Vydání 02/2015

Dřevěný byt v přírodě

Hledáním nejvhodnějšího způsobu bydlení se Jana zabývala už ve škole. Nelíbil se jí český model velkých domů, ve kterých má každý svou vlastní koupelnu, šatnu i pokoj a rodina se tak rychle odcizí. Protože věřila, že čtvereční metry se nerovnají štěstí, nechala se inspirovat architekturou Dánska a Holandska, kde lidé žijí na velmi malých pozemcích. A jejich spokojenosti to nijak nepřekáží.

Bydleli jsme s manželem v Praze, v prostorném bytě s velkou terasou i zahrádkou. Časem jsme zjistili, že si v hlavním městě nedokážeme pořádně odpočinout. Začali jsme hledat v okolí tak, aby bylo možné do Prahy dojíždět za prací a přitom abychom bydleli v přírodě. Najít pozemek, který by nám vyhovoval, byl oříšek. A to především z důvodu velikosti – chtěli jsme malou parcelu, abychom nekupovali zbytečné metry a nemuseli se starat o velkou zahradu. Také jsem chtěla konečně demonstrovat názor, který ve mně dlouho zrál – ukázat lidem, že bydlet se dá i za poměrně slušné peníze, rychle, efektivně, ekologicky a také chytře.

Dům jako chameleon

Pozemek ve staré zahrádkářské kolonii na okraji Kerského lesa byl přesně tím, co jsme hledali. Od počátku jsme věděli, že chceme žít v souladu a hlavně v těsném kontaktu s okolní přírodou. Proto je dům zcela otevřen na jižní stranu, směrem k louce a lesu a na severní fasádě, té do ulice, není umístěné ani jediné okno. I když jsem z počátku koketovala s myšlenkou ploché střechy, místní regulativy rozhodly o tom, že bude sedlová. Limitem pro nás bylo 120 m2 zastavěné plochy, která vycházela z velikosti pozemku. Protože jsem usilovala o to, aby dům co nejvíce zapadl do krajiny, musel být přízemní a jednoduše hmotově řešený, nejlépe celodřevěný.

Profesionální firma je základ

Požadavky na rychlost, jednoduchost, ekologičnost a nadčasovost naprosto jednoznačně rozhodly o dřevostavbě. Realizační firmu jsem hledala mezi těmi, se kterými jsem ze své praxe měla zkušenosti a nakonec jsem se rozhodla pro Dřevostavby Bidlo. Bylo to jak proto, že mi naprosto vyšli vstříc, například s atypicky řešenou střechou, která se ne každé firmě zamlouvala, tak proto, že mě během schůzek přesvědčili, že svou práci dělají opravdu dobře. Věděla jsem, že jsou to profesionálové a v takovém duchu také celá výstavba probíhala. Nikdy jsem neslyšela, že je něco problém, ochotně se mnou diskutovali mé nápady a okamžitě je překlápěli do možných technických řešení.

U dřeva je důležitá povrchová úprava

Dřevěná fasáda je použita i na střechu, kde netvoří funkční souvrství střešního pláště, ale kryje střechu z modifikovaných asfaltových pásů i okapový systém. Tím bylo dosaženo maximální hmotové čistoty a jednoduché linie. Dům je obložen smrkem, který je ošetřen tenkovrstvou olejovou lazurou značky Remmers v barvě antracitu. Protože šedá barva do přírody neodmyslitelně patří, když se podíváte od lesa, dům prakticky splývá s krajinou. I když smrk nemá z hlediska životnosti v Čechách úplně dobrou pověst, jsem přesvědčená, že alfou a omegou úspěchu je dobrá povrchová úprava. Volila jsem proto dražší, ale kvalitní nátěr, na který mám kladné reference ze svých cest po Holandsku. Tam je sice tepleji, ale agresivita klimatických podmínek je mnohonásobně horší (sůl a silné větry). S povrchovou úpravou jsme maximálně spokojeni.

Úložné prostory na každém kroku

S manželem spolu žijeme už třináct let, takže z hlediska interiérového uspořádání nebylo co řešit. Věděli jsme přesně, co potřebujeme, co máme rádi a jak fungujeme. A že potřebujeme opravdu hodně úložných prostor. I z tohoto důvodu je veškerý nábytek dělaný na míru tak, aby byl chytře využit každý centimetr. V interiéru vzniká jakýsi nábytkový monolit, přesto nemáte pocit, že byste žili v šatně.

Máme rekuperační jednotku, která nám ohřívá vodu, vytápí dům a v létě chladí, vlastní studnu i čističku odpadních vod. Protože věřím, že život přináší neustále nové příležitosti a výzvy, ke kterým by se měl člověk vždy postavit čelem, nejsem z hlediska bydlení zastáncem přemýšlení „do budoucna". Navrhli jsme si dům, který zcela odpovídal našim aktuálním představám a potřebám, přesto je řešen nadčasově a s ohledem na pohodlné žití i za pár let.

Připravila Dagmar Šimonová
Foto Martin Zeman

Velikost pozemku: 570 m2
Zastavěná plocha: 120 m2
Podlahová plocha: 110 m2
Spodní stavba: železobetonové pasy
Stavební systém: sendvičová dřevostavba sloupkové konstrukce
Fasáda: smrkový obklad
Střecha: sedlová
Střešní krytina: modifikované asfaltové pásy překryté smrkovým obkladem
Okna: dřevěná
Zasklení: izolační trojsklo
Podlahy: dřevěná, dlažba
Vytápění: rekuperační jednotka, krb, příprava na elektrické přímotopy
Celková tloušťka stěny: 450 mm
Projekt: Ing. arch. Jana Boušková, www.miramari.cz
Realizace: Dřevostavbybidlo s.r.o.

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop