Styly interiéru dřevostavby: <small>minimalisticky, vzdušně, krásně </small>

Styly interiéru dřevostavby: minimalisticky, vzdušně, krásně

Redakce | Úterý, 09. duben 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Jednoduchost, která uklidňuje, střídmá barevnost, hra světel a stínů, prostor, kde vyniknou kvalitní umělecká díla, materiály i struktury. Vše je promyšleno a každá věc má svoje místo. Minimalismus nezahlcuje přemírou vjemů a v tom je jeho největší hodnota.

Tvoření interiéru je vize. Vize člověka, který v něm bude žít. Nechávám se jím inspirovat a předkládám nekonečnou škálu možností, jak dát vizi reálné kontury. Jednou z mnoha možností je minimalismus, který nás inspiruje od první poloviny 20. století nejen v architektuře, ale také ve výtvarném umění.

Když krása vynikne

Při vyslovení tohoto pojmu vždy cítím ze strany klientů obavy. Hned se jim vybaví studený a chladný interiér, který obsahuje jen to nejnutnější a nic navíc. Tato představa je v současnosti naprostý nesmysl. Naopak jde o velmi praktický a promyšlený interiér, kde viditelné je to krásné. Každý kus nábytku či osvětlení má svůj prostor a může tak vyniknout jeho tvar, dekor a povrch. Naplno si tak můžete vychutnat krásu dobrého designu u vás doma.

 DSC9103

 

Méně je více - jak na redukci rušivého a nepotřebného

Sepište si seznam všech věcí, které vlastníte, ke každé z nich pak přiřaďte důležitost od jedničky do pětky a všeho, co má číslo vyšší než dvě, se nemilosrdně zbavte. Postup po několika měsících zopakujte. Cílem je žít mnohem spokojenější život, ve kterém se nebudete rozptylovat a starat se o předměty, které ve skutečnosti nepotřebujete. A když se rozhodnete udělat si podobný pořádek také ve svých činnostech, budete dělat jen věci, které vás opravdu baví. Lidé, kteří si podobnou cestu dobrovolně zvolili, si říkají minimalisté. Jsou mezi nimi úspěšní podnikatelé, spisovatelé, ale i normální otcové od rodin.

Minimalismus vznikl v šedesátých letech 20. století ve Spojených státech nejprve v sochařství a malířství jako reakce na předchozí expresionismus. Cílem bylo dosáhnout maximálního účinku za použití co nejprostších a nejjednodušších prostředků. Záhy se filosofie redukce všeho nepodstatného rozšířila i do dalších oblastí umění, především hudby, ale i filmu, literatury, architektury a designu. V posledních letech se začíná stávat čím dál oblíbenější také jako životní styl - alternativa dnešní konzumní společnosti zaměřené na hromadění.

Pokud minimalismus upřednostňujete v bydlení, měla by vám pěkná podlaha, holé stěny, hra světel a stínů, pár designérských či uměleckých solitérů a vaši nejmilejší blízcí plně postačit ke štěstí skvělého domova. Vše ostatní, bez čeho se dnes přeci jen neobejdete, ale nemusíte to vystavovat na odiv, ukryjte do promyšlené sestavy úložných prostor.

Text: PhDr. Helena Petáková

V současné době se hranice minimalismu uvolňují a tento styl již není tak přísný jako ve svých začátcích. Záměrně můžeme zapojit dřevo a jiné přírodní materiály. Ve spojení s teplými odstíny barev docílíme příjemného a útulného interiéru. Velmi dobře v tomto prostředí vynikají kvalitní umělecká díla, obrazy, plastiky, nebo řezané květiny, což je výborné, protože se na tyto „doplňky“ v současnosti často zapomíná.

Stále uklizeno

Nikdo už nepřemýšlí, co je kde skryto a v tom je ten vtip. Úložné prostory jsou nenápadné a uzavřené. Volí se jednoduché linie, které jsou nadčasové. Vaše okolí, které vás obklopuje a formuje po většinu života, působí stále uklizeně, což je velmi uklidňující. Tak proč do svého interiéru nepustit jednoduchou krásu?

07

 

Někdo říká, že se v minimalistických interiérech nedá žít. Já si to nemyslím. Jde o životní styl, který nemusí vyhovovat všem.

 DSC9144

Stejně jako máme každý jiný vkus a v oblibě jiné barvy či materiály, tak každému vyhovuje i jiné prostředí. Vidím pozitivum v tom, že minimalistický interiér působí stále uklizeně a čistě. Tím si tento styl získává mé sympatie. Vím, že i rodina s malými dětmi si může dopřát tento styl. Dětský pokoj je rájem hraček a barev a zbytek interiéru zůstává jednoduchý a čistý. Důležité je, aby vám minimalismus připadal přirozený. Máte-li tento pocit, pak se není čeho bát.

Text: Ing. arch. Eva Bradáčová

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop