Finále 2015

Dřevostavba podle feng šuej

Lukáš navrhuje i realizuje dřevostavby, navíc v jedné sám bydlel, takže má na kontě již pěknou řádku zkušeností. Dovést nové bydlení k dokonalosti mu tentokrát pomohly také principy z daleké Číny staré tisíce let, které nyní rád využívá i při své práci.

Tento pozemek se nám zprvu zdál úplně nemožný. Upřímně jsem si myslel, že by ho mohl koupit jen blázen. Převýšení pozemku a obrovská jáma uprostřed se ovšem částečně projevily na příznivější ceně, a tak jsme alespoň zapřemýšleli nad možností výstavby. Postupem času jsme zvažovali všechna pro a proti a nakonec dospěli k řešení: v dolní části parcely jsme vybudovali garáže pro devět aut a vytvořili tak platformu pro samotný dům a zahradu, která nabídla úplně nové možnosti. Z naprosto atypického pozemku, který se zdál být nezastavitelný, jsme tedy vybudovali jeden z nejlepších v okolí. Ostatní domy mají jen malé zahrady, varianta s garážemi však vytvořila prostor pro zahradu a perfektní soukromí. Navíc umožňuje schovat auta, která by normálně stála podél ulice a ubírala místo například pro zeleň.

Poučeni prvním bydlením

Náš druhý dům jsme posunuli dál zejména, co se týče dispozice. První dřevostavba byla navržena s perspektivou „děti někdy v budoucnu". Po narození první dcery jsme však rychle poznali, že jsme udělali spoustu chyb. To byl základní impulz v cestě za novým domem. V neposlední řadě jsme chtěli také lepší infrastrukturu, zázemí, dostupnost školek a podobně, což nám předchozí lokalita nenabízela.

Velkou roli sehrály principy čínského učení feng šuej. V původním domě se nám špatně spalo. Zkoušeli jsme všechna možná řešení, ale až teprve tyto informace nám pomohly pochopit, proč tomu tak bylo. Nevhodná orientace postele, nešťastně zvolené barvy a různé další chyby jako trámy nad postelí a nepříjemné rohy. Začali jsme tedy tyto zákonitosti studovat a nakonec se rozhodli, že nejjednodušší bude vybudovat svoje bydlení úplně od základů znovu.

Předchozí dům byl dvoupatrový, tentokrát jsme šli do přízemního. Od narození prvního dítěte jsme využívali ohrádku u schodiště, zóna horního patra byla pouze noční a nebyla využita jinak než ke spánku. V tomto domě jsou všechny prostory vzájemně mnohem více propojeny a využity.

Středobodem obdélníkové dispozice je obývací pokoj s kuchyní, kde žijeme a který je místem rodinného setkávání. Z jedné strany pak přiléhá ložnice s koupelnou a z druhé království našich dcer navazující na boční hlavní vstup. Pro koncept domu byla zásadní orientace na jih a správné posazení ložnice. Naštěstí vše krásně zafungovalo a orientace postelí funguje pro nás oba s ženou na jedničku.

Energie musí zůstat uvnitř

Zvolili jsme cestu důkladného zateplení domu – pasivní stěny, zamezení přehřívání domu pomocí předokenních žaluzií a předsazené střechy, která kryje v létě dětské pokoje a ložnici od přímého svitu. Jelikož máme rádi otevřený prostor na zahradu (kromě zimy), nevyužili jsme systém řízeného větrání – rekuperace - už kvůli vyšším pořizovacím nákladům a jeho návratnosti v řádu několika let (během výstavby nebyla vyhlášena Zelená úsporám). V první fázi jsme tedy zůstali u elektrokotle s přípravou pro tepelné čerpadlo. Výsledkem přesto zůstává velmi nízká spotřeba energie v zimním období. V letním období během nejteplejších dnů zase teplota nepřesáhne 25 °C. Dům řídí inteligentní systém LOXONE, který nám kontroluje a řídí teplotu domu společně s CO2. Tento inteligentní systém perfektně zapadá do koncepce užívání našeho domu, protože jedním dotekem na ipadu dokážu například zavřít čtyři předokenní žaluzie, zapnout atmosféru „relax", která se skládá z 11 různě nasvícených světelných okruhů, a v klidu se můžu posadit u televize či knížky. Konečnou atmosféru dotváří krb na biolíh s keramickou vložkou, který v zimě umí v místnosti během chvíle zvednout teplotu až o čtyři stupně.

Připravila Lucie Němcová
Foto Martin Zeman

Velikost pozemku: 900 m2
Zastavěná plocha: 257 m2
Užitná plocha: 269 m2
Spodní stavba: garáž 240 m2 – betonové základy
Stavební systém: LUCERN eko plus, skeletová konstrukce KVH
Tepelné izolace: 120 mm Knauf v konstrukci + 40 mm Knauf
v instalační předstěně
Fasáda: polystyren Greywall 160 mm (z důvodu skrytých žaluzií)
Střecha: dřevěné KVH trámy, vyplněné izolací Knauf 220 mm +
nadstřešní polystyren 150 mm
Střešní krytina: PVC izolace s geotextílií a pohledovými oblázky
Okna: plastová – izolační trojskla, všechna okna na jižní straně
posuvné HS portály
Podlahová krytina: velkoformátová dlažba (1 x 1 m), dřevěná
dubová masivní mozaika
Vytápění: podlahové topení s kombinací s elektrokotlem

Skladba stěny
směrem dovnitř: Systémová probarvená omítka Weber (včetně
penetrace, lepidla, tkaniny), fasádní polystyren Greywall 160 mm
– celoplošně lepený, Rigistabil – konstrukční deska, KVH 120 x 60
– skelet konstrukce vyplněný minerální izolací KNAUF,
parozábrana PE, zpevňující latě KVH 40 x 60 – slouží jako izolační
předstěna, Rigistabil – konstrukční deska, malba/stěrka
Celková tloušťka stěny: 365 mm
Hodnota U: 0,125 W/m2K

Nejoblíbenější projekty dřevostaveb

Zobrazit celý katalog »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop