Proměny životního prostoru zdravě a snadně. Stačí drobnosti.

Proměny životního prostoru zdravě a snadně. Stačí drobnosti.

Lucie Němcová | Středa, 19. duben 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Každý den se jako lidé více či méně proměňujeme. Nabíráme zkušenosti, měníme perspektivu i postoje… A tyto zcela přirozené posuny potřebujeme reflektovat v místě, kde trávíme čas, abychom s ním zůstávali v souladu. Proto je tak důležitou vlastností každého interiéru a potažmo domu jeho flexibilita. Schopnost přizpůsobit se a měnit. Jak na to, abychom zbytečně neplýtvali našimi zdroji a zároveň ctili hodnoty udržitelnosti?

Každý člověk nevyhnutelně prochází ve svém životě tělesnými a duševními změnami, ale i změnami okolností a prostředí. Vyvíjí se. Tyto transformace jsou pak konfrontovány s interiérem jeho domova. Ten někdy zraje jako víno, jindy přestává potřebám svého uživatele stačit. Zastarává funkčně nebo morálně. Co je tedy protilékem takové situaci? Tvořit kvalitní udržitelné interiéry, které stojí na prověřených hodnotách, a které zároveň umí být to určité míry chameleony

Stabilní základ v kvalitní dispozici

Trvale podporující bydlení vychází z dobře řešené dispozice, tedy z ergonomického uspořádání prvků v prostoru. Nejdůležitější je umístění těch základních, stabilních, obtížně přemístitelných kusů. S těmi ostatními můžete experimentovat a čas od času jejich pozici změnit. Takto uspořádaný životní prostor bude pravděpodobně skvěle podporovat každodenní život po praktické, ale i pocitové stránce, protože činnosti zjednodušuje, zefektivňuje a činí je příjemnými a zábavnými.

Komentář odbornice

„Dobrá dispozice vychází z precizně specifikovaných potřeb uživatele, na které je nahlíženo z hlediska dlouhodobějšího časového horizontu. Díváme se tedy, co potřebujeme dnes, ale co s největší pravděpodobností budeme potřebovat také v budoucnu. V podstatě taková myšlenková simulace toho, jak se mohou vyvíjet potřeby uživatele v průběhu let a jak se mohou měnit okrajové podmínky. Tedy co bude potřeba vždy, ať jsme malí či velcí, mladí či staří.“

Karolína-začalová-atelier-pátý-rozměr
Karolína Začalová
ateliér pátý rozměr

Investice do důležitého vybavení

Dlouhodobou udržitelnost ovlivňují také samotné interiérové prvky, které musí materiálově i funkčně nabídnout kvalitní zpracování. Vždy je nutné si při zařizování nového interiéru ujasnit, od kterých kousků očekáváme dlouhou životnost a ty řešit a vymýšlet s největší péčí. Nejčastěji se jedná o vybavení pevně spojené se stavbou, tedy veškeré podlahy, koupelnové zařizovací předměty a vestavný nábytek (kuchyně a skříně). Jsou to také většinou prvky, které vyžadují největší finanční investici, a proto se zde nevyplácí šetřit, ale vsadit na kvalitu, která o to déle vydrží.

Leckdy ušetřené finance v prvotní investici znamenají nutnost dřívější výměny. Nekvalitní materiály se rychleji opotřebí a jejich životnost je tak logicky kratší. Ve výsledku může být toto dvojí řešení náročnější nejen finančně, ale také časově, znamená totiž zásah do pohodlí a starosti navíc.

Morální zastarání interiéru

Stav, kdy vybavení interiéru sice stále funguje, ale je na něm znát “zub času”, jisté opotřebení, vzhledová “nemodernost” a funkčnost nedosahuje možného současného standardu. Morální zastarání v posledních letech přichází rychleji a rychleji i vlivem konzumního způsobu života.

Ukládání a jeho moc

Dalším dílkem do mozaiky udržitelného interiéru je dobře fungující ukládání. Mít kam uložit věci osobní a věci denní potřeby, zvolit pro ně správnou (nejvhodnější) dispoziční polohu i vyhradit optimální velikost prostoru, je klíčové. Proto je důležité předem si ujasnit, kolik místa potřebujeme již teď a kolik do budoucna předpokládáme jako nutné, a myslet i na rezervu. „Podcenění úložného prostoru vede k živelnému doplňování, které většinou nedopadne dobře,“ varuje Karolína Začalová.

Komentář odbornice

„Změny mohou být různě finančně i energeticky náročné. Pokud vás nějaké volají, ujasněte si, kolik chcete nebo můžete investovat a jak časově náročnou změnu si představujete. Ať už plánujete úpravy větší či menší, není na škodu mít připravený koncept předpokládaných změn. Takový souhrn stávajících, neměnných prvků, společně s těmi plánovanými, novými. Když si to vše vizuálně poskládáte k sobě (například vystříhané obrázky, reálné vzorky, kusy textilií a podobně), bude to dohromady fungovat? Může vás oslnit úžasné svítidlo, ale bude se vám skutečně hodit? K tomu slouží koncept. Je takovému vizuálnímu vytýčení směru.

Jsou vaše touhy po změnách větší než váš rozpočet? Rozfázujte si investice v čase a nespokojte se s náhradním řešením, které většinou generuje i dvojí investici. V tom vám také pomůže koncept – drží naši tvorbu na správné trati i s časovým odstupem. Je to vlastně taková myšlenková mapa nebo možná zápis přání a snů.“

Možnost snadné obměny

Je skvělé mít dobrý a trvalý základ, stejně tak je ale příjemné mít možnost svůj prostor do určité míry proměňovat. Vyjít vstříc měnícím se potřebám, inspirovat se, přinést nový impulz a tím i novou energii do života a prostoru. Proto je dobré s obměnou některých prvků počítat. Zejména tou cenově méně náročnou a snáze realizovatelnou. Pocitově i vizuálně velké změny nemusejí nutně vycházet z náročných zásahů. Naopak mnohdy platí taoistické „malé ovlivňuje velké“ a výměna drobných prvků v interiéru přinese úplně novou domácí atmosféru.

Snadno vyměnitelné prvky

  • Výmalby, tapety
  • Osvětlení – samotná svítidla (pokud není nutný zásah do elektrorozvodů)
  • Menší kusy volného nábytku (židle, stoly...)
  • Interiérové textilie (záclony, závěsy, kusové koberce)
  • Doplňky, dekorace (obrazy, zrcadla)

Středně obtížně vyměnitelné

  • Vyšší finanční náklady, obtížná manipulace
  • Vestavný nábytek – kuchyň, skříně
  • Větší kusy volného nábytku – pohovka, postele

Obtížně vyměnitelné prvky

  • Nákladné, náročné na výměnu (obvykle nezvládneme vlastními silami, pouze s pomocí odborné firmy)
  • Prvky pevně spojené se stavbou – podlahy, okna, interiérové dveře, koupelnové zařizovací prvky – vana, sprcha, podomítkové baterie a další

Nové povrchy stěn

Pokud pomineme nezbytné přidružené práce s přesouváním a zakrýváním nábytku, je nová výmalba jedním ze snadných svépomocných úkolů. Navíc nemusíte měnit výmalbu celé místnosti, stačí jen část (třeba jedna stěna) a vytvořit tak akcent podle potřeby. Pokud jste zruční a máte nějaké zkušenosti, pusťte se klidně i do tapetování.

Velmi populární jsou i různé dekorativní stěrky. Nejen že prostor oživí, ale podle zvoleného typu mohou nabídnout také vysokou otěruodolnost nebo voděodolnost, využitelnou nejen v koupelnách a kuchyních, ale také v zádveřích nebo jiných více namáhaných prostorách.

DrevoaStavby.cz-Zdravé proměny
Foto Urban Outfitters

Komentář odbornice

„Jak předcházet tomu, aby se něco „okoukalo“? Jedním z preventivních opatření je nepodlehnout momentálním nejžhavějším trendům a zaměřit se spíše na dlouhodobě ověřené styly nebo kombinace, o kterých víte, že vás i po čase stále baví. Ty pak doplňovat obměnitelnými kousky, které budou vystihovat vaši aktuální potřebu změny nebo vizuálního akcentu. Dobrým základem jsou vždy kvalitní materiály, nejlépe přírodní, neutrální tóny barev a určitá “jednoduchost” linií a tvarů.“

Drobný nábytek

Židle, taburet, konzolový stolek… Malí členové interiéru s velkým efektem. Mohou se z nich stát barevné i stylové ikony, nebo mohou zlepšit uživatelský komfort. Nebojte se experimentovat!

DrevoaStavby.cz-Zdravé proměnyFoto Scandinavian Designers

Doplňky a dekorace

Je snadné je připevnit, přemístit či prostřídat, když nepasují a neladí. Obrazy, vázy, svícny, zrcadla, mísy, sošky a mnohé další předměty estetické a často i užitkové hodnoty.

Textilie

Dalším z velmi snadno obnovitelných prvků jsou interiérové textilie. Výměna záclon a závěsů přinese rychlou a poměrně výraznou změnu, která ovlivní barevné ladění celé místnosti. Stejně tak nové nebo doplněné polštáře pro pohodlnější sezení na pohovce. O něco náročnější změnou může být přečalounění oblíbeného křesla. I zde můžete vyzkoušet metodu DIY (udělej si sám), ale na tvarově složitější kousky je vždy lepší oslovit profesionální čalouníky.

S výběrem látek vám poradí ve studiích a showroomech zaměřených na interiérový textil, kde najdete velké množství vzorníků. Výběrem z jedné kolekce textilií můžete dosáhnout obrovské změny a neuděláte chybu. Textilní návrháři totiž obvykle připravují nové kolekce látek rovnou ve vyladěných kombinacích látek potahových, dekoračních i závěsových. Také doplnění nebo výměna koberce okamžitě změní atmosféru pokoje. 

DrevoaStavby.cz-Zdravé proměny
Foto Dutchbone

Zeleň

Umístěním zeleně každý interiér ožije. A pokud již květinu nemáte kam položit, můžete ji zavěsit ze stropu. Navíc i samotný květináč může být krásným designovým kouskem. V případě, že chcete zeleň doplnit i tam, kde není dostatek světla, můžete použít například stabilizovaný/mumifikovaný mech. Lze z něj vytvořit i větší zelené plochy anebo třeba jen obrazy.Jeho výhodou je, že nepotřebuje žádnou údržbu, nemusí se tedy zalévat a při správné vlhkosti vzduchu vydrží ve své původní podobě několik let.

Osvětlení

Osvětlení jako takové určuje charakter interiéru. Více světelných zdrojů v místnosti udělá divy a umožní vytvořit ojedinělou atmosféru pro různé části prostoru. Velký vizuální efekt vždy přinese doplněné osvětlení do míst, která se dříve ztrácela v přítmí. Stolní a stojací lampy jsou k tomuto účelu ideální. Při použití chytrých žárovek si navíc můžete hrát také s barevností a intenzitou světla.

DrevoaStavby.cz-Zdravé proměny
Foto Vecislavas Popa


DaS 2 2023_komplet final low -1_page-0001

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 2/2023

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop