Vydání 04/2014

Stoprocentně správná volba

Jak jistě zakusil nejeden stavebník na vlastní kůži, najít kompromis mezi cenou domu, jeho parametry, kvalitou provedení a všemi dalšími požadavky, je někdy pořádný oříšek. Tou nejlepší odměnou pak je, když svého rozhodnutí nelitujete a naopak víte, že byste znovu volili stejně.

Ve výběru lokality jsme neměli žádné dilema. Já se v této obci narodila, manžel pochází z Prahy 6 kousek odtud, takže jsme chtěli zůstat v místě, kde máme kořeny i rodinu. Podařilo se nalézt pozemek v kompaktní zástavbě, který sice není příliš velký, na druhou stranu byl za dostupnou cenu. Developerské projekty vznikající v okolí nás rozhodně nelákaly.

Výběr dřevostavby pro nás byl naprosto přirozený. Asi je to částečně tím, že moji rodiče vlastní roubenou chalupu v Krkonoších a vztah k přírodním materiálům je pro nás automatický.

Sázka na jistotu

Domesi, to byla láska na první pohled. Uchvátily nás jejich projekty a následně i lidé s touto společností spjatí. Ovšem velice záhy jsme zjistili, že na individuální projekt nemáme. Větší zadlužení nepřipadalo v úvahu, a tak jsme začali znovu hledat. Obešli jsme snad všechny dodavatele dřevostaveb na českém trhu, navštěvovali dokončené domy a zvažovali všechny varianty, až jsme nakonec po značně vyčerpávajícím kolečku, bohatší o cenné informace a zkušenosti, opět skončili tam, kde na začátku – v Domesi. Tentokrát byl v centru naší pozornosti upravený projekt typového domu Futura. Nevyhovující dispozice byla na začátku důvod, proč jsme toto řešení zavrhli. Přitom šlo o pár úprav a projekt odpovídal našim představám. Zásadní bylo zvětšení vstupní haly. Na pozemku krásně zafungovala i orientace domu s obytným prostorem otevřeným na jih do zahrady, takže nebylo co řešit.

Hladký proces realizace

Následoval podpis smlouvy a od té chvíle šlo vše jako na drátkách. Připravila se základová deska, na kterou jsme ještě našli svého dodavatele, o zbytek už se postarala firma Domesi. Celý proces nás průběžně utvrzoval v tom, jak dobře jsme naším rozhodnutím udělali – za celou dobu nenastal žádný problém. Tedy, když už nastal, byl neprodleně a hladce vyřešen. Dokonce i zábradlí schodiště, které nám barevně neladilo k podlaze, bylo během pár dnů vyměněno.

Dům vytápíme pomocí malých přímotopů v každé místnosti. Nejlepším zdrojem tepla je ale stejně slunce, které nám v zimě sympaticky šetří finance. Pravdou je, že to s tím vyhříváním v létě někdy přehání, ovšem nejde o nic zásadního, redukovat teplotu nám pomáhají venkovní žaluzie. Vyšší teploty v letních obdobích jsou zkrátka výsadou podkrovních prostor. Technické zařízení domu je připraveno na budoucí připojení solárních panelů. V začátku jsme potřebovali snížit velikost investice, takže jsme zvolili tento kompromis.

Zařízení interiéru i zahradu stále dolaďujeme, teď už není kam spěchat. Zahrada je rozdělena do dvou výškových úrovní pomocí stěny z gabionů a působí tak opticky větší. Našlo se místo pro velkou terasu i dětské herní prvky. Tyto drobné dodělávky si realizujeme sami, což nás baví a také nám šetří nemalé finanční prostředky. V případě gabionů jsme se tímto způsobem dostali na třetinu ceny.

Žije se nám zde zkrátka báječně – nejen díky přírodním materiálům, které kolem sebe potřebujeme, ale také proto, že je dům dispozičně podle našich představ, což se o našem předchozím bydlení říci nedalo.

Připravila Lucie Němcová

Foto Martin Zeman

Velikost pozemku: 558,5m2

Zastavěná plocha: 88,4m2

Užitná plocha: 126,7m2 + terasa 24,3m2

Spodní stavba: betonové základové pásy

Stavební systém: sloupková konstrukce (two by four)

Tepelné izolace: minerální vlna

Fasáda: kombinace omítky a modřínového obkladu

Střecha: krov z KVH řeziva

Střešní krytina: Bramac Tegalit, světle šedá

Okna: plastová, dvojskla

Podlahová krytina: Dřevěná průmyslová mozaika („dubová kantovka") + dlažba Rako

Vytápění: elektrické přímotopy

Skladba stěny

Směrem dovnitř: fasádní omítka – na štítech modřínové palubky, minerální tepelná izolace, difuzní DHF deska, minerální tepelná izolace, OSB deska s prolepem spár, dilatační mezera s minerální izolací v roštu a sádrokartonová deska s interiérovou výmalbou

Celková tloušťka stěny: 293mm

Hodnota U: 0,19Wm2K

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop