Barva roku 23 - Silná, elektrizující a rebelská

Barva roku 23 - Silná, elektrizující a rebelská

Dana Jakoubková | Pátek, 17. březen 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Každou zimu sdílejí světové designérské autority své barevné volby pro nadcházející rok. Pantone – jedna z nejuznávanějších firem v tomto ranku – zvolila odstín Viva Magenta. Barvy z rodiny červené se na vrchol nedostaly dlouhých osm let. Letos však nejde jen o design. Karmínově červená přináší i silné poselství – být jako pěst v sametové rukavici.

DřevoaStavby.cz-Barva roku 23

Roky v pandemii, nestabilní ekonomika, válka, klima ... se s námi táhnou jako jeden dlouhý, smutný příběh. Všichni potřebujeme nakopnout, srovnat balanc, vrátit „barvy" do života i do našich domovů. A výrazný, sebevědomý, avšak neagresivní odstín červené vypovídá hodně o síle, vitalitě a motivaci, kterou budeme k vytvoření lepší budoucnosti potřebovat.

DřevoaStavby.cz-Barva roku 23

obr. Foto DESENIO

Karmínové barvivo je jedním z nejcennějších, nejsilnějších a nejjasnějších z náruče přírody. Je to barva nebojácná, poutavá, na svět se dívá nekonvenčně, aby přinášela nová řešení.DřevoaStavby.cz-Barva roku 23

obr: Foto BRABBU Design

Červené odstíny představují rovnováhu mezi teplem a chladem, přitahují oko a posilují barvy, které je obklopují. Kdo má odvahu využít jejich plnou sílu, oblékne do karmínu celou stěnu nebo sametovou pohovku. Ten, kdo chce přidat drama, akcent, proříznout jinak neutrální domov, sáhne po drobnějších dekoracích jako jsou obrazy, svítidla nebo polštáře.

Barvy z rodiny červených se také skvěle hodí do kuchyně nebo jídelny, protože podněcují chuť k jídlu. Velkou službu zastanou v místnostech, kde chceme podpořit lidské vztahy a dodat teplo, hloubku a vzájemnost.

DřevoaStavby.cz-Barva roku 23

obr: Foto Storigraphic

Karmínová vyjadřuje radost ze života a optimismus, vibruje elánem, nabízí možnost, aby náš domov zářil. Působí jako pozvánka k návratu do života, galvanizuje ducha a oslavuje vše, co má přijít. Viva Magenta píše nový příběh.

Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop