Vydání 06/2018

Velmi funkční prémiovka

Prorazit zeď projektové recyklace a vyniknout v segmentu typových domů je skoro nemožné. O to větší zájem vzbudí každý, kdo se o nějaký ten prémiový kousek pokusí. Upřímně – kdo by také chtěl stavět na kompromisech, které mohou ztěžovat každodenní existenci. Majitel tohoto domu vsadil na integrovaný přístup k návrhu budov, který poskytuje obyvatelům tepelnou pohodu, nízké účty a vynikající kvalitu vnitřního vzduchu jakož i vizuální a akustické pohodlí. Spolu s přísnými regulativy památkové zóny tak vyrostla „typovka", která ostře kontrastuje s příběhovou omáčkou většiny typizovaných domů.

Proměnu tradičního českého venkova nastartovala průmyslová revoluce. Kvalitativní sešup vesnické zástavby pak definitivně dotáhlo sociální inženýrství komunismu. Moderní venkovský dům se k tradičním hodnotám ale opět vrací. Jeho měřítko je mnohem lidštější, spojené s místem se stává citlivým k okolí, aniž by ztratil identitu, a respektuje přírodu jak stavbou, tak následným provozem.

Vizuálně překvapivě jednoduchá variace tohoto venkovského domu odpovídá měřítkem i objemově obrazu malé jihočeské vísky, na první pohled je však jasně soudobá. Projektantka zde zopakovala tradiční proporce – obdélníkový tvar a sedlovou střechu. Hlavní obytnou plochu situovala do přízemí a územním plánem požadované „podkroví" zůstalo pro částečné využití jako herna a úložný prostor. Místo hospodářských budov je k domu přimknutý přístřešek pro venkovní posezení a naproti domu namísto stodoly umístěn bazén. Celkový dojem není nabubřelý, jak jsme byli v minulosti zvyklí vídat, ale je zde cítit tradice a životnost.

"Pro zachování genia loci je třeba držet se důležitého pravidla: originální identitu nové stavby spojit s tradiční autoritou okolí."

Právo na světlo

Oproti střídmému plášti domu je interiér poměrně provokativní. Lineárně uspořádaná dispozice podpořená středovou chodbou sleduje podélnou osu stavby od východu k západu. Denní obytný prostor – obývák s kuchyní je v části půdorysné plochy otevřen do krovu. Vertikalita je sama osobě působivým pojetím interiéru, ale proměnlivá intenzita denního světla, které přichází dvěma portály dveří do zahrady, dává poměrně velkému objemu imaginaci a obrysy. Rozsvěcením osvětlení umělého se pak z obyvatel – konzumentů hry světla mohou stát spolutvůrci atmosféry.

Multikomfort

Dům byl navržen podle vzorového pasivního domu společnosti Saint-Gobain, která si zakládá na silné misi: vytvořit zdravé prostředí, zlepšit každodenní život a podporovat udržitelnou výstavbu. Prim tedy hrají kvalitní materiály a sofistikované technologie. Jako konstrukční deska je použita Active Air obsahující unikátní technologii pro rozklad emisí formaldehydu, který může být obsažen například v nátěrech, nábytku či kobercích. Tato patentovaná technologie dokáže snížit během několika dní koncentraci formaldehydu v místnosti o více než 70 procent po dobu delší než 50 let.

Zdvižně-posuvná, bezrámová okna mají revoluční I-tec zasklení – tabule jsou přilepeny k okennímu křídlu po celém obvodu a díky tomu mají okna výrazně lepší stabilitu, tepelně- i zvukověizolační vlastnosti a zaručují lepší ochranu před vloupáním. Použitím trojskla je zajištěna zhruba o třicet procent nižší hodnota prostupu tepla, respektive izolují lépe než dvojskla, která jsou výhodnější v případě, že chceme využít hlavně solární zisky. Jejich stínění obstarají venkovní rolety z tkaniny, která je zevnitř průhledná, ale zvenčí blokuje tepelné záření. Majitelka si chválí, že i přes zatažená okna vidí z kuchyně na děti venku. Vytápění zajišťují elektrické sálavé (infračervené) fólie zabudované ve stropě; v části obýváku, kde chybí strop, jsou instalovány pod podlahou. I z toho důvodu byla zvolena laminátová plovoucí podlaha, která v tomto ohledu i vzhledem k UV paprsků dopadajících na ni vykazuje lepší vlastnosti než dřevo nebo vinyl. Její povrch je sice upraven inovativní vodoodpudivou vrstvou, která zabraňuje vniknutí vody do spár v podlaze, ale paní domácí raději vysává. Má totiž centrální vysavač a jak říká, přístroj má neskutečný tah. Lepšího pomocníka na úklid si neumí představit.

"Silueta i celkový design domu vystihuje paralelu: tradiční ráz v moderní formě."

Kritický hlas

Majitel domu je zároveň i majitelem firmy, která dřevostavby staví. Jeho dům jsme se vám rozhodli představit i z toho důvodu, že jde o vzorový příklad přístupu k projektování staveb. Nepostrádá totiž sebereflexi ve smyslu pátrání, zda to, co dělá, je to nejlepší možné, či zda to lze zlepšit.

Svůj současný dům, stejně jako ten předchozí, nechal napojit on-line na výzkumné centrum Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně AdMaS (Advanced Materials, Structures and Technologies), aby věděl, jak funguje při skutečném provozu a mohl návrhy domů podle toho optimalizovat. V konstrukci domu, ve fasádě, v malbě, ve střeše i v koupelně, na severní chladné straně i na extrémně teplé jižní je proto umístěno na třicet teplotních a vlhkostních čidel, která přenášejí data do serveru k vyhodnocení. „Každé čtyři minuty čidla snímají stav v domě i podmínky okolí a zaznamenávají, jak na ně dům reaguje," upřesňuje Radek, majitel domu. „Zajímavé je třeba zjištění, že obvykle se lidé bojí vlhkosti v koupelně. Ale ta je pouze chvilková, kdežto v ložnici jí přes noc lidé vyprodukují mnohem více. Na základě tohoto měření pak můžeme optimalizovat řízené větrání domu. Vlastně i z toho důvodu instalujeme do každého domu větrání standardně a jen na přání zákazníka ne. Když máte prostě pasivní nebo nízkoenergetický hermeticky uzavřený dům, neumím si představit klima bez automatického větrání. Navíc je to pohodlné, kromě standardně nastavené úrovně větrání, která běží automaticky, můžete nárazově spustit výkonnější druhou úroveň, třeba po sprše nebo když něco připálíte na plotně."

Na základě výsledků z dlouhodobého pozorování pak standardně podle nich firma domy projektuje.

"Sálavé topení je nízkonákladové jak v pořizovací ceně, tak v provozu. Měli jsme ho i v předchozím domě o 160 m2, také dřevostavbě, a ročně jsme za topení platili jen 4 500 Kč. V novém domě, který má o šedesát metrů více, máme roční náklady na vytápění pouhých osm tisíc."


Komentář projektantky

Označila byste něco za oříšek? Dům jsem navrhovala jako typový do katalogové řady Goopan. Největším oříškem proto bylo skloubit požadavky zákazníka, mezi které patřil sklon střechy, světlá fasáda a tmavá okna, a dodržet veškeré parametry, které vyžadovali památkáři pro stavbu v chráněné památkové zóně.

Zčeho vycházel tvar domu a dispozice? Protože jedním z hlavních požadavků bylo, aby byl dům postaven v pasivním standardu podle daného vzoru, tvar byl v podstatě daný – jednoduchý a kompaktní. Nároky investora požadovaly tři dětské pokoje a prostornou hernu v patře. Samozřejmostí byly dvě koupelny a šatna v ložnici. A protože velká rodina potřebuje místo, kde se můžou všichni členové potkávat, volila jsem velký společenský prostor s kuchyňským koutem a jídelnou.

Můžete uvést nějaké podrobnosti ke zvolenému vytápění? Elektrické topné fólie se okamžitě zahřívají v celé ploše a mají tak velice krátký a efektivní topný interval, kterým udržují stálou ideální teplotu podlahy při nízké spotřebě energie. Navíc je prostor ohříván rovnoměrně, nestřídají se intervaly přetápění, nedochází k nadměrné cirkulaci vzduchu a víření prachu, proto je v prostoru zdravé a příjemné vnitřní klima.

Lenka Schánilcová, DiS.
GOOPAN BUILDING s.r.o.


Komentář redaktorky

Už při prvním pohledu na dům se moje srdce lehce zachvělo. Mám pocit, že právě takováto moderní výstavba navazuje na naši kulturu i tradice a přispívá k výraznějšímu zlepšení obrazu české vesnice.

Dana Jakoubková

Typ domu: pasivní
Dotace: E.ON 200 000 Kč, Nová zelená úsporám 485 000 Kč
Zastavěná plocha: 141 m2
Užitná plocha: 220 m2
Konstrukční systém: sendvičový panel Goopan DIFU – difuzně otevřený, varianta PASIV
Okna: plasto-hliníková Internorm se zasklením I-tec, stínění fóliemi SunTop
Teplo: sálavé stropní a podlahové – elektrické topné folie HEATFLOW
Větrání: větrací jednotka Soler&Palau IDEO 325 Ecowatt s rekuperací tepla, max. účinnost 94 %
Součinitel prostupu tepla stěnou: U= 0,11 W/m2K
Roční náklady na energie: 24 668 Kč (vše v domě je na elektřinu)
Projekt a realizace: GOOPAN BUILDING s.r.o., www.goopan.cz, 2016

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop