Vydání 04/2013

Dřevostavba byla jasná volba

Když začnete přemýšlet o stavbě vlastního domu, musíte se vypořádat se spoustou věcí. Tou první je snaha eliminovat všechny problémy a chyby, které vidíte u domů svých přátel a rodiny. Iva s manželem své představy definovali a vyrazili do terénu hledat řešení. Odpověď byla překvapivě jednoduchá – postavíme si dřevostavbu!

S manželem jsme bydleli v pražské garsonce o výměře 34 m2 a o stavbě vlastního domu jsme přemýšleli už dlouho. V bytě nám bylo těsno, navíc manželovi rodiče koupili už před několika lety dvě parcely, které dali svým dětem – manželovi a jeho sestře. Jako malá jsem vyrůstala ve zděném statku na Vysočině a byla jsem zvyklá na hodně místa i na zahradu a na nové bydlení jsem se proto opravdu těšila. Začali jsme navštěvovat stavební veletrhy a hledat nejen firmu, ale i technologii, kterou bychom se do stavby pustili. Měli jsme zkušenosti jen se zděnými domy, na dřevostavby jako takové jsme narazili až tam. A upřímně nás nadchly. Manželovi rodiče mají u zděného domu poměrně velké problémy s izolací a hodně protopí. U dřevostaveb nás zaujaly lepší tepelně-technické parametry a tím vzniklá úspora nákladů a také rychlost výstavby, která pro nás byla příjemnější z hlediska čerpání financí.

Důležitá role prvního dojmu

Když jsme tedy měli jasno z hlediska technologie, sedli jsme k internetu a začali hledat firmy a oslovovat je. Skoro rok trvalo, než jsme se dostali do finále – tedy ke společnosti Logos D+J. Důležitým kritériem pro nás byla zejména komunikace s firmou, jednání a přístup majitelů a obchodních zástupců. Oba s manželem pracujeme s lidmi a jsme toho názoru, že podle jednání se pozná slušný člověk a potažmo i společnost. A také, že na prvním dojmu určitě záleží. Polovina oslovených firem byla naprosto neochotná, nedokázali nám nabídnout slušný termín schůzky nebo snad dokonce na schůzku vyjet někam mimo sídlo jejich firmy. Manželé Lokajovi byli od první chvíle milí, bez problémů přijeli za námi a v rámci schůzky nám ukázali i jejich vzorový dům. Jejich vstřícný přístup by mohl být příkladem mnoha jiným. Okamžitě jsme si padli do oka a začali spolu jednat o dalším postupu. Vzhledem k celkem jednoduchému zadání jsme vůbec neuvažovali o tom, oslovit architekta. Nebylo to z důvodu finanční úspory, prostě nám připadalo, že není co řešit.

Zbytečný stavební dozor

Vybrali jsme si z jejich katalogu typových projektů ten, který se nám líbil nejvíce a oni nám ho přizpůsobili podle našich přesných požadavků a podle situace na pozemku. Od té chvíle, kdy jsme zvedli telefon a do firmy zavolali, až do předání stavby a našeho stěhování, uplynulo osm měsíců. Jeden měsíc jsme ale řešili jen přepis pozemku, jinak by se celá záležitost zvládla ještě rychleji. To nám přišlo úžasné. Realizační firma nám postavila bezmála celý dům – naše původní představa byla trochu jiná, chtěli jsme do stavby více zasahovat a koordinovat si různé subdodávky, ale dopadlo to jinak. Před vlastní stavbou jsme se byli podívat v několika domech a jejich majitelé nás od podobného postupu zrazovali. Měli špatné zkušenosti zejména s firmami na základové desky, které odvedli práci pomalu a ještě špatně – například rozměry a vývody vůbec neodpovídaly projektu. Proto jsme se nakonec rozhodli, že úspora několika desítek tisíc nám za nervy a problémy nestojí a už kvůli záruce je lepší, pokud celý dům dělá jedna firma. Logos D+J nám tak zařídil téměř vše - sami jsme si zajišťovali jen laminátové podlahy a koberce a můj otec nám udělal celý plot. Domluvili jsme si svůj stavební dozor, který měl na realizaci dohlížet, ten ale po několika návštěvách prohlásil, že je úplně zbytečný. Sami jsme stavbu příliš nedozorovali, oba jsme byli pracovně vytížení.

Vlastní realizace trvala od července do 15. prosince roku 2010, kdy jsme se nastěhovali. Průběh stavby byl naprosto bez problémů, manželé Lokajovi akceptovali každou změnu, kterou jsme chtěli udělat, pokud jsme si v něčem nebyli jistí, poradili a vysvětlili nám výhody a nevýhody daného řešení. Stavba probíhala tak rychle, že jsme ani nestačili vyřizovat financování a jiné papíry, jinak jsme ale nezažívali žádné jiné stresy, o kterých jsme obecně slýchali. Klidně bych s firmou Logos D+J stavěla znovu, naštěstí to už ale není potřeba.

Sklizeň pro celou ulici

S domem jsme moc spokojení, na pozemku, jaký byl k dispozici, by to lépe postavit nešlo. Samozřejmě pokud bychom měli jinou velikost parcely, jiné proporce a třeba i lepší orientaci ke světovým stranám, postavili bychom si celý dům jinak, v rámci toho co máme, jsme ale moc spokojení. Praha nám rozhodně nechybí, oba v rámci zaměstnání hodně cestujeme, takže je v podstatě jedno, odkud startujeme. Topíme plynem a pro hezké zimní večery jsme si nechali nainstalovat i krbová kamna. Hned po nastěhování jsme měli problémy s radiátory a topili jsme tak jenom dřevem a krásně to stačilo na vyhřátí celého domu. Dům vychládá pomalu a na druhou stranu ho za půl hodiny krásně vytopíte. Za rok zaplatíme za topení a vaření zhruba nějakých 18 000 Kč a trochu dřeva, které ale máme z vlastního lesa zadarmo. V létě je tu v přízemí chladno, díky střešním oknům se ve velkých vedrech trochu přehřívá podkroví, to je ale podle mě úplně normální. Protože na vedlejším pozemku bude v budoucnu stavět manželova sestra, zatím ho využíváme jako takovou malou plantáž. Manžel nadšeně pěstuje zeleninu, o kterou se v době sklizně dělíme s celou ulicí.

Připravila Dagmar Šimonová
Foto Martin Zeman

Projekt a realizace:
 Logos D+J, s.r.o.
Technické parametry:
Velikost pozemku:  500 m2
Zastavěná plocha:  85 m2 + 21m2 garáž
Užitná plocha:  150 m2
Spodní stavba: základová deska, nepodsklepeno
Stavební systém: skeletový, opláštěná samonosná dřevěná konstrukce
Tepelná izolace: minerální vata
Fasáda: tenkovrstvá omítka
Střecha: sedlová
Střešní krytina: betonová taška Bramac
Okna: dřevěná eurookna
Zasklení: izolační trojsklo
Podlahová krytina: vinyl, dřevo, koberec, dlažba
Vytápění: plynový kotel, krbová kamna
Skladba stěny:
Skladba: zateplovací systém, latě, nosná masivní konstrukce, minerální izolace,
parozábrana, instalační předstěna, certifikovaný sádrokartonový systém
na kovových profilech
Celková tloušťka stěny: 350 mm
Hodnota U: 0,17 W/m2K

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop