Vydání 06/2014

Dům se zeleným srdcem

Dobrý projekt zraje jako víno. Dostatek času umožní důkladně si rozmyslet, jak chceme vlastně žít, jaký prostor je vzhledem k našemu životnímu rytmu ideální a v neposlední řadě jakou konstrukci a materiály by měl náš dům mít. Výsledkem je pak ideální bydlení, jak mohou potvrdit majitelé nezaměnitelné dřevostavby uprostřed malebné krajiny Vysočiny.

Dřevostavba byla konstrukcí, která mne vždy lákala. Za svůj život jsem si vyzkoušel řadu forem bydlení a tato v mých vizích o novém domě měla první místo. Svoji roli sehrálo také to, že pracuji ve výrobě masivních dřevěných panelů, které jsou zároveň nosnou konstrukcí našeho domu. CLT panely vnímám jako velmi kvalitní výrobek, současně vím, že je o něj zájem v západních zemích a cítím, že má budoucnost mimo jiné díky své flexibilitě. Vyhovovalo nám také to, že stavba domu z takové konstrukce je krátká. Nechtěli jsme stavbu zděnou, s převahou mokrých procesů.

Výhled jako určující prvek

Námi vybraný pozemek byl mírně svažitý a toho jsme chtěli využít i pro náš dům a zahradu. Je zde tedy více výškových úrovní a v zahradě několik teras. Naším přáním byla dispozice ve tvaru U. Pozemek má výjimečnou kvalitu – krásný výhled do krajiny, který v budoucnu nemůže narušit další výstavba vzhledem k záplavovému území kolem nedaleké řeky. Tento pohled je pro nás natolik důležitý, že ovlivnil koncept domu i zahrady – aby nic nepřekáželo a nerušilo toto panorama. Směrem k jihu je dům maximálně prosklen a propojen s exteriérem. Zahrada tvořená několika terasami zůstane otevřená, minimalisticky osázená a na jižní straně nebude plot.

Tvaru domu do písmene U umožňuje dispozici nejen otevřít směrem na jih a využít krásný výhled, ale zároveň oddělit denní a noční část, což je velmi praktické. Obývací prostor s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem využíváme přes den a zároveň nerušíme spící děti v druhé části domu. Pokud je třeba ubytovat hosty, lze využít prostornou pracovnu ve druhém podlaží nad hlavním obytným prostorem, kde je zároveň k dispozici i samostatná koupelna s toaletou. Ve druhé noční části je ložnice, dětský pokoj a zázemí. Díky prostorovému oddělení ji prozatím také méně vytápíme, stačí nám kolem 18 stupňů

Ve středu stavby vzniká unikátní místo kryté před větrem a zraky sousedů. Patio – „zelené srdce" našeho domu s krásnou jabloní – má tři výškové úrovně: krytou terasu, zeleň a nekrytou sluneční terasu. Okna všech obytných místností jsou orientována právě sem. Patio poskytuje úžasný klid, soukromí, diskrétnost, svobodu a pocit samoty uprostřed satelitu, aniž bychom dům museli obhánět vysokým oplocením.

Rok na plánování, pět měsíců na stavbu

Zcela záměrně jsme s realizací stavby nespěchali a dopřáli si klid na přemýšlení v projektové fázi. Projekt domu jsme s paní architektkou Irenou Truhlářovou z ateliéru ARCHCON připravovali rok, zatímco stavba samotná trvala pět měsíců. Scházeli jsme se, diskutovali a snažili se vžít do budoucího domu. Řešili jsme například, pro kolik lidí bude jídelní stůl, jak bude přesně vypadat kuchyně. Vůbec tohoto času nelitujeme. Stejným způsobem přistupujeme i k interiéru a dokončujeme vše postupně. Je příjemnější o řadě detailů rozhodovat až ve chvíli, kdy člověk cítí konkrétní prostor.

Materiálové řešení koresponduje s nosnou konstrukcí stavby – v obvodových stěnách je využita dřevovláknitá izolace. Je použito kolem 120 kubíků dřeva, fasáda je obložena palubkami z neošetřeného sibiřského modřínu s černě probarvenými spárami, díky nimž fasáda působí plastičtěji. Nakonec jsme se rozhodli ji neolejovat, ani ničím natírat – fasáda bude přirozeně stárnout s námi. Uvnitř domu jsou smrkové CLT panely ošetřeny UV voskem, aby si zachovali svoji elegantní světlou barvu, která nám koresponduje s barevným řešením interiéru.

Dům je v nízkoenergetickém standardu a náklady na vytápění a ohřev vody se pohybují kolem patnácti tisíc korun za rok. Zdrojem tepla je plynový kondenzační kotel doplněný o solární panely – tím je zajištěn ohřev teplé užitkové vody i vody pro vytápění. Zvolili jsme teplovodní podlahové vytápění doplněné o malé radiátory v horním podlaží. Nezbytným doplňkem pro chladné měsíce je krb v hlavní obytné místnosti, který dokresluje atmosféru a denní část domu pohodlně vytopí. Vzduchotechniku a rekuperaci jsme odmítli, pravidelné a intenzivní větrání okny je pro nás přirozenější. Přes zimu stačí třikrát denně na deset minut naplno vyvětrat – ráno, v poledne, a deset minut před spaním. Po zbytek roku jsme často venku, většinu času trávíme na terase a v zahradě. Co se týče vlhkosti, vnitřní prostředí funguje skvěle - dřevo absorbuje vlhkost, a když je sucho, zase ji uvolňuje. Každý den pozoruji procenta vlhkosti a neustále se pohybují v rozmezí od 45 až 50 procent, což je úplně ideální.

Myslím, že jsme opravdu postavili dům, který jsme si přáli a nesetkáváme se s tím, že bychom někde viděli chybu, nebo něco znovu řešili jinak. Našli jsme také výbornou architektonickou kancelář, která nám maximálně pomohla. Nezbývá, než dolaďovat poslední úpravy a užívat si příjemného bydlení v těsném kontaktu s nádhernou přírodou

Připravila Lucie Němcová
Foto Martin Zeman

Velikost pozemku: 1016 m2
Zastavěná plocha: 219,3 m2
Užitná plocha: 229,7 m2
Spodní stavba: základové betonové pasy v nezámrzné hloubce a základová deska
Stavební systém: masivní třívrstvé panely CLT Stora Enso
Tepelné izolace: dřevovláknité izolace
Fasáda: částečně difuzně otevřená omítka, částečně modřínový obklad
Střecha: sedlová s přesahy, plochá zelená a plochá s PVC fólií
Střešní krytina: hliníková falcovaná krytina, zelená střecha, PVC fólie
Okna: dřevohliníková, INTERNORM
Podlahová krytina: třívrstvá dřevěná podlaha, keramická dlažba
Vytápění: plynový kondenzační kotel doplněný o solární panely, 1NP – podlahové teplovodní vytápění, 2NP – otopná teplovodní tělesa

Skladba stěny: směrem dovnitř - difuzně otevřená omítka STO (9,5 mm) / modřínový obklad na latích, dřevovláknitá izolace (200 mm), masivní dřevěný třívrstvý panel CLT (97 mm), sádrovláknitá předstěna s dřevovláknitou izolací (97 mm)

Celková tloušťka stěny: 450 mm
Hodnota U: 0,140 W/m2K

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop