Vydání 04/2015

Inspirováno Amerikou

Radomír patří mezi znalé stavebníky pohybující se v oboru dřevostaveb. Odjakživa ho práce se dřevem lákala, chopil se tedy příležitosti a vydal se na zkušenou do Spojených států. Cenné znalosti z oblasti stavění ze dřeva využívá ve vedení realizační firmy a zužitkoval je také při budování svého domova.

Po letech vydatného cestování a zhruba 12 stěhováních jsme chtěli konečně zakotvit a být někde doma. Kraj kolem Olomouce je místem, kde jsme se ženou studovali a je nám blízký, proto jsme zacílili právě sem. Podařilo se najít klidné místo uprostřed kompaktní zástavby, kryté před větrem a bezpečné pro děti.

Návrh i realizace na vlastních bedrech

Celý proces byl od prvních kreseb až po realizaci v našich rukou. Díky zkušenostem a praxi s realizací dřevostaveb jsme měli jasné představy, jak by měl dům vypadat, i přesto jsme však návrh v průběhu několika měsíců upravovali k naší větší spokojenosti. Alfou omegou celého domu je obývací pokoj s kuchyní a atypickým umístěním krbu, který tyto dvě funkce opticky odděluje. Vrchní patro je pak klasická noční zóna s ložnicí a dětskými pokoji. Celý dům neměl být příliš velký, aby nebyl náročný na údržbu a zbytečně nezabíral na pozemku příliš plochy.

Pár centimetrů nad zemí

Dům je založen na obvodových pasech s crawl space – chtěli jsme méně betonu, navíc jsme tím stavbu zvedli asi 50 centimetrům nad terén, což je praktické, protože poblíž teče řeka. Kdyby se náhodou vylila voda z koryta, můžeme zůstat v klidu. Navíc se nám toto řešení vizuálně líbí. Je inspirováno americkým pojetím domu s verandou. Crawl space je dostatečně odvětraný, ale je pravdou, že v létě jsem zde zaznamenal vlhkost a nějaký větrací otvor navíc by se uživil. Čas od času tento prostor kontroluji, je přístupný velkými vstupními otvory. V případě nově postavených objektů bych rozhodně na odkrytou zem pod stavbou aplikoval geotextílii a kačírek, vyvaroval bych se například jílového povrchu, který nepropustí téměř žádnou vlhkost.

Konstrukce objektu je lehký dřevěný skelet, montovaný přímo na pozemku. Je to konstrukční varianta, kterou jsem se naučil právě v USA a kterou zatím stále považuji za nejlepší v poměru cena/výkon. Dům byl také zkontrolován Blower door testem s výstupní hodnotou 0,53 /h. Maximální hodnota, která nesmí být v případě pasivního domu překročena, je 0,6 /h, takže jsme požadavek bez problémů splnili. První měření nám však nevyšlo. Ukázalo se, že na vině byly OSB desky, kterými procházelo příliš mnoho vzduchu. Díky změnám ve výrobě došlo k úpravě jejich vlastností a museli jsme je nakonec přetřít a póry uzavřít. Pak byl teprve výsledek měření v pořádku.

Pasivně díky Zelené úsporám

Bylo jasné, že chceme spořit energie. Původně byl v plánu pouze nízkoenergetický dům, ale jelikož byl spuštěn dotační program Zelená úsporám, přidali jsme na izolacích, vybrali lepší okna, doplnili solární kolektory a zkusili pasivní standard. Získání dotace posléze dopadlo úspěšně. Nebýt jí, do pasivního domu bychom nešli.

Dům je vybaven tepelným čerpadlem země/voda, solankovým kolektorem zakopaným v zemi na zahradě, vzduchotechnikou a rekuperační jednotkou. Vzhledem k dotaci jsme do systému zakomponovali také dva solární panely. Objekt je vytápěn vzduchem, doplňkovým zdrojem je pak krb v obývacím pokoji, který je však spíš otázkou atmosféry. Zatápíme v něm jen občas. Je vyzděn z šamotových cihel, které akumulují teplo a interiér se tak nemůže přehřát. Systém je řízen automaticky podle nastavené teploty. V celém domě je teplota stejná, v jednotlivých místnostech nelze nastavit různou hodnotu. Je pravdou, že v ložnici by občas mohlo být o pár stupňů méně, ale většinou to není problém a stačí pouze otevřít okno.

Žijeme zde již téměř čtyři roky a zkušenost je více než dobrá. Náklady na celý dům bez vody jsou přibližně 16 800,- (topení, ohřev vody, spotřebiče a další), což je paráda. Díky promyšlenému návrhu nám dispozice po všech stránkách velmi vyhovuje. Ať už je to dostatek úložného prostoru, nebo opravdu plně využívaný obývací pokoj s kuchyní a navazující veranda s příjemným posezením. Vše neustále dolaďujeme, zvláště s interiérovým zařízením si dáváme na čas. Tento postup se nám ale maximálně osvědčil. S rozvahou pořízené kousky se nám totiž líbí napořád a jsme s výběrem opravdu spokojeni.

Připravila Lucie Němcová
Foto Martin Zeman

Velikost pozemku: 984 m2
Zastavěná plocha: 110 m2
Užitná plocha: 144 m2
Spodní stavba: betonové základové pasy, rámová konstrukce
„two by four“, crawl space
Stavební systém: rámová konstrukce „two by four“
Tepelné izolace: Knauf Insulation Naturboard 032
Fasáda: modřínové palubky + kamenný obklad Magicrete
Střešní krytina: Bramac Tegalit
Okna: Albo IV 92 strong + Ug=0,7W/m2K
Podlahová krytina: pokoje bambusová plovoucí, v obývacím
pokoji a kuchyni vinylová plovoucí, v servisních místnostech
dlažba
Vytápění: teplovzdušné vytápění, tepelné čerpadlo země-voda
akumulační nádrž IZT615

Skladba stěny
směrem ven: sádrokarton 12,5 mm, rošt 60 mm + tepelná
izolace, OSB 15 mm, konstrukce 140 mm + tepelná izolace, rošt
80 mm + tepelná izolace, svislý rošt 60 mm + tepelná izolace,
vodorovný rošt 60 mm + tepelná izolace, difuzní folie,
odvětrávaná mezera 30 mm, fasáda z palubek 20 mm
Celková tloušťka stěny: 478 mm
Hodnota U: 0,110 W/m2K

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop