Vydání 02/2017

Dřevěnka pro odpočinek i pro zdraví

Lucie s manželem Ivem si vždy přáli roubenku, sruby se jim nelíbily. Jasno měli také v tom, kde by dřevěnka měla stát – v horách, protože rádi lyžují, a to přímo v horách Orlických, protože jsou relativně blízko od místa bydliště. Ve hře byly ještě Krkonoše, ale tam je už prý příliš rušno.

Víkendový dům měl být nový, bylo tedy třeba najít vhodné místo. Nejprve prošli nabídky z inzerátů, objeli je a nakonec vybrali ideálně umístěnou parcelu v klidném prostředí s loukou a lesem, s dobrou dostupností a současně blízko nezbytné civilizace s obchodem a šenkem.

„Stavební firmu jsme nevybrali napoprvé," vysvětluje Ivo, „ale naštěstí jsme nemuseli hledat příliš dlouho. Objevili jsme ji nedaleko Hradce Králové. Tam nám řekli, jaké mají zkušenosti, viděli jsme i jejich práci, velké plus byla i vzdálenost – konzultace a všechna ostatní spolupráce nebyla problém, neboť osobní přístup a osobní jednání během stavby byly určitě výhodou. To rozhodlo."

1. září – začátek školy i stavby

Pak už šlo vše jako na drátku. První dvě varianty půdorysného uspořádání byly hotové o Vánocích, manželé nechtěli žádný složitý dům – v přízemí měl být obytný prostor s kuchyní a jídelnou, hygienické a technické zázemí a jedna z ložnic, v patře další pak další ložnice, koupelna a komora. Projekt byl podán v květnu a v srpnu bylo vydáno stavební povolení. Stavět se začalo v září 2014. „1. září jsme šli s dětmi do školy a v poledne už jsme tu měli schůzku s geodetem a zástupcem firmy, která měla na starosti základy. Počátkem října byla hotová základová deska, za pár týdnů už stála i roubenka, přes zimu se tu pracovalo a v roce 2015 v červenci jsme kolaudovali."

Roubenka je z vysušeného borového a smrkového dřeva, majitelé se tak vyhnuli velkým pohybům domu. „Sedání nebylo velké, nechali jsme si poradit, vysušené dřevo má kromě malé změny rozměrů i další výhodu – trámy s prasklinami, které se objeví při sušení, je možné při stavbě vybrat a použít podle potřeby co nejvhodněji. Stavba si ale i tak malinko sedá, tomu se nedá zabránit, už jsme například dvakrát zvedali balkonové dveře."

Stropy jsou tvořeny dřevěným roštem a záklopem, uvnitř je pouze 100 mm tepelné izolace, víc není v tomto případě třeba, teplo odchází do podkroví. Nad pokoji v patře je ještě uzavřený prostor – jedna polovina slouží jako klasická půda, do druhé poloviny vedou z jednoho pokoje schody a tato část je zatím připravena tak, aby bylo možné zde časem vytvořit trvale otevřený prostor například s hernou pro děti. Tento prostor je již v podlaze dobře odizolován.

Kamna – nejdůležitější vybavení v domě

Za hlavní zdroj tepla lze považovat krbová kamna, majitelé topí především v nich, elektrické podlahové topení je doplňkové. V celé obytné části v přízemí, v koupelně, chodbě a welness zóně v přístavbě jsou všude rozvedeny elektrické topné kabely. „Chtěl jsem tento typ topení, neboť s ním již máme zkušenost – nepotřebujeme elektrický kotel, velmi se mi také líbí ovládání – kde topení zapnu, tam topí, nejsou třeba termostaty," říká Ivo. „Druhá věc je dálkové řízení přes internet v telefonu nebo v počítači. Když se rozhodneme, že pojedeme na chalupu, zapnu deset hodin předem topení. A na druhou stranu v zimě nastavíme na dobu, kdy je chalupa prázdná, temperovací ekonomický režim. V podkroví jsou klasické elektrické přímotopy. Ty už nejsou dálkově ovládané, je nutné je sepnout manuálně."

Majitelé jsou tedy, pokud jde o chlad, připraveni na všechno, ale pravdou je, že ani v Orlických horách již ta pravá tuhá zima s metrovými závějemi jako před lety často nebývá.

Jak jsme spokojeni?

„Neměnili bychom nic," spokojeně konstatuje Ivo. „Je pravda, že tohle nebyla naše první stavba. Nejdříve jsme bydleli v domku, pak jsme zvětšovali dům u rodičů – to byla druhá stavba domu, tohle je tedy již vlastně třetí dům. Věděli jsme, jak co má být a na co si dát pozor... Celkově jsem spokojen. Je to víkendový dům a máme tu vše, nic nám nechybí. Žádný zásadní problém se tu neobjevil, ani ve vybavení, v technologiích, v dispozicích..."

Technické údaje:

Zastavěná plocha: 122 m2
Užitná plocha: 217 m2 včetně wellness (plus 39 m2 půda)
Konstrukční systém: roubená konstrukce, trámy roubení široké 200 mm
Ošetření stěn: exterirér – lazura, odstín lípa, interiér – lněná fermež
Teplo: krbová kamna, v přízemí elektrické podlahové topení, v patře elektrické přímotopy
Projekt: Ing. Václav Záruba
Realizace: Dřevozpracující družstvo – Podorlický skanzen Krňovice, www.krnovice.cz

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop