Vydání 05/2014

Dřevostavba pro náročné

Nejednomu z nás Šumava učarovala – panenská příroda a klid, možnost nepřeberných výletů pěšky či na kole a v zimě ráj zimních sportů. Není divu, že si šumavské kopce vybrali majitelé této velkoryse řešené dřevostavby pro chvíle cenného odpočinku a kdo ví, v budoucnu možná i pro život.

Šumavu máme se ženou prochozenou a měli jsme ji vždy rádi, a tak nebylo pochyb, kde by měl stát náš nový dům. Začal jsem se zajímat o pozemky a brzy mi bylo jasné, že ta správná parcela nebude v centrální části, kde je národní park. Zde totiž platí opravdu přísná pravidla pro novou výstavbu a řešit s úředníky velikost svých oken jsem opravdu nechtěl.

Tento pozemek nás ihned zaujal – dech beroucí výhled a pouze jediný soused. Stál zde nedokončený dům, který vypadal zanedbaně. Prověřili jsme situaci a vypadalo to nadějně, ale k prodeji od majitelky napoprvé nedošlo. Uplynul ještě nějaký čas a my to zkusili znovu, jelikož toto místo zkrátka nemělo konkurenci. Napodruhé jsme již byli úspěšnější a pozemek byl náš.

Rychlost a tepelná pohoda

Naším cílem byl objekt pro rekreaci, který však za nějaký čas bude moci sloužit i jako plnohodnotné bydlení. Základem měl být centrální nedělený obytný prostor s obývacím pokojem, kuchyní a jídelnou. Důležitá byla také další obytná místnost v přízemí pro případ, že v budoucnu nebude možné využívat schodiště. Ta dnes prozatím slouží jako pokoj pro hosty a pracovna. Horní patro jsou ložnice a zázemí pro všechny členy rodiny, aby zde každý z nás měl své pohodlí.

Rozestavěný dům na pozemku nesplňoval naše představy a nechali jsme jej tedy odstranit. Oslovili jsme našeho známého architekta, který nám k naší spokojenosti navrhl univerzálně hmotově řešený dům. Dalších projektových fází se následně ujal tým Archcon Atelieru, který celou realizaci dotáhl do finální podoby včetně nejmenších detailů.

Dřevostavbu jsme zvolili z mnoha důvodů – lze ji rychleji vyhřát, což je v případě rekreačního domu velmi žádoucí, tepelná pohoda v objektu je obecně na mnohem lepší úrovni a stavba je rychlá. V neposlední řadě jsou nám blízké přírodními materiály, což je myslím patrné i z řešení celého domu – nosná konstrukce je z masivních modřínových panelů DEKPANEL a v celém interiéru se snoubí kámen, sklo a hlavně dubové dřevo.

Interiér, na kterém se podepsal právě Archcon Atelier, je v tónech světle šedé, bílé, zlatě hnědé a sytě červené. Převažuje dubové dřevo použité na podlaze, obložení stropu a netradičně i nosných trámech. Z masivního dubového dřeva je na míru vyrobena také kuchyňská linka. V koupelnách jsou použity břidlicové dlaždice v kombinaci se skleněnými deskami Lakobel, žulou a bílou keramikou. Příjemným komfortem, který oceňujeme zejména v zimě po lyžování nebo horské túře, je sauna a navazující prostor pro relaxaci – zde jsme vybrali jako obklad cedrové dřevo a opět kontrastní tmavě šedý břidlicový obklad.

Tepla víc než dost

Zdrojem tepla je krb v obývacím prostoru – příjemná dominanta, která během zimy komfortně zásobí teplem celý dům. Naopak je problém teplotu v interiéru udržet pod 24 stupňů. Od jara do pozdního podzimu topit vůbec nepotřebujeme. Kvalitní zateplení a okna s trojskly plní z hlediska energetických úspor skvělou službu. Velký vliv má pochopitelně slunce. Rád bych do inteligentního systému domu, který je zde aplikovaný, naprogramoval i automatický pohyb žaluzií v závislosti na vnitřní a vnější teplotě a množství slunečního svitu, což ještě zvýší efektivitu využití tepla ze slunce a zároveň ochranu před horkem v létě. Celá jižní polovina střechy je pokryta fotovoltaickými panely, které pomáhají kompenzovat spotřebu elektřiny v domě.

Po celém poměrně náročném procesu stavby a následného dolaďování konečně přichází období, kdy si dům začínáme užívat. Je vybaven přesně tak, aby nám zpříjemnil život, a prozatím nám zde nic nechybí.

Připravila Lucie Němcová
Foto Martin Zeman

Velikost pozemku: 1756 m2
Zastavěná plocha: 165 m2 dům + 58 m2 garáž
Užitná plocha: 246,26 m2 dům + 45,23 m2 garáž
Spodní stavba: základové betonové pasy v n. hl. 1,3 m po U.T.
a základová deska tl. 120 mm
Stavební systém: masivní dřevostavba ze šroubovaných
modřínových panelů DEKPANEL D
Tepelné izolace: minerální izolace
Fasáda: částečně difuzně otevřená omítka, částečně vodorovný
modřínový obklad, falešné prvky hrázdění na fasádě
Střecha: sedlová střecha
Střešní krytina: skládaná krytina břidlice, dvojité krytí
Okna: dřevohliníková, INTERNORM
Podlahová krytina: masivní dřevěná podlaha P+D, dlažba
z břidlice, betonová stěrka
Vytápění: elektrické – sálavé panely, sálavé stropní panely,
podlahové elektrické
Skladba stěny směrem dovnitř: difuzně otevřená omítka STO (9,5 mm)
Minerální izolace (200 mm), masivní šroubovaný modřínový panel
DEKPANEL D (81 mm), SDK předstěna s minerální izolací (79,5 mm)
Celková tloušťka stěny: 370mm
Hodnota U: 0,148 W/(m2K)

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop