Vydání 02/2015

Cestovatelův domov mezi rybníky

Miroslav patří na poli stavitelství jednoznačně mezi ty zkušené. Nejen že v oboru pracuje, ale nestavěl svůj dům poprvé, a tak jeho představy o bydlení měly poměrně jasné kontury. Přesto však poskytl dostatečně volné pole působnosti hlavnímu architektovi domu, ale i celého okolního urbanismu, aby mohl dovést koncept energeticky úsporného a šetrného bydlení k co největší dokonalosti.

Celý příběh paradoxně nezačal mojí touhou po novém bydlení, ale developerským projektem naší rodinné stavební firmy. Jeho průběh nevypadal dobře, změnu přineslo až alternativní řešení mého syna, které ze základní nevýhody spodní vody na pozemku učinilo přednost – vznikl nápad vytvořit soustavu jezírek zachycujících přebytečnou vodu. Snížili jsme počet domů v lokalitě a začali stavět na myšlence jednotně architektonicky řešeném souboru staveb propojeným také principy přírodního stavění a nízkou ekologickou stopou. Projekt bylo potřeba co nejdříve rozběhnout, a tak jsem se do výstavby zapojil také já.

V místě postupem času vzniklo šest objektů od pasivních po nízkoenergetické, z nichž čtyři jsou od jednoho námi vybraného zkušeného architekta Aleše Brotánka. Soustava rybníků efektivně zadržuje přebytečnou dešťovou vodu. Jejich hladina kolísá podle množství srážek, jelikož nejsou opatřeny ani hydroizolačními foliemi a nás díky tomu netrápí vysoká hladina spodní vody.

Profesionál na svém místě

Nejsem příznivcem okázalého bydlení, takže moje představa byl malý, pěkný a účelný dům pro jednoho. Měl jsem pochopitelně nějaké základní požadavky, ovšem mám-li k dispozici odborníka s letitými zkušenostmi z praxe, jsem přesvědčen, že není dobré mu zasahovat do jeho práce. Architektovi Aleši Brotánkovi jsem tedy nechal volný prostor pro vlastní invenci, což se ukázalo jako skvělý krok. Považuji své bydlení za ideální a během let, co dům stojí, zde nebyl nikdo, komu by se nelíbil.

Přízemní bezbariérový dům je specifický svými výraznými přesahy střechy, které chrání fasádu domu, na jihu stíní slunce a déšť a na severu kryjí parkovací stání. Prodlužují čas strávený venku, jelikož chrání před nepřízní počasí. Terasa je pro svoji orientaci na jihovýchod jako stvořená pro letní snídaně. Stavba je navržena jako pasivní s rekuperací tepla – prvkem, která považuji za skvělý a byl hlavním důvodem pro energeticky úsporný dům.

Dům jako živý organismus

Obtížné terénní podmínky ovlivnily způsob založení domu. Stabilitu zajišťují železobetonové pásy na tlusté vrstvě štěrku, samotná dřevěná konstrukce je pak posazena na betonových pilířcích. Díky založení nad terénem nebylo třeba hydroizolace ani izolace proti radonu.

Lehká konstrukce dřevostavby je doplněna o 40 tun materiálu, z čehož 26 tun tvoří hlína v nepálených cihlách vnitřních příček a hliněných omítkách. Zbývajících 14 tun je převážně beton v podlahách. Celá tato masa dodává domu adekvátní akustické i akumulační vlastnosti a je základním pilířem tepelné stability domu. Teplo pohlcuje a zase vydává podle vnitřních podmínek a doslova žije se mnou.

Záludnosti technického řešení

Stavbu vytápím hlavně pomocí vzduchu, který je dohříván ve vzduchotechnické jednotce. Pokud tento způsob nestačí, přichází na řadu krb. Když jsem delší dobu pryč, nechám dům jen lehce provětrávat a vyhřívat, pokud teplota klesne pod 10 stupňů. Když se vrátím z cest, bývá zde v zimě třeba 12 stupňů. Vzduchem bych se na teplotu 22 stupňů dostával několik dní, když ale zatopím v krbu, za šest až osm hodin je v domě krásných 24 stupňů. Vše se naakumuluje a dům nadále drží stabilní teplotu. Vzduchotechniku mám puštěnou devět měsíců v roce, přes léto dům funguje naprosto běžně s otevřenými okny a dveřmi na terasu.

Ohřev teplé vody zajišťuje teplovodní solární kolektor umístěný na střeše a topná spirála uvnitř boileru využívaná zejména v zimě, kdy slunce tolik nesvítí. Zásobník na 800 litrů vody je v technické místnosti v samotném středu domu a devět měsíců v roce mi skvěle slouží – je totiž dalším zdrojem tepla. Oříškem, který mě dodnes čas od času potrápí, je však situace během letních měsíců, kdy je také nejvíce slunečního svitu a voda v boileru je ohřátá na vysokou teplotu. Zásobník pro takové chvíle nemá dostatečnou izolaci, aby teplo nesálalo do interiéru, právě proto, že většinu roku je tento efekt žádoucí. Dochází proto k přehřívání interiéru. Naštěstí už mám relativně efektivní řešení, kterým teplý vzduch účinně odvádím – otevřu klapku komína spolu s většinou oken a dveří a vzduch tak díky komínovému efektu odvedu ven.

Ročně zaplatím za elektřinu krásných 23 tisíc, což zahrnuje vaření, teplou vodu i výměnu vzduchu s rekuperaci. Úspory by mohly být ještě vyšší, ale chovám se tak, aby dům sloužil mě a ne obráceně. Nemá smysl stát se jeho otrokem. Stavba byla navržena jako maximálně bezúdržbová, což se mi teď velmi vyplácí – pozornost si žádá zejména zahrada a čas od času vzduchotechnika a její výměna filtrů. Jinak si mohu užívat života a dál poznávat svět.

Připravila Lucie Němcová
Foto Martin Zeman

Užitná plocha: 105,1 m2

Spodní stavba: železobetonové pásy 500 - 700 mm, vibrovaný štěrk, betonové pilířky
Stavební systém: lehký dřevěný skelet
Tepelné izolace: foukaná celulóza Climatizer Plus
Fasáda: omítka porézní s pojivem Multibat, palubky z neošetřeného sibiřského modřínu
Střecha: pultová
Střešní krytina: extenzivní zeleň
Okna: Internorm Edition, rám – dřevohliník, Uf = 0,89 W/m2K, trojsklo, Ug = 0,7 W/ m2K, g = 50 %
Podlahová krytina: marmoleum / dlažba
Vytápění: teplovzdušné s řízeným větráním a rekuperací tepla, interiérová teplovodní krbová vložka Domotop 8 - 12 kW bez ohřevu TUV
Skladba stěny směrem ven: hliněná omítka 40 mm na rákosovém pletivu, 12 mm deska OSB 3 / plynotěsná vrstva spoje – trvale elastický parotěsný tmel s lepicí páskou, 350 mm foukaná celulóza Climatizer Plus / sloupky + konstrukce vnější – svislé laťování 60 x 40 mm + závětrná difuzní fólie, 20 mm odvětrávaná mezera / diagonálně kladená prkna SM (45°) 20 x 100 mm, záklop deskami heraklit tloušťky 25 mm + spoje na PUR lepidlo Icema 145/31, 20 mm omítka porézní s pojivem Mlutibat, vnější vápenný nátěr Strasservile / obklad z modřínového dřeva
Celková tloušťka stěny: 472 mm
Hodnota U: 0,116 W/m2K
Projekt: Akad. arch. Aleš Brotánek, www.abatelier.cz

 

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop