interiéru, je už možné využít přirozené větrání chladným nočním vzduchem.

Dřevovláknité desky v zateplovacím systému

03Dřevovláknité desky se vyrábějí v několika variantách, které se odlišují různou objemovou hmotností a pevností. Mezi desky s velmi pevným povrchem patří ty, které lze bez problému aplikovat v kontaktních zateplovacích systémech. Nejenže jsou naprosto spolehlivým podkladem pro tenkovrstvé fasádní omítky, ale také u nich nehrozí poškození hran a rohů. Díky větší plošné hmotnosti mají tyto desky nejenom dobré tepelně izolační, ale i akustické vlastnosti.

Zpracování dřevovláknitých desek v zateplovacím systému je možné pomocí běžných dřevoobráběcích nástrojů. Broušení povrchu desek se provádí bruskou, pro řezání jsou vhodné okružní pily nebo oscilující ocasky. Podklad by měl být rovný, suchý s vlhkostí dřeva pod 20 procent a čistý.

Využitím přírodních tepelných izolací se konstrukce plášťů dřevostaveb postupně vracejí k původnímu chápání pojmu dřevostavba. Samozřejmě v podmínkách 21. století. Stavba s dřevovláknitými deskami má konstrukci, která díky svým unikátním vlastnostem umožňuje přírodě, aby v ní realizovala přirozené transportní procesy. A to zejména vedení tepla a difuzi vodní páry.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Izolace”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop