Finále 2018

Domov v jemných tónech cedrového dřeva

Domov v jemných tónech cedrového dřeva

Bydlení v paneláku nemusí být špatnou volbou, nicméně když vám byt začne být těsný a rozhodnete se pro dům, obvykle už není cesty zpět. A jestliže zvolíte masivní dřevostavbu, navíc z voňavého cedru, nemusíte se těšit na vůni dřeva pouze o Vánocích...

Rozhodnutí přestěhovat se do masivní dřevostavby znamená obvykle tak trochu i změnu životního stylu. Zvláště pokud bydlíte ve městě. Roubenky ani sruby do urbanistických studií městských aglomerací obvykle nepatří, jejich místo je blíže přírodě. Vladimír výměnu města za venkov tak úplně neplánoval, ale když se naskytla možnost koupit pozemek ve vesnici vzdálené od města tři kilometry, rozhodl se poměrně rychle. Postaví si dům!

Dřevěný, roubený, moderní

Původně o jiném než zděném domě ani nepřemýšlel, pak ale okusil vůni cedrového dřeva a zcela mu propadl. Zpočátku neměl konkrétní představu o vzhledu či dispozicích stavby, věděl pouze, že bude z masivního (cedrového) dřeva a roubená. A také moderní. Tak začal kupovat časopisy a vyhledávat informace o možnostech masivních dřevostaveb.

Nakonec se rozhodl pro dům s velkoryse proskleným štítem, který opticky propojuje interiér s exteriérem a ve spojení s masivním dřevem umocňuje vnímání okolní přírody. Stejně zodpovědně přistupoval pak i ke konkrétnímu návrhu domu, plánování i realizaci věnoval velké množství času i energie. A když pak došlo během stavby k několika změnám oproti projektu, díky fungující spolupráci s dodavatelem bylo vše bez problému vyřešeno.

Rychle a precizně

Dům byl po vyprojektování vyroben s vysokou přesností na CNC stroji. I to bylo jedno z hledisek, podle kterých Vladimír vybíral stavební firmu. Výsledkem byly přesné komponenty, z nichž bylo možné dům poskládat jako dětskou stavebnici – realizace byla rychlá a čistá, výsledná stavba vysoce přesná. Vestavba kuchyňské linky či jiného nábytku pak byla také jednodušší.

Interiér působí příjemně a vzdušně, ani zde nenechal Vladimír nic náhodě. Na jeho zařízení se podílel spolu s bytovým designérem Přemyslem Kokešem. I díky němu jsou v domě zcela originální kousky nábytku – například knihovna v podkroví. Vladimír přispěl návrhem masivní dřevěné postele, jež vyrobila na míru stavební firmou.

Teplo, teplo...

Pečlivě vyřešeny jsou i tepelné zisky domu. Vladimír si k tomu účelu zhotovil malý model a empirickým pozorováním zjišťoval, kdy a kde bude dům nejvíce vystaven slunečnímu záření. Na základě získaných výsledků byl navržen přesah střechy, který chrání dům před sluncem v létě, ale dovoluje ho vyhřívat šikmým zimním sluníčkem. Navíc byly okenní otvory osazeny okny s izolačními dvojskly s pokovením.

Vyřešeno má i úsporné vytápění a ohřev užitkové vody – podle klimatických podmínek a potřeby využívá krb, tepelné čerpadlo systému země-voda a solární panely. Otopnou vodu ohřívá také v akumulačních zásobnících a tou je pak dům vytápěn vždy několik dní bez nutnosti topení.

Typ domu: nízkoenergetický
Zastavěná plocha: 148 m2
Užitná plocha: 180 m2
Spodní stavba: celé podsklepeno
Konstrukční systém: masivní roubená konstrukce
Teplo: teplovodní vytápění, zdroj – krbová vložka, tepelné čerpadlo země/ voda, solární panely, podlahové topení
Projekt a realizace: BARTOŠ DŘEVOSTAVBY s.r.o., www.bartos.cz

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop